Sunday, March 1, 2020

ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΑ ή μάλλον ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΥΛΟΥ ΣΙΝΑΙΤΗ


ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΑ ή μάλλον Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΥΛΟΥ ΣΙΝΑΙΤΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο μ. Γέροντας Παύλος Σιναίτης ανήκει στην ευλογημένη ομάδα των ανθρώπων, οι οποίοι γαλουχήθηκαν παιδιόθεν με τα νάματα της πίστεως και διατήρησαν μέχρι το τέλος της ζωής τους την παιδική αθωότητα και αγνότητα που χαρίζει ο Κύριος στις υπέροχες ψυχές που τον ευαρέστησαν διά βίου.

Τον μακαριστό παραδοσιακό και αντιοικουμενιστή Γέροντα γνώρισα όταν το καλοκαίρι του 1974 έμεινα, επί δεκαπενθήμερο, στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά.

Δεν υπήρχε περίπτωση να τον συναντήσεις και να μην αντιληφθείς αμέσως ότι επρόκειτο για πολύ προχωρημένης αγιότητας άνθρωπο.

Είναι χαρακτηριστικό κάτι που μου είπε ένας μοναχός που ελεγχόταν από την αρετή του μακαριστού Γέροντα.

Αυτός ο Παύλος, μου είπε, είναι καλός, Άγιος, αλλά απορροφάται τόσο πολύ από την προσευχή, ώστε ακόμη και αν άρπαζε φωτιά η Αγία Τράπεζα θα συνέχιζε ατάραχος να προσεύχεται.!!! Το αστείο της υπόθεσης είναι ο ότι εν λόγω μοναχός (που τελικά αποσχηματίστηκε) δεν το είπε αυτό για να εξυψώσει την αρετή και την προσευχή του π. Παύλου, αλλά για να τον υποτιμήσει.!!! Αυτό που μετρά είναι ότι μόνον αυτή την "κατηγορία" μπορούσε να του αποδώσει.!!!

Πέραν της αοργησίας, της βαθείας πίστεως και πραότητας που χαρακτήριζαν τον μακαριστό Γέροντα είναι χαρακτηριστικό ότι, όχι μόνον ΠΟΤΕ δεν κατέκρινε, αλλά, αν βρισκόταν σε παρέα, που ακουγόταν κατάκριση, όχι μόνον δεν συμμετείχε στην συζήτηση, αλλά και σηκωνόταν διακριτικά και απομακρυνόταν αμέσως από την παρέα.

Καμμία θλίψη δεν δοκίμασα για την εκδημία του Γέροντα. Γιατί να στεναχωρηθώ; Κοιμήθηκε την Κυριακή της Τυρινής για να περάσει στον θρίαμβο της αιωνιότητας του Αναστηθέντος Κυρίου χωρίς να διανύσει την Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Έτσι κι αλλοιώς όλη του η ζωή ήταν μια ατέλειωτη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, όχι μόνον επειδή ήταν πολύ ασκητικός, μεγάλος βιαστής της Βασιλείας των Ουρανών, αλλά και γιατί υπέμεινε αγόγγυστα επί μακράν σειρά ετών σοβαρές ασθένειες που κατέστησαν την ζωή του μαρτυρική.

Τώρα αυλίζεται ένθα ουκ έστι πόνος, ου λύπη, ου στεναγμός, αλλά ζωή ατελεύτητος.

Καλή αντάμωση στον παράδεισο Γέροντα!

No comments:

Post a Comment