Wednesday, July 29, 2015

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΟΜΟΦΩΝΙΑΣ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ



Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΟΜΟΦΩΝΙΑΣ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Γράφει ο κ. Αιμίλιος Πολυγένης στη “Ρομφαία”:

“Με τις αντιπροσωπείες των κατά τόπους ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίοι έφτασαν στη Μόσχα για να εορτάσουν την 1000η επέτειο από την κοίμηση του Αγίου Πρίγκιπα Βλαδιμήρου, συναντήθηκε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.

Ο Πατριάρχης στην ομιλία του αναφέρθηκε στη ιστορία του Βαπτίσματος της Αγίας Ρωσίας στον Δνείπερο ποταμό, υπογραμμίζοντας ότι ο Άγιος Βλαδίμηρος από τότε δεν έπαψε να ζει στις καρδιές εκατομμυρίων πιστών σε όλο τον κόσμο.
Κλείνοντας ο Πατριάρχης Μόσχας ανέφερε ότι «η ενότητα της Εκκλησίας πρέπει να αναγραφεί στην επικείμενη Μεγάλη Αγία Σύνοδο, και γι’ αυτό σημαντικό είναι ότι το Συμβουλίου έχει προετοιμαστεί προσεκτικά.»

«Στην Πανορθόδοξη Σύνοδο πρέπει να ακούγονται ιδέες που θα έχουν απήχηση στις καρδιές των πιστών και των ποιμένων σε όλο τον κόσμο. Έχουμε εισέλθει πλέον σε μια σημαντική φάση για την προετοιμασία και προσεύχομαι να πραγματοποιηθούν όλα σε πνεύμα ομοφωνίας», συμπλήρωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.”

Αλλά αυτή η αρχή της ομοφωνίας την οποία επικαλείται ο Μακαριότατος Μόσχας είναι υπεύθυνη για το βέβαιο ναυάγιο της μέλλουσας να συνέλθει την Πεντηκοστή του 2016 Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Πότε συνήλθαν σύνοδοι που λειτούργησαν με την αρχή της ομοφωνίας ως προαπαιτούμενο για τη λήψη αποφάσεων;

Για το ακριβώς αντίθετο υπάρχει μαρτυρία.

Οι σύνοδοι συνήρχοντο όταν σοβαρά θέματα πίστεως κατασπάρασσαν την ενότητα των χριστιανών όπως επίσης υπάρχει αδιάσειστη μαρτυρία ότι οι αποφάσεις τους ελαμβάνοντο με την αρχή της πλειοψηφίας. Όσοι διαφωνούσαν απεκόπτοντο από την Εκκλησία με αναθέματα.

Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος πάσχει κυρίως κατά δύο λόγους:

Καταρχήν δεν συγκαλείται να αντιμετωπίσει τα σοβαρά θέματα της πίστεως εξ ου και ουδεμία καταδίκη του Οικουμενισμού προβλέπεται να γίνει.

Και ακολούθως ακόμη και για τα ήσσονος σημασίας θέματα απαιτεί την αρχή της ομοφωνίας γεγονός που προδικάζει την αδυναμία της να δώσει λύση στα προβλήματα.

No comments:

Post a Comment