Wednesday, May 26, 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΗ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"




ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΜΠΟΥΖΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ'

===================


Ο ιεράρχης που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και διατηρεί άσβηστη τη φλόγα της ορθόδοξης πίστης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στέκεται αλληλέγγυος του μεγάλου αγώνα που δίνουν οι Έλληνες στη πατρίδα, αυτές τις δύσκολες στιγμές, μέσα στη δίνη των οικονομικών μέτρων και της αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα.


Για τον σεβασμιότατο, η εφημερίδα “Μακεδονία” αποτελεί ζωντανή γέφυρα επικοινωνίας με τη Θεσσαλονίκη, του ξυπνά μνήμες από τα πρώτα του παιδικά χρόνια στην περιοχή της Ροτόντας και αργότερα στο Πειραματικό σχολείο.


“Δεν θα μπορούσα να αρνηθώ αυτήν την πρόσκληση για συνέντευξη, όταν προέρχεται από μια εφημερίδα με τους αγώνες, την ιστορία και την παράδοση που διαθέτει η εφημερίδα ‘Μακεδονία’.


Είμαι στη διάθεσή σας…”, ήταν τα πρώτα του λόγια.


Εγκατεστημένος στον δεύτερο όροφο της αρχιεπισκοπής, στο down town του Μανχάταν, ακριβώς απέναντι έχει το σπίτι του ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, διακονεί τον ελληνισμό από τις 19 Αυγούστου του 1999, όταν η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε αρχιεπίσκοπο: “Είναι ένα έργο ζωής, για να κρατήσουμε ζωντανή την πίστη μας στην Ορθοδοξία και την πατρίδα”, θα πει.


Πριν να απαριθμήσει το σημαντικό έργο που προσφέρει η εκκλησία στην ομογένεια μέσα από τα περίπου 400 ελληνικά σχολεία που συνδέονται μαζί της, στέκεται στα δραματικά γεγονότα που αλλάζουν τη ζωή στην Ελλάδα: “Τα παρακολουθώ. Ενημερώνομαι συνεχώς.


Είχα τη δυνατότητα να συναντηθώ από κοντά με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στη πρόσφατη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη. Αντιλαμβάνομαι ότι γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια, για την οποία εύχομαι από καρδιάς να αποδώσει καρπούς…”.


Είστε αισιόδοξος, σεβασμιότατε;


Πιστεύω στους Έλληνες. Μπορούμε να πετύχουμε πολλά, αρκεί να μειώσουμε τις αδυναμίες που κατατρέχουν την φυλή μας και να μεγιστοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά της. Και τα πλεονεκτήματα των Ελλήνων είναι πολλά. Μέσα από τη σημερινή δύσκολη συγκυρία, η Ελλάδα μπορεί να βγει πιο δυνατή. Αρκεί να πάρει στα σοβαρά την κρίση. Δίνουμε έναν πόλεμο και πρέπει να είμαστε ενωμένοι, για να έρθει η υπέρβαση.


Πώς θα μπορούσε η εκκλησία να βοηθήσει σήμερα τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό;


Η αρχιεπισκοπή δεν διαθέτει τέτοιους οικονομικούς πόρους, για να συνδράμει οικονομικά. Προσπαθεί όμως με τα μέσα που διαθέτει να κινητοποιήσει τον ελληνισμό της Αμερικής και την ομογένεια. Υπάρχουν έλληνες επιχειρηματίες που ζουν εδώ στην Αμερική και θα μπορούσαν να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Έχω μιλήσει μαζί τους…


Γιατί δεν επένδυαν μέχρι σήμερα;


Τους λόγους πρέπει να τους διαπίστωσε και ο έλληνας πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε μαζί τους. Ήταν Γολγοθάς η επένδυση στην Ελλάδα. Σήμερα οι διαδικασίες, όπως ακούω, και ο χρόνος που απαιτείται έχει μειωθεί κατά πολύ. Νομίζω ότι οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί κατά πολύ. Είναι μια ευκαιρία…Τώρα οι έλληνες της διασποράς μπορούν να βοηθήσουν ενεργά την πατρίδα.


Έχουμε φωνή στα κέντρα των αποφάσεων εδώ στην Αμερική;


Έχω συναντήσει επτά φορές τον πρόεδρο Ομπάμα από τη στιγμή που εξελέγη. Τις τέσσερις φορές τον είδα μόνος και είχα τη δυνατότητα να του μιλήσω για την Ελλάδα, το όνομα της Μακεδονίας, τα ανοιχτά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο στην Πόλη, την κατοχή της Κύπρου από τους Τούρκους. Ο πρόεδρος Ομπάμα βλέπει με συμπάθεια τα ελληνικά αιτήματα, αλλά η εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών περνά μέσα από πολλά γρανάζια… Κι εδώ πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Άλλο συμπάθεια, άλλο πράξη.


Υπάρχει κι ένα μεγάλο ανοιχτό μέτωπο με τα Σκόπια, που επιχειρούν την καπηλεία του ιερού ονόματος της Μακεδονίας.


Η αρχιεπισκοπή έδωσε αγώνα από την πρώτη στιγμή. Το ψευδεπίγραφο κράτος των Σκοπίων επιχειρεί την παραχάραξη της ελληνικής ιστορίας. Λυπάμαι που θέλουν να πλαστογραφήσουν την αλήθεια. Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Ως ελληνική την επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος, όταν άκουσε την πρόσκληση “διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν” και πέρασε από την Τρωάδα της Μικράς Ασίας στους Φιλίππους.


Μετά τον αποχώρηση του Πολ Σαρμπάνη, η ομογένεια διαθέτει στη Γερουσία μόνο την Ολυμπία Σνόου. Τώρα κατεβαίνει υποψήφιος και ο Άλεξ Γιαννούλιας στη θέση του προέδρου Ομπάμα…


Είμαστε υπερήφανοι που είναι υποψήφιος, γιατί, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει πετύχει σε ό,τι έχει κάνει έως σήμερα, στον αθλητικό χώρο, τον επιχειρηματικό και σήμερα στον πολιτικό. Του εύχομαι τα καλύτερα!



Θεσσαλονίκη και “Ηρακλής”

________________________


Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, κατά κόσμον Δημήτριος Τρακατέλλης, γεννήθηκε την πρώτη Φεβρουαρίου του 1928 στη περιοχή της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη. Να πώς περιγράφει τη σχέση του με την πόλη: “Αγαπώ τη Θεσσαλονίκη.


Ο πατέρας μου ήταν σύμβουλος στον Ηρακλή, ενώ ο αδερφός μου έπαιξε στον Άρη (είναι ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ και ευρωβουλευτής Αντώνης Τρακατέλλης). Εγώ συμπαθώ την ποδοσφαιρική ομάδα του Ηρακλή, ενώ όποτε έχω την ευκαιρία μαθαίνω και για τον ιστορικό Απόλλωνα Καλαμαριάς.


Τελευταία φορά βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη πέρυσι και θέλω σύντομα να το επαναλάβω. Να μου επιτρέψετε να στείλω στους Θεσσαλονικείς την ειλικρινή μου αγάπη”.


ΠΗΓΗ:


ΡΟΜΦΑΙΑ,


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


No comments:

Post a Comment