ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_______
Πέτρου Μπότση, Όσιος στάρετς Συμεών των Σπηλαίων του Πσκώφ, Αθήνα 2016, σσ. 114.
Του κ. Ανδρέα Κυριακού
=====
Με το παρόν βιβλίο του ο κ. Πέτρος Μπότσης μας μεταφέρει στη δυτική εσχατιά της αχανούς Ρωσίας, ειδικότερα στην πόλη του Πσκώφ. Μετροφυλλώντας το ο αναγνώστης διαπιστώνει ότι δεν έχει να κάνει με τις ματαιότητες του κόσμου τούτου, ούτε με κάποιο φελλό ή ντενεκέ, αλλά με κάποιο άνθρωπο που πάλαιψε διά βίου να διέλθει την στενήν και τεθλιμμένην οδόν του Κυρίου, την απάγουσαν εις την ζωήν, σε περιόδο δυσκολότατη, διότι τότε κυριαρχούσε το αθεϊστικό καθεστώς των μπολσεβίκων.
Όντως ο ταπεινός ιερομόναχος Συμεών αποδείχθηκε αστέρι του βοριά, που με τις νουθεσίες του καθοδηγούσε πνευματικά αναρίθμητες ψυχές, που κατάφευγαν κοντά του, φέρνοντάς τους πνευματική ξεστεριά. Δεν ήταν τυχαίο ότι άνθρωποι που ζούσαν χιλιάδες χιλιόμετρα από το εξομολογητήριό του, λ.χ. από το Μούρμανσκ που βρίσκεται στη θάλασσα του Μπάρεντς πάνω από τον Αρκτικό κύκλο, έφταναν κοντά του, στη Μονή των Σπηλαίων του Πσκώφ, για να βρουν ανάπαυση. Από την άλλη με το προορατικό του χάρισμα, που μαρτυρείται από πλείστα όσα γεγονότα, προφύλασσε όποιον έδειχνε αταλάντευτη υπακοή από τις παγίδες του εχθρού.
Για την εκεί ευεργετική παρουσία του είχε μιλήσει προφητικά ο μεγάλος Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης. Ο Όσιος, σαν τον Άγιο Νικόλαο τον Πλανά, μνημόνευε ακατάπαυστα ένα πλήθος κεκοιμημένων. Θεράπευε με την προσευχή του ασθένειες ανίατες, έδιωχνε δαιμόνια κι έφερνε στην Εκκλησία ανθρώπους που βρίσκονταν έξω από τον ιερό περίβολό Της. Ακόμη κι οι αγροί της Μονής καρποφορούσαν πλούσια με την προσευχή του.
Ο φιλόπονος συγγραφέας συγκέντρωσε πλείστες όσες διηγήσεις για τον Όσιο στον παρόντα ευανάγνωστο τόμο, που ο αναγνώστης δεν λέει να τον αφήσει από τα χέρια του πριν φτάσει στην τελευταία σελίδα. Ως καλός τη γεύσει ο καρπός του κόπου του. Να είναι βεβαιος ότι δεν εκοπίασεν εις κενόν. Δεν θα του ευχηθώ καλή συνέχεια επειδή είμαι απολύτως πεπεισμένος περί τούτου.
No comments:
Post a Comment