Thursday, July 2, 2015

Ο ΦΙΝΛΑΝΔΟΣ ΙΕΡΕΑΣ, Ο ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΦΙΛΗΜΑ



Ο ΦΙΝΛΑΝΔΟΣ ΙΕΡΕΑΣ, Ο ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΦΙΛΗΜΑ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Στην αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου,που έσπευσε «αγαλλομένω ποδί» στη Ρώμη στις 29.6. ε.έ. για να παρευρεθεί στη θρονική εορτή του εκπεσόντος Παπισμού, συμμετείχε κι ο Φινλανδός πρωτοπρεσβύτερος π. Χέικκι Χουττούνεν.

Ο Ορθόδοξος αυτός ιερωμένος, λες και δεν έφτανε η σκαιότατη προκληση της παρουσίας του (μαζί με τον επικεφαλής της αντιπροσωπειας μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη και τον μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μαξιμο) προέβη και σε μια άλλη προκλήση, χείρονα της πρώτης. Τι εννοούμε; Όπως φαίνεται σε φωτογραφία, που είναι αναρτημένη στο Διαδίκτυο, έσπευσε να ασπαστεί το χέρι του Αιρεσιάρχη. Θα μου πείτε δεν είναι η πρώτη φορά. Πριν απ’ αυτόν στην ίδια απαράδεκτη,απορριπτέα  και προκλητική ενέργεια προέβη κι ο μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ. Όμως οφείλουμε μια απάντηση στον πάσα ένα που ρωτά: Από πού ως πού, το χειροφίλημα αυτό συνιστά πρόκληση; Η απάντηση θα δωθεί όταν εννοήσουμε για ποιο λόγο ασπαζόμαστε το χέρι και του επισκόπου, αλλά και του ιερέα. 

Πρώτος λόγος είναι ότι το χέρι που ασπαζόμαστε άγγιξε τα Τίμια Δώρα, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας. Μπορεί ο επίσκοπος να είναι άγιος επίσκοπος, σαν τον Άγιο Νεκτάριο κι ο ιερέας να είναι άγιος ιερέας, σαν τον Άγιο Νικόλαο Πλανά. Μπορεί όμως κάλλιστα καί να μην είναι. Όμως όλων των επισκόπων και ιερέων (εννοώ πάντοτε ορθοδόξων κι όχι αιρετικών) ασπαζόμαστε τα χέρια. Και για ένα άλλο λόγο. «Όταν φιλάτε το χέρι του επισκόπου και του ιερέα", λέει ο Άγιος Νικόλαος Αχρίδος (Βελημίροβιτς), "φιλάτε ολόκληρη την αλυσίδα των οσίων και αγίων ιερέων και ιεραρχών από τους Αποστόλους μέχρι σήμερα». Όμως από πού ως πού ο εν πολλαίς αιρέσεσι περιπεσών αιρεσιάρχης και ψευδοδιδάσκαλος του Παπισμού μπορεί να συγκαταριθμηθεί στους πιο πάνω; Τα «μυστήρια» των Παπικών έχουν τόση σχέση με τα μυστήρια της Εκκλησίας όση έχει ο σκύλος που γαυγίζει με τον αστερισμό του Κυνός. Δεν αντλούμε αγιασμό φιλώντας το χέρι ενός αιρετικού ή ενός αιρεσιάρχου. Απλώς τον «βοηθούμε» να εδραιώσει την πεποίθηση ότι είναι στο σωστό δρόμο!!!

Τελειώνω με τα λόγια του Αγίου Νικολάου Αχρίδος: «Να ασπάζεσθε, λοιπόν, το χέρι του του ιερέα που σας ευλογεί. Είναι ευλογημένο από το Θεό. Με τη χάρη της ιερωσύνης. Με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος». Όσον δε αφορά τον Πάπα τούτο μόνο λέγω: «ου γαρ συνάγουσιν από ακανθών σταφυλάς και από τριβόλων σύκα». Άδικος ο κόπος του Φινλανδού πρωτοπρεσβύτερου. Προσπαθεί απεγνωσμένα ν’ αντλήσει νερό από ξεροπήγαδο.

No comments:

Post a Comment