ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΟΤΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΘΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΜΠΕΖΕΝΙΤΗ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============
Διαβάσαμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Δόγμα” ανταπόκριση του κ. Ανδρέα Λουδάρου:
“Για μια ακόμη φορά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος θα ασχοληθεί με μια «καυτή» και δύσκολη υπόθεση, που στο παρελθόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον και την επικαιρότητα.
Ο πρώην Μητροπολίτης Αττικής κ. Παντελεήμων Μπεζενίτης που το 2009 καθαιρέθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος εξαιτίας της καταδικαστικής απόφασης που εξέδωσε εις βάρος του η ποινική Δικαιοσύνη, έχοντας στο πλευρό του το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επιμένει στην θέση πως η Δ.Ι.Σ. οφείλει να επιτρέψει την διενέργεια κανονικής εκκλησιαστικής δίκης σε δεύτερο βαθμό.
Η υπόθεση αυτή θα συζητηθεί ξανά αύριο από την Διαρκή σύνοδο η οποία καλείται να αποφασίσει εάν τελικά θα την παραπέμψει στο Συνοδικό Δικαστήριο.
Σύμφωνα με το αρθρο 160 του νόμου 5383/1932 περί εκκλησιαστικών δικαστηρίων όταν κάποιος κληρικός καταδικαστεί τελεσίδικα από την ποινική Δικαιοσύνη, η απόφαση κοινοποιείται στην Ιερά Σύνοδο η οποία αυτόματα επιβάλει στον κληρικό την ποινή της καθαίρεσης.
Αυτό συνέβη και με τον Παντελεήμονα Μπεζενίτη ο οποίος όμως, προσέφυγε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο με την σειρά του θεωρεί πως οι ιεροί κανόνες είναι πάνω από τους νόμους του ελληνικού Κράτους.
Ένα επιπλέον επιχείρημα που έχει προσθέσει στην νομική του «φαρέτρα» ο κ. Παντελεήμων είναι μια απόφαση του ΣτΕ από το 1979. Τότε είχε προσφύγει ο Μητροπολίτης Δράμας Φίλιππος Τσορβάς ο οποίος ζητούσε να του δοθεί το δικαίωμα αναψηλάφησης της υπόθεσης του.
Το ΣτΕ είχε αποφανθεί πως η Ιερά Σύνοδος ήταν αναρμόδια να απαντήσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο και τότε είχε εκθέσει τα ίδια επιχειρήματα.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, το Δικαστήριο ήταν αυτό που έπρεπε να απαντήσει στο Πατριαρχείο και όχι η Δ.Ι.Σ. Η απόφαση αυτή δεν εκτελέστηκε ποτέ.
Ο Παντελεήμων Μπεζενίτης καταδικάστηκε τον Ιούνιο του 2008 σε εξαετή κάθειρξη χωρίς αναστολή για την υπόθεση της υπεξαίρεσης 66,5 εκατ. δραχμών την περίοδο 1995-1998 από την Μονή Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη. Παρέμεινε φυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού για ένα χρόνο. Αποφυλακίστηκε υπό όρους λόγω ηλικίας.
Αυτό που συζητιέται έντονα στους εκκλησιαστικούς κύκλους είναι πως και να βρεθούν οι νομικές φόρμουλες για την επιστροφή του πρώην Μητροπολίτη στις τάξεις του Κλήρου, θεωρείται αμφίβολο αν θα βρεθούν τα επιχειρήματα που θα πείσουν κληρικούς και λαϊκούς για την αναγκαιότητα αυτής της πράξης.”
Αφωνος κυριολεκτικά διάβασα την ανταπόκριση του κ. Λουδάρου. Ελπίζω ότι δεν έχει καλές πληροφορίες αν και η μέχρι τώρα πείρα μου με διδάσκει ότι πρόκειται για εκκλησιαστικό συντάκτη που έχει καλή πρόσβαση στις πηγές των πληροφοριών.
Δεν είναι δυνατόν!
Επίκειται η ανελέητη σφαγή των αδελφών μας του Πατριαρχείου Αντιοχείας και των άλλων χριστιανών της Συρίας και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δεν έχει άλλο θέμα να ασχοληθεί εκτός από την επαναφορά του Μπεζενίτη;
Για όνομα του Θεού πια!
Σε τι θα ωφελήσει το Σεβασμιότατο να επανέλθει στο αρχιερατικό αξίωμα;
Για να μεγαλώσει το κρίμα πάνω στην ψυχή του και να καταστεί αναπολόγητος εν Ημέρα Κρίσεως, αφού με τόσο σοβαρά κωλύματα ιερωσύνης θα συνεχίσει να τελεί την φρικωδέστατη Θυσία;
Για να μεγαλώσει το κρίμα πάνω στην ψυχή του και να καταστεί αναπολόγητος εν Ημέρα Κρίσεως, αφού με τόσο σοβαρά κωλύματα ιερωσύνης θα συνεχίσει να τελεί την φρικωδέστατη Θυσία;
Η ελαχίστη αγάπη προς το πρόσωπό του και η πιο στοιχειώδης έγνοια για τη σωτηρία του δεν επιτρέπει ούτε σε επίπεδο ψιλού λογισμού την επαναφορά του στο αρχιερατικό αξίωμα.
Εξακολουθούν να είναι αναρτημένες στο διαδίχτυο οι γνωστές κασέττες.
Προφανώς όσοι προθυμοποιηθούν να συντελέσουν σε τέτοιο ανοσιούργημα ούτε τον Θεό φοβούνται ούτε τους ανθρώπους ντρέπονται.
No comments:
Post a Comment