Wednesday, December 30, 2020

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ, ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΥΠΡΟΥ



 ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΥΠΡΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Μακαριώτατε!


Τις τελευταίες μέρες, έχετε γίνει στόχος άγριου λυντσαρίσματος πανταχόθεν λόγω της συνέντευξης που δώσατε στην εφημερίδα “Πολίτης”.


Με την παρούσα ανοιχτή ηλεκτρονική επιστολή μου θέλω να σας κοινοποιήσω την βαθειά ανησυχία μου για ένα πολύ σημαντικό θέμα.


Μακαριώτατε, 


Πέραν των διαψεύσεων των Μητροπολιτών Λεμεσού και Κύκκου για το παρασκήνιο των τελευταίων Αρχιεπισκοπικών εκλογών, παρατηρούμε ότι προβάλλεται από ορισμένους επιτακτικά το αίτημα να παραιτηθείτε από τον Θρόνο σας, εξαιτίας της αναστάτωσης που προκλήθηκε με την συνέντευξή σας.


Σας παρακαλούμε θερμά και υικά! Αφήστε τους βάτραχους να κoάζουν στο βάλτο της ιδιοτέλειας και της κακοήθειας που τους χαρακτηρίζει.


Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ένας επίσκοπος δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να παραιτηθεί, 


1.) εκτός αν είναι εντελώς ανίκανος, λόγω βαρειάς ασθένειας, να ανταποκριθεί στις ευθύνες του αξιώματός του, και 


2.) εκτός εάν καθαιρεθεί, επειδή υπέπεσε σε κωλυτικά της αρχιερωσύνης παραπτώματα.

Αφού, λοιπόν, καμμία από τις δύο προϋποθέσεις δεν έχει εφαρμογή στο πρόσωπό σας, συνάγεται αβιάστως ότι δεν έχετε κανένα απολύτως Κανονικό δικαίωμα να παραιτηθείτε.


Αλλά πέραν αυτού Μακαριώτατε! 


Αν τυχόν, παρά τις ρητές διακελεύσεις των Ιερών Κανόνων, αποφασίσετε -όπως σας υποβάλλουν- να παραιτηθείτε, σκεφθήκατε ποιος θα σας διαδεχθεί στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο;

1.) Από την συνέντευξή σας, αντελήφθηκα και κατέγραψα ήδη την απογοήτευσή μου, ότι δεν συνειδητοποιείτε τι θα συμβεί όταν κενώσει ο Αρχιεπισκοπικός Θρόνος Κύπρου.


Δυστυχώς, με μαθηματική ακρίβεια, κατ’ άνθρωπο ομιλούντες πάντοτε, θα σας διαδεχθεί ο Ιωσηφίτης Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος. 


Με ότι αυτό συνεπάγεται για την Εκκλησία της Κύπρου, την Ορθόδοξη Εκκλησία εν γένει, αλλά και την Ελληνική Κύπρο.


2.) Από την συνέντευξή σας, επίσης, πληροφορήθηκα, ότι θεωρείτε ότι έχουν πιθανότητα διαδοχής οι Μητροπολίτες Κύκκου, Ταμασού και Μόρφου.!!! 


3.) Το ακόμη χειρότερο! 

Από ότι πληροφορήθηκα, από την συνέντευξή σας και πάλιν, όχι μόνο εσείς θεωρείτε πιθανή την ανάρρηση στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο των Μητροπολιτών Κύκκου, Ταμασού και Μόρφου, αλλά ότι και οι συγκεκριμένοι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες τρέφουν την ίδια ψευδαίσθηση.!!!


Αυτές οι ψευδαισθήσεις -φυσικά- δεν έχουν να κάνουν απολύτως τίποτα με την ωμή πραγματικότητα.


Αφού, λοιπόν, κατ’ άνθρωπο, με μαθηματική ακρίβεια, η ανάρρηση του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Λεμεσού στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο μόλις κενωθεί, για οποιοδήποτε λόγο, είναι πλέον ή βέβαιη, σας παρακαλώ, με ειλικρινή αγάπη και υικό σεβασμό, να μην παραιτηθείτε, για κανένα λόγο, από τον Θρόνο σας.

Αν δεν μπορεί να ακυρωθεί η άνοδος του Μητροπολίτη Λεμεσού στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο -και είναι αλήθεια ότι κατ’ άνθρωπον δεν μπορεί να ακυρωθεί-, τουλάχιστον ας καθυστερήσει όσο το δυνατό περισσότερο. 


Μέχρι την μέρα που θα σας καλέσει ο Θεός ή θα αναγκαστείτε να παραιτηθείτε, ίσως υπάρξουν οι 10 δίκαιοι άνθρωποι στην Κύπρο, που θα αποτρέψουν την οργή του Θεού και την εξ αυτής συμφορά της παράδοσης της Εκκλησίας μας στους Θεομπαίκτες του Ιωσήφ του Βατοπαιδινού.

Στο μεταξύ, ας πέσουμε όλοι στα γόνατα. 


Ποιμένες και ποίμνιο. 


Ας παρακαλέσουμε τον Χριστό να μην επιτρέψει να πλήξει την Εκκλησία μας αυτή η συμφορά. 


Ας προσθέσουμε, με την ευλογία του πνευματικού μας, ακόμη 10 μετάνοιες και ένα επιπλέον εκατοστάρι στον κανόνα μας ημερησίως. 


Ας νηστέψουμε και ας πενθήσουμε για τις αμαρτίες μας.


Και ίσως ο Άγιος Θεός μας λυπηθεί και αποτρέψει την συμφορά.


Διαφορετικά τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την πορεία του Μητροπολίτη Λεμεσού προς τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο. 


Οι δημόσιες αντεγκλήσεις των Ιεραρχών μας δεν ωφελούν σε κάτι. 


Απλά σκανδαλίζουν αφόρητα τους πιστούς. 


Μόνον με ειλικρινή μετάνοια και θερμή προσευχή μπορεί να γλυτώσει η πατρίδα και η Εκκλησία μας από τους Ιωσηφίτες.

No comments:

Post a Comment