ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_________
Πρεσβύτερου Γεώργιου Σ. Κουγιουμτζόγλου, Πώς θα βελτιώσουμε τις σχέσεις με τους συνανθρώπους μας, Β΄ έκδοση βελτιωμένη, Θεσσαλονίκη 2016, σς. 128.
Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
======
Με θέμα βασικότατο, πάντοτε επίκαιρο και αυτόχρημα δυσχερές, τολμά και καταπιάνεται ο αιδεσιμολογιώτατος π. Γεώργιος. Το κύριο χαρακτηριστικό του παρόντος είναι όχι οι γενικόλογες κι αόριστες ηθικές παραινέσεις, αλλά οι πρακτικές συμβουλές, που στηρίζονται στις αρχές του Ευαγγελίου.
Τονίζει μεταξύ άλλων την αξία της ταπείνωσης που είναι εκ των ων ουκ άνευ στην προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων μας με τους γύρω μας.
Αντιγράφουμε τις συμβουλές του αγίου Φιλοθέου του Σιναΐτη εν προκειμένω: “Συντρίβει και ταπεινώνει την καρδία των πιστών η θύμηση όλων των αμαρτημάτων μας από τη νηπιακή ηλικία, που αναλογίζεται ο νους ένα-ένα (εκτός από τα σαρκικά) και η μνήμη του θανάτου. Η Μνήμη των παθών του Κυρίου, όταν τα αναλογιζόμαστε και τα θυμόμαστε ένα-ένα και η αναδρομή στις πολλές ευεργεσίες του Θεού σ εμάς, όταν τις μετρούμε μία-μία και τις ξαναφέρνουμε στο νου μας”.
Σημειώνει πολύ εύστοχα σε κάποιο άλλο σημείο καλός συγγραφέας: “Η καινή εντολή της αγάπης είναι «άγνωστη» στους περισσότερους Χριστιανούς του 21ου αι. . Διότι είμαστε μαθημένοι ν αγαπάμε ότι μας συμφέρει, ό,τι εμείς νομίζουμε σωστό αγνοώντας ςτην αλήθεια του Ευαγγελίου, με αποτέλεσμα να ζούμε ένα εκκοσμικευμένο Χριστιανισμό”.
Μεγάλη έμφαση δίνει το βιβλίο στις σχέσεις των συζύγων. Δεν είναι δα και μικρό πράγμα η ηρεμία και ειρήνη στην οικογένεια όταν αναλογιστεί κανείς ότι την σήμερα οι σχέσεις πολλών ζευγαριών μοιάζουν με τρικυμισμένη θάλασσα παρά με υπήνεμο λιμάνι.
Ο π. Γεώργιος δίνει, συν τοις άλλοις την συμβουλή: “Να αποδεχθείτε ως υπέρτατη σχέση τη νέα πλέον οικογένειά σας (πάνω απ’ όλα –μετά το Θεό φυσικά- ο σύζυγός μου ή η σύζυγός μου) καταργώντας τη συναισθηματική προσκόλλησή σας στην πατρική σας οικογένεια”.
Κλείνω με μια προτροπή προς τον αναγνώστη, που υπάρχει στον Επίλογο: “Στα χέρια σου, λοιπόν, βρίσκεται η λύση. Εάν πιστεύσεις σ’ αυτήν, θα α στεφθεί με επιτυχία με την βοήθεια του παντοδύναμου Θεού”.
Δύο, λοιπόν, οι παράγοντες που συμβάλλουν στη βελτίωση των ανθρωπίνων σχέσεων: Από τη μια να πάρει ο άνθρωπος στα σοβαρά τις παροτρύνσεις που βελτιώνουν τις σχέσεις τους με τους άλλους και από την άλλη η βοήθεια του Θεού. Ακόμη κι αν ένας μόνο αναγνώστης βελτιωθεί δεν είναι μικρό πράγμα. Εύχεσθε.
No comments:
Post a Comment