Friday, July 1, 2016

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, Δ. ΤΣΕΛΕΓΓΙΔΗ, "ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ"


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_______

Δημητρίου Τσελεγγίδη, «Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξου Εκκλησίας», Μία Σύνοδος με έλλειμμα συνοδικότητας και Ορθόδοξης αυτοσυνειδησίας, Έκδ. Συνάξεως Ορθοδόξων Ρωμηών «Φώτης Κόντογλου», Τρίκαλα Μάρτιος 2016, σσ. 79.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====


Δεν χρειάζεται συστάσεις ο, κατ’ ουσίαν, συγγραφέας του παρόντος. Ο Καθηγητής της Δογματικής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Δημήτριος Τσελεγγίδης έδωσε και δίνει καθ’ εκάστην το παρόν του στον καλόν αγώνα υπέρ της Ορθοδόξου πίστεως με όπλα την επιστημονική του κατάρτιση, τη λιπαρή γνώση των αγίων Πατέρων και κυρίως την πατροπαράδοτη ευσέβεια που τον διακρίνει. 

Το βιβλίο αποτελείται από δύο τμήματα: το πρώτο δεν είναι τίποτε άλλο παρά απομαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις του κ. Καθηγητού στο ραδιοφωνικό σταθμό της Ι.Μ. Πειραιώς στις 24, 25 και 26 Φεβρουαρίου ε.έ., με συνομιλητή τον έγκριτο δημοσιογράφο Λυκούργο Μαρκούδη. 

Στην έκδοση επισυνάπτονται από τους εκδότες, ως δεύτερο τμήμα του βιβλιου και δυο Επιστολές του αγωνιστού Καθηγητού προς την Ιερά Συνόδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με ημερομηνίες 2 και 10 Φεβρουαρίου ε.έ. . 

Ο κύριος Καθηγητής, με την αδιαμφισβήτητη του επάρκεια, την ευγένεια και το ήθος που τον διακρίνουν, την γνώση αλλά και την επιστημονική του μεθοδικότητα ανατέμνει όλα τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν μετά την Σύναξη των Προκαθημένων στο Σαμπεζύ της Ελβετίας κατά τον παρελθόντα Ιανουάριο και ουσιαστικά άναψαν το πράσινο φως για τη Σύνοδο του Κολυμβαρίου, που δεν είναι, αναμφίβολα, Πανορθόδοξη, αφού τέσσερις συνολικά Εκκλησίες, αυτές της Αντιόχειας, της Ρωσσίας, της Βουλγαρίας και της Γεωργίας δεν μετείχαν. 

Φυσικά το τι έγινε στη Σύνοδο του Κολυμβαρίου από πλευράς κατάφωρης παραβάσεως των Ιερών Κανόνων δεν λέγεται. Παρέστησαν σαν «παρατηρητές» εκπρόσωποι του Παπισμού μ’ επικεφαλής τον καρδινάλιο Κώχ, των Προτεσταντών, των Αγγλικάνων και των Μονοφυσιτών κι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έσπευσε να τους προσφωνήσει εξ αρχής ως «Αδελφές Εκκλησίες»! Ποιους; Τους εκπροσώπους των παντοειδών αιρετικών και κακοδόξων! Πόσες συμπροσευχές έγιναν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου; Ουκ ολίγες, άνευ αμφιβολίας. Μόνο τις φωτογραφίες να δει κανείς κι αντιλαμβάνεται το εύρος του πράγματος. Και οι άνθρωποι αυτοί, που παραβίασαν σκαιότατα και ενσυνειδήτως για πολλοστή φορά τους Ιερούς Κανόνες, έρχονται να μας πουν ότι: εκτός της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας υπάρχουν «ετερόδοξες Εκκλησίες και Ομολογίες»!!! Και θέλουν από πάνω να το πιστέψουμε και να το χωνέψουμε!!! 

Κλείνοντας το παρόν θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εκδότες για τον κόπο τους να δώσουν όλ’ αυτά τα όπλα στους πιστούς για ν’ αγωνιστούν κατά των μεθοδεύσεων του Κολυμβαρίου. Θα ήταν παράλειψη ασυγχώρητη να μην επαινέσουμε τον επίσκοπο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο. Το πατερικό του φρόνημα, που απεδείχθηκε από τα πράγματα, κάνει το «Άξιος» που ακούστηκε στη χειροτονία του να ηχεί ως φώνη Θεού κι όχι φωνές ανθρώπων, γιατί «έτσι πρέπει». 

Δεν συνιστούμε απλώς το βιβλίο, αλλά επιμένουμε να το προμηθευτούν πάραυτα οι αγωνιζόμενοι υπέρ της ευσεβείας, όπως και πας όστις επιθυμεί να αμυνθεί της Πίστεως της πατροπαραδότου. Ολόκληρη φαρέτρα, πλήρη βελών, μας έχει προμηθεύσει ο καλός Καθηγητής. Καιροί ου μενετοί.

No comments:

Post a Comment