Προσευχόμαστε εκτενώς προς τον Κύριο ο Παναγιώτατος και οι δύο Έξαρχοί του στην Ουκρανία να συμπεριλάβουν στις διαβουλεύσεις τους το Πατριαρχείο Ρωσσίας και την Αυτόνομη κανονική Εκκλησία υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο.
Καμία λύση που θα δοθεί μονομερώς από το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν θα γίνει αποδεκτή από το Πατριαρχείο της Ρωσσίας το οποίο ήδη αφαίρεσε από τα Δίπτυχα το όνομα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Η Ρωσσική πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία δεν θα διστάσει το παράπαν να δημιουργήσει οριστικό Σχίσμα μεταξύ των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Ρωσσίας, ούτε και θα ορρωδήσει να αρπάξει την πρωτοκαθεδρία των Ορθοδόξων Εκκλησιών με την δημιουργία Πανορθόδοξου Σχίσματος.
Παναγιώτατε!
Ποιος θα έχει την ευθύνη απέναντι στον Θεό για την δημιουργία Σχίσματος, δεδομένης της αποφασιστικότητας και της σκληράς πυγμής του Πατριαρχείου Ρωσσίας, αλλά και της Ρωσσικής πολιτικής ηγεσίας;
ΟΙ ΔΥΟ ΕΞΑΡΧΟΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΡΧΙΣΑΝ ΕΠΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Του κ. Α. Τριανταφύλλου
=====
Η αντιπροσωπία του Φαναρίου έγινε δεκτή από τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο
Αυτοκέφαλο στην Ουκρανία, πράξη πρώτη. Οι δύο έξαρχοι που απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Κίεβο ξεκίνησαν σειρά επαφών και άρχισαν να εργάζονται πάνω στις λεπτομέρειες της εντολής που έλαβαν από το Φανάρι.
Τα δύο πρόσωπα «κλειδιά» είναι ο Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου Δανιήλ και ο επίσκοπος Edmonton Ιλαρίων, και οι δύο Ουκρανοί στην καταγωγή και αυτοί που θα διεκπεραιώσουν διπλωματικά και εκκλησιαστικά την αποστολή της απόδοσης Αυτοκεφαλίας.
Ο ρόλος των δύο επισκόπων στη διαδικασία είναι εξαιρετικά κρίσιμος και ευαίσθητος, καθώς θα λειτουργούν ως σύνδεσμος και θα μεταφέρουν από και προς την Κωνσταντινούπολη τα αποτελέσματα των επαφών με τις πολιτικές δυνάμεις και τους εκπροσώπους των εκκλησιαστικών Αρχών και ομάδων που θα ενσωματωθούν στη νέα ενιαία εκκλησιαστική διοίκηση.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απονομής αυτοκέφαλου καθεστώτος στην Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία, ο Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου Δανιήλ και ο επίσκοπος Edmonton Ιλαρίων άρχισαν τον γύρο των επαφών τους με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία στην Ουκρανία και έγιναν χθες δεκτοί από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Στη συνάντηση που έγινε στο προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο το κλίμα ήταν εξαιρετικά θερμό.
Ο Πέτρο Ποροσένκο στις δηλώσεις μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες εξέφρασε την ανυπομονησία του ίδιου και του ουκρανικού λαού να βρεθεί κάτω από μια ενιαία εκκλησιαστική διοίκηση και ζήτησε από τους δύο εξάρχους να μεταφέρουν στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τις ευχαριστίες του ουκρανικού λαού για τη γενναιότητα και την ευστροφία που επέδειξε ικανοποιώντας το αίτημα για Αυτοκεφαλία.
Οι δύο έξαρχοι μετέφεραν στον Πρόεδρο της Ουκρανίας και στον λαό της χώρας τον χαιρετισμό του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τονίζοντας ότι είναι βεβαιωμένη η πρόθεση του προκαθημένου της Ορθοδοξίας να προχωρήσει στην έκδοση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας για την Ουκρανία.
Ο Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου Δανιήλ σημείωσε ότι «βρισκόμαστε εδώ (σ.σ.: στο Κίεβο μαζί με τον επίσκοπο Edmonton Ιλαρίωνα) όχι για να διαιρέσουμε την Ορθοδοξία στην Ουκρανία, αλλά για να κάνουμε βήματα προς την ποθούμενη ενότητα για την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία». Τις επόμενες ημέρες οι δύο έξαρχοι θα συνεχίσουν τις επαφές τους με τις πολιτικές και εκκλησιαστικές Αρχές στην Ουκρανία. Βαρόμετρο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η στάση που θα τηρήσει ο μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος, που εκπροσωπεί το Πατριαρχείο της Μόσχας, καθώς σε επίσημες δηλώσεις του έχει υποστηρίξει ότι δεν θα συνεργαστεί με τους εκπροσώπους του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Την περασμένη Παρασκευή ο κ. Ονούφριος δεν ταξίδεψε στη Μόσχα για την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, επικαλούμενος ασθένεια, ωστόσο συμμετείχε στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται ότι έλαβε συγκεκριμένες οδηγίες και του ζητήθηκε να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στους εκπροσώπους του Φαναρίου.
ΠΗΓΗ:
dimokratianews18.09.2018
Υποκρισία μεγατόννων των δύο εξάρχων , οτι πήγαν στην Ουκρανία γιά νά ενώσουν και όχι για νά χωρίσουν παρέχοντας το αυτοκέφαλο στην σχισματική εκκλησία . Τό πολύμορφο και πολυσύνθετο εκκλησιαστικό τοπίο της Ουκρανίας δεν ενοποιείται μέ τέτοιες διπλωματικές και εκβιαστικές μεθόδους πρός τόν Κανονικό μητροπολίτη Κιέβου περιθωριοποιώντας την υπό αυτόν Κανονική εκκλησία . Φαίνεται εύλογο τό αίτημα του Ποροσένκο νά υπάρχει στό λαό του εκκλησιαστική ενότητα , όμως στην πράξη υποκρύπτεται η δολιότης . Αυτή η ενότητα δεν επιτυγχάνεται μέ μία εκκλησιαστική στάση επαναστατικώ τω τρόπω , ανατρέποντας την Κανονική τάξη . Πρώτα ανατρέπουν , αποδυναμώνουν και περιθωριοποιούν την Κανονική εκκλησία του Κιέβου και ύστερα τους καλούν σε διάλογο υπό το κράτος των τετελεσμένων ; Είναι εκκλησιαστικώς απαράδεκτο και αποκαλύπτει τά γεωπολιτικά σχέδια που παίζονται στην περιοχή μέ μοχλό την εκκλησία .
ReplyDelete