ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΕΝΕΞΕΙΣ ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑΣ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============
Διαβάσαμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Δόγμα”, το ακόλουθο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του κ. Ανδρέα Λουδάρου, που αφορά το συλλείτουργο των Ορθοδόξων Προκαθημένων, που θα πραγματοποιηθεί τις αρχές Οκτωβρίου στην πόλη Νις για το Ιωβηλαίο των 1700 χρόνων από την επέτειο του Διατάγματος της ανεξιθρησκείας:
“Υπό τη σκιά των πολλών και ουσιαστικών διαφορών που το τελευταίο διάστημα έχουν οξυνθεί, θα συγκεντρωθούν στην Σερβία οι Προκαθήμενοι των περισσότερων ορθόδοξων Εκκλησιών για να γιορτάσουν τα 1700 χρόνια από την υπογραφή του διατάγματος των Μεδιολάνων.
Είναι ενδεικτικό πως παρά την αρχική επιθυμία να αξιοποιηθεί η ευκαιρία της συνάθροισης των Προκαθημένων και να διοργανωθούν επίσημες συνομιλίες μεταξύ τους, στο περιθώριο των εορτασμών, το τελικό πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει καμία επίσημη συνομιλία παρά μόνο εορταστικές εκδηλώσεις.
Όπως είναι αναμενόμενο τα φώτα έχουν ήδη στραφεί στην συνάντηση των Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως και Ρωσίας, την πρώτη μετά από πολύ καιρό και ιδιαίτερα μετά τους εορτασμούς σε Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία στους οποίος όχι μόνο δεν συμμετείχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης αλλά και η αντιπροσωπεία που είχε σταλεί αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Η ψυχρότητα στις σχέσεις των δύο κορυφαίων Πατριαρχείων δεν είναι το μόνο θέμα που σκιάζει τους εορτασμούς στη Σερβία.
ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΛΗΘΗΚΕ Ο ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
Το τελευταίο διάστημα τα Πατριαρχεία Σερβίας και Ρουμανίας, βρίσκονται στη δύνη μιας ιδιαίτερα σημαντικής διαφωνίας με «μήλο της Έριδος» τους βλαχόφωνους πληθυσμούς στα σύνορα τους σερβικής και ρουμανικής εθνικότητας αντίστοιχα.
Παρά το γεγονός πως οι δυο Εκκλησίες συμφώνησαν να επιτρέψουν η μια στην άλλη την δυνατότητα οι Επίσκοποι τους που βρίσκονται στην παραμεθόριο να περνούν τα σύνορα ώστε να εξυπηρετούν τις θρησκευτικές ανάγκες των βλαχόφωνων, το Βελιγράδι κατηγορεί το Βουκουρέστι πως αθέτησε τη συμφωνία επεκτεινόμενο σε περιοχές όπου ζει αμιγής σερβικός πληθυσμός.
Οι δυο Εκκλησίες έχουν ανταλλάξει έντονη αλληλογραφία η οποία είναι εν γνώσει όλων των Ορθοδόξων Προκαθημένων.
Φαίνεται όμως πως η κρίση είναι αρκετά πιο σοβαρή και βαθιά. Είναι ενδεικτικό πως ο Πατριάρχης της Σερβίας δεν προσκάλεσε τον Πατριάρχη της Ρουμανίας να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις δείχνοντας του με τρόπο σαφή πως δεν είναι ευπρόσδεκτος στην χώρα του.
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Αν και τελικά δεν θα υπάρξουν συνομιλίες ώστε να μην καταγραφούν επίσημα οι σημαντικές διαφορές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην κορυφή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν αρκετές άτυπες επαφές μεταξύ των Προκαθημένων, όπως είπαν στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΔΟΓΜΑ καλά ενημερωμένες πηγές.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πατριάρχη της Ρωσίας ιδιαίτερα για το θέμα της Ουκρανίας που τα τελευταία χρόνια αποτελεί «αγκάθι» στις σχέσεις των δυο.
Στις εκδηλώσεις της σερβικής Εκκλησίας στην γενέτειρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Νις, από τις 4 έως και τις 9 Οκτωβρίου, αναμένεται να παρευρεθεί και ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος.”
Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας επειδή οι εορτασμοί για το Διάταγμα της ανεξιθρησκείας, αντί να γίνουν ευκαιρία έκφρασης της εν Χριστώ αγάπης των εμπερίστατων -στη συντριπτική τους πλειοψηφία- Ορθόδοξων Εκκλησιών, γίνονται αφορμή εθνοφυλετικών διένεξεων μεταξύ τους με απροσδιόριστες αρνητικές συνέπειες για την ενότητα της Ορθοδοξίας.
Πρωταγωνιστές της εθνοφυλετικής έξαρσης είναι τα Πατριαρχεία Ρωσίας και Ρουμανίας, αν και εθνοφυλετικές μικροψυχίες μπορούν να ανιχνευθούν σε πολλές Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ δεν παρέστη στους εορτασμούς των 1025 χρόνων από τον ευαγγελισμό των Ρώσων, ενώ η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου απεχώρησε από τους εν λόγω εορτασμούς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αντικανονικές ενέργειες του Πατριαρχείου Ρωσίας.
Το τελευταίο πράγμα στον κόσμο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Εκκλησία και ο κόσμος είναι να παρακολουθούν εθνοφυλετικές εξάρσεις και διαμάχες για το πρωτείο μεταξύ Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Οι πιστοί αναμένουν από τους εκκλησιαστικούς τους ηγέτες να σταθούν δίπλα τους και να τους παρηγορούν για τις θλίψεις τους, να σκουπίζουν τα δάκρυα του πόνου και της οδύνης τους και να τους κηρύττουν το παρήγορο μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού και της Βασιλείας του Θεού.
Ας μας επιτραπεί να σταθούμε πολύ κριτικά έναντι του Πατριαρχείου Σερβίας το οποίο επιθυμούσε διακαώς να προσκαλέσει τον Πάπα Φραγκίσκο να παρεβρεθεί στους εορτασμούς για το ιωβηλαίο των 1700 χρόνων από το διάταγμα της ανεξιθρησκείας, και μόνον κάτω από τον εκβιασμό της Ρωσικής Εκκλησίας αναγκάστηκε να μην προχωρήσει στην απρέπεια.
Τώρα όμως, για εθνοφυλετικούς λόγους και για λόγους δικαιοδοσίας, δεν δίστασε να αποκλείσει τον Πατριάρχη Ρουμανίας από τους εορτασμούς για το ιωβηλαίο των 1700 χρόνων από το Διάταγμα της ανεξιθρησκείας.
Με τους αιρετικούς δεν έχουν πρόβλημα να συναγελάζονται, αλλά με τους ορθόδοξους -για θέματα πρεσβείων και δικαιοδοσιών- βγάζουν τα στιλέτα.
Καλόν ενταύθα το στενάξαι...
No comments:
Post a Comment