ΟΙ ΑΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΤΕΣ «ΠΡΟΦΗΤΙΚΕΣ» ΑΝΑΦΟΡΕΣ, ΠΕΡΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ π. ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1999
«Κεναί ελπίδες και ψευδείς ασυνέτω ανδρί και ενύπνια αναπτερούσιν άφρονας» (Σοφ. Σειρ. Λδ΄,1).
Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
============
Όταν ήταν Ηγούμενος του Τιμίου Σταυρού της Μίνθης, στην Μητροπολιτική περιφέρεια Πάφου, ο γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός, τρομοκρατούσε τον κόσμο με τις καλούμενες «προφητείες» του, περί Παγκοσμίου πολέμου. Προηγήθηκε η εκπομπή του Τηλεοπτικού Σταθμού ο Λόγος, κατά το έτος 1998, στο Πρόγραμμα – Ορθοδοξία και Ορθοπραξία, με τον θεολόγο κ. Νικολαΐδη, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων «…τώρα όμως θα πω και τούτο, να έχει θάρρος ο λαός μας, διότι θα δεχθούμε πληγή από τους Τούρκους λυσσαλέα. Μην τρομάξουμε, είναι μέσα στα Θεία σχέδια, θα γίνει κι αυτό. Σύντομα, σύντομα πολύ σύντομα».
Τον τελευταίο καιρό, το τόσο σοβαρό θέμα του προφητικού χαρίσματος, έγινε αντικείμενο απαράδεκτου ενθουσιαστικού παραληρήματος, με αδιάκριτες και απαράδεκτες υπερβολές. Θλίψη αισθάνεται κανείς, από τέτοιες εκτροπές, που είναι τόσο ξένες στο Ορθόδοξο ήθος και παραπλανούν τον απλό λαό. Οι «ακοές πολέμων» (1981, 1993, 1998) που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν, ακόμα προκαλούν λύπη.
Ακολούθως έγινε με βάση μαρτυρίες συγκεκριμένη ημερολογιακή τοποθέτηση στις 7 Ιουλίου 1999. Ακολούθως επειδή ο πόλεμος δεν πραγματοποιήθηκε, η ημερομηνία μετετέθη στις 14 Αυγούστου 1999 και όταν και πάλι δεν πραγματοποιήθηκε η ημερομηνία «κύλησε» στις 8 Σεπτεμβρίου 1999, για να διαψευστεί και πάλι.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι φοβοσυμβουλές δεν πέρασαν ανωδύνως, κυρίως από την Μητροπολιτική περιφέρεια Πάφου, με «θύματα» πρωτίστως τους μαθητές των Γυμνασίων της Επαρχίας Πάφου. Καταλαμβαίνει κανείς το πόσο τρομοκρατήθηκαν οι μαθητές. Πλείστοι από εμάς έχουμε γίνει μάρτυρες παρομοίων φοβοσυμβουλών.
Επίσης αντιλαμβάνεται κανείς πόσο δύσκολο ήταν να «συνεφέρουν» τους μαθητές.
«Η δε του κόσμου λύπη θάνατον κατεργάζεται» Β΄ Κορ.7,10, αναφέρει ο Απόστολος Παύλος, για να δείξει τους καρπούς της λύπης του κόσμου τούτου.
«Η δε του κόσμου λύπη θάνατον κατεργάζεται» Β΄ Κορ.7,10, αναφέρει ο Απόστολος Παύλος, για να δείξει τους καρπούς της λύπης του κόσμου τούτου.
Στις μέρες εκείνες που ακολούθησαν, γνωστός κληρικός της Μητροπόλεως Πάφου (το όνομά του, για τους παλαιότερους είναι γνωστό) έδωσε συνέντευξή σε ραδιοσταθμό της Πάφου, αναφορικά με το σάλο που δημιουργήθηκε, κυρίως στο μαθητόκοσμο από τις περί πολέμων ακοές. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του ιερωμένου, «χάλασε η πτήση», σε σχόλιο του δημοσιογράφου, πως δεν έγινε ο «προλεχθείς πόλεμος».
Τελικώς τα «προλεχθέντα» από τον γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό «τρισσώς» διαψεύστηκαν και αποδείχθηκαν «είδωλα λογισμών πλανωμένων» (Άγιος Διάδοχος Φωτικής).
Mετά τη διάψευση των προλεχθέντων από τον π. Ιωσήφ Βατοπαιδινό, η λύπη πολλών απλών ανθρώπων και όχι μόνο, εκφραζόταν με φράσεις απογοήτευσης όπως, «ναι είναι αλήθεια, τίποτα δεν έγινε από ότι μας έλεγε», «τίποτα δεν έγινε από τα λεγόμενά του», «όλο λέει ότι θα γίνουν και τίποτα δεν γίνεται».
Εκείνο που μου έδωσε αφορμή να γράψω το κείμενο τούτο και μάλιστα για ένα κεκοιμημένο μοναχό, είναι η αδιάκριτος επιμονή πλήθους ανθρώπων και διαδικτυακών ιστότοπων να υπερπροβάλλουν τα ατοπήματα τούτα ως προφητείες, με προεξάρχουσα τη Μητρόπολη Λεμεσού, η οποία ζώντος του π. Ιωσήφ, είχε αναρτημένο κείμενο στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεως, το οποίο ανεφέρετο σε προφητική συνέντευξη του π. Ιωσήφ.
Είναι άραγε εμμονή ή νοσηρή επιμονή, να γράφονται τέτοια κείμενα; Τα ενθουσιαστικά παραληρήματα στο διαδύκτιο, δυστυχώς πληθαίνουν. Επί του παρόντος κάποιοι βολεύονται από την υπερβολική «αίγλη» του Γέροντος Ιωσήφ Βατοπαιδινού. «Αίγλη» φυσικά με αρνητικές συνέπειες, καθότι προκαλούν σύγχυση μεγίστη, παρουσιάζοντας τα αδιακρίτως λεχθέντα ως «προλεχθέντα».
Υστερόγραφο: Το όξος της προσωποληψίας, μαζί με την της κακότητας χολή, δεν επέτρεψαν σε κάποιους των «ημετέρων» οποιαδήποτε λησμοσύνη του ονόματος του κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου και ως εκ τούτου μπορούν να πληροφορηθούν περί αυτού από τους «οικείους» τους.
Και ένα εκατομύρριο αναρτήσεις να ανεβάσετε σχετικές με το θέμα, πιστεύω δεν θα ιδρώσει κανένα φιλοβατοπεδινό αυτί.Εδώ ταιριάζει η ρήση "σε ωτα μη ακουόντων".Δεν έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο και πολύ περισσότερο δεν έχουν ούτε και άγιο.Ζούμε σε ένα μικρό νησί που όλοι ξέρουμε τα πάντα για όλους.Και επειδή πρώτον, υπάρχει θεός και κατά δεύτερον έχουμε και μεγάλη ηλιοφάνεια στο νησί ισχύει το "ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον-Χριστόν".Οι ίδιοι οι Βατοπεδινοί προκαλούν την τύχη τους.
ReplyDeleteΑντί να κλείσουν το στόμα τους και να πετάξουν τα μικρόφωνα, φωνασκούν μέσα από ΜΕΓΑφωνα και ΦΕΡΕφωνα.
Υπάρχουν άνθρωποι πολλοί οι οποίοι αδικήθηκαν από τον Ιωσήφ τον Βατοπεδινό. Είναι εξωφρενικό να θέλουν ορισμένοι να αναγκάσουν το λαό να προσκυνήσει με το ζόρι κάποιον ο οποίος τον πλήγωσε.Αισθάνομαι ότι αντί να προσκαλούν στο θεό, με την αφαίρεση 2 σσ, ένα από το προσκαλούν και ένα από το στο, τελικά προκαλούν το θεό.
Δεν κατανοώ όλο αυτό το αγιοθέατρο που στήθηκε έχει τόσα χρόνια.
Γιατί τόσα ψέματα;
Γιατί τόση υποκρισία;
Οι άνθρωποι που γνωρίζουν πολλά και διάφορα για χρόνια σσσιώπησαν.
Έβαλαν νερό στο κρασί τους για να μην ξεσπάσουν σκάνδαλα και έβαλαν και 2 σσ μπροστά στη σιωπή τους από αγάπη προς την Εκκλησία μας.Για τους ίδιους αυτούς λόγους αυτοί οι άνθρωποι θέλουν τώρα να μαρτυρήσουν την αλήθεια.
Η αλήθεια είναι μία.
Τώρα να δούμε τελικά ποιος είναι που τη φοβάται και γιατί.
Πολύ ορθές παρατηρήσεις εκμεταλλεύτηκαν την αγάπη των πληγωμένων ανθρώπων προς την Εκκλησία για να κάνουν τα δικά τους και τώρα έστησαν σκηνικό να αγιοποιήσουν ένα Θεομπαίκτη.
ReplyDelete