Thursday, December 9, 2021

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Ο π. Ιουστίνος Τσιουτέας είναι ο νέος Αποτειχισμένος κληρικός της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Ο π. Τσιουτέας -όπως και ο κάθε κληρικός- νομιμοποιείται να αποτειχιστεί -και εμείς οφείλουμε να τον επαινέσουμε γι’ αυτό!- αν πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει, για την Αποτείχιση, ο 15ος Κανόνας της ΑΒ΄ Συνόδου:


Ήτοι αν

1.) Ο οικείος επίσκοπος 

2.) κηρύσσει γυμνή τη κεφαλή 

3.) κατεγνωσμένη αίρεση 

4.) επ’ εκκλησίαις


Ο π. Ιουστίνος, στο συνημμένο εκτενές 

επεξηγηματικό υπόμνημα που έστειλε στον Σεβ. Γουμενίσσης, δεν εξηγεί 


1.) Πού,

2.) Πότε, και κυρίως 

3.) Ποια κατεγνωσμένη 

αίρεση κήρυξε επ’ εκκλησίαις 

ο Σεβ. Γουμενίσσης.

Αναφέρεται σε όσα άπρεπα του είπε ο πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεώς του για τον Παπισμό, αλλά ουδεμία αναφορά υπάρχει για τον Μητροπολίτη του.


Στο μακροσκελέστατο 

υπόμνημά του κάνει αναφορά στον Σεβ. Μητροπολίτη του για πολλά και διάφορα, αλλά δεν υπάρχει καμμία αναφορά ποια αίρεση κήρυξε ο οικείος του Ιεράρχης.


Επομένως ο π. Ιουστίνος δεν νομιμοποιείται να επικαλείται τον 15ον Κανόνα της Πρωτοδευτέρας Συνόδου για να Αποτειχιστεί, αφού πρώτος και καλύτερος παραβαίνει τις 

διατάξεις του.


Σε μία εποχή που η παναίρεση του Οικουμενισμού κάνει θραύση, ένας κληρικός έχει δικαίωμα να Αποτειχιστεί για τον Οικουμενισμό, νουουμένου ότι μπορεί να προσκομίσει στοιχεία με τα οποία μπορεί 

να αποδείξει ότι ο οικείος του 

επίσκοπος είναι δεδηλωμένος Οικουμενιστής.


Σε καμμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να Αποτειχιστεί ένας κληρικός επικαλούμενος τον 15ον Κανόνα της ΑΒ΄ Συνόδου, επειδή ήρθε σε ρήξη με τον Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως ή διότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκχώρησε Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία. Ούτε βέβαια διότι διαφωνεί με τον εμβολιασμό και την μασκοφορία 

και τα λοιπά υγειονομικά 

μέτρα, για να αντιμετωπιστεί 

η πανδημία του κορωνοιού.

Είναι αναπόφευκτο σε μία Μητρόπολη να υπάρχουν Οικουμενιστές κληρικοί. Αυτό, όμως, ουδόλως σημαίνει ότι ένας κληρικός επιτρέπεται να Αποτειχιστεί εξαιτίας των οικουμενιστικών τους φρονημάτων.


Έχει κάθε δικαίωμα να κάνει 

δημόσια διάλογο μαζί τους, μπορεί κάλλιστα να αρθογραφήσει εναντίον τους, έχει κάθε δικαίωμα να τους καταγγείλει στον οικείο Ιεράρχη, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν νομιμοποιείται να Αποτειχιστεί από τον οικείο Ιεράρχη.

1 comment:

  1. Μου θυμίζετε κ. Τελεβάντο αυτούς , που λένε οτι ο οικουμενισμός δεν είναι αίρεση , γιατί δεν προσβάλλει κανένα δόγμα !!! Μία άποψη λίαν διαδεδομένη εδώ στα μέρη μας .

    Πλέον δεν έχουμε ανάγκη απο κάποιον νά διδάσκει γυμνή τη κεφαλή τόν οικουμενισμό για νά πούμε οτι είναι οικουμενιστής -- πόσο πιά πιό γυμνή τη κεφαλή νά ακουσθή ο οικουμενισμός ? -- αλλά έχουμε ανάγκη απο κάποιους που γυμνή τη κεφαλή νά διδάξουν ορθοδοξία ! Υπάρχουν τέτοιοι ???

    Έτσι πίστευα και εγώ , δηλαδή οι κληρικοί που δεν μιλάνε , οτι σιωπούν καταπιεζόμενοι , ενώ εσωτερικά εξεγείρονται . Είναι μία πλάνη . Πλέον ο κληρικός πάσης βαθμίδος πρέπει νά το δηλώσει , οτι είναι ορθόδοξος , όπως ο εν λόγω π. Ιουστίνος , γιατί όλα αμφισβητούνται . Τίποτα πλέον δεν είναι αυτονόητο . Πές πές ο λαικός οικουμενισμός και η ανοχή έκαναν καλά την δουλειά τους .

    Εύγε στον π. Ιουστίνο !

    Η Παναγία νά τον ενθαρρύνει και νά τον στηρίζει στο αναποδογύρισμα των συνηθειών της βιωτής και στο ίσιασμα και την εναρμόνιση μέ την εκκλησία και τους αγίους !

    ReplyDelete