Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ή Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΙΜΠΑΠΟΥΕ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΝΕ ΚΑΛΑ;
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========
Κάποιος από τους δύο δεν μας τα λέγει καλά. Είτε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζιμπάπουε κ. Σεραφείμ, είτε ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.
Η ανακοίνωση της Μητροπόλεως Ζιμπάπουε, αναφέρει ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας θα συμμετάσχει στη συνδιάσκεψη για την ειρήνη, ενώ η εγκύκλιος του Παναγιότατου που θα αναγνωσθεί στους ναούς μιλά για εβδομάδα προσευχής για την ειρήνη. “Η πατριαρχική εγκύκλιος αποτελεί απάντηση στην πρόσκληση του ΠΣΕ προς τις εκκλησίες-μέλη να ορίσουν την Κυριακή 22 Μαΐου ως ημέρα προσευχής για την Ειρήνη”, αναφέρει το “Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”.
ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΟΜΠΡΕΛΛΑ ΤΟΥ Π.Σ.Ε.
__________
Ουδείς λογικός άνθρωπος είναι δυνατόν να έχει αντίρρηση να συσκεφθούν οι θρησκευτικοί ή και οι κοσμικοί ηγέτες για να σταματήσει η διακίνηση λευκής σαρκός ή η διάδοση των ναρκωτικών ή απάμβλυνση των συγκρούσεων ή η εκμετάλλευση των αδύνατων ή η βοήθεια προς τους κατατρεγμένους συνανθρώπους μας.
ΑΧΡΕΙΑΣΤΕΣ ΟΙ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΕΣ
_____________
Αλλά οι συμπροσευχές, οι οποίες μάλιστα θα τελούν υπό την αιγίδα του Π.Σ.Ε., σε τι χρειάζονται; Για να συντελούν να εμπεδωθεί ο λεγόμενος “λαικός Οικουμενισμός”; Για να παραβιαστούν οι Ιεροί Κανόνες; Για επισύρουμε την οργή του Θεού με την καταπάτηση των Ιερών Κανόνων;
Γι’ αυτό θα αναμένουμε, Αγιε Ζιμπάπουε. Δεν θα βιαστούμε να εξάγουμε συμπεράσματα. Αν τελικά έχετε δίκαιο και ΔΕΝ θα γίνουν συμπροσευχές με αιρετικούς και αλλόθρησκους, ουδείς ψόγος για τη συμμετοχή σε Συνδιάσκεψη αν και καλόν θα ήταν αυτή η Συνδιάσκεψη να μην διοργανωνόταν από το Π.Σ.Ε., στο οποίο οι Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες ΔΕΝ θα έπρεπε να συμμετέχουν ως ισότιμα μέλη.
Αν όμως η εγκύκλιος του Παναγιότατου είναι ακριβής και πρόκειται για εβδομάδα συμπροσευχής - παράλληλα φυσικά με τη συζήτηση θεμάτων - όπου οι ορθόδοξοι αντιπρόσωποι θα πραγματοποιήσουν συμπροσευχή - με κάθε μορφής αιρετικούς - τότε αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε - και πρέπει ασφαλώς να έχουμε - σοβαρότατες αντιρρρήσεις.
Αφού, λοιπόν, θα εκπροσωπήσετε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας παρακαλούμε θερμά να μην παραβείτε τους Ιερούς Κανόνες κατά την παραμονή σας στην Ιαμαική.
Παραθέτουμε στη συνέχεια την ανακοινωση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.
*****
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΙΑΜΑΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε και Αγκόλας
======================
Με πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών (ΠΣΕ) πραγματοποιείται από τις 16 – 26 Μαϊου Διεθνής Συνδιάσκεψη Κορυφής για το θέμα της συμβολής των Χριστιανών στην επικράτησης της Παγκόσμιας Ειρήνης. Το Συνέδριο θα φιλοξενηθεί στο Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας της Τζαμάϊκας στο Κίνγκστον. Θα συγκεντρωθούν γύρω στους χίλιους σύνεδρους από τις πέντε Ηπείρους της γης απ’ όλες τις χώρες του κόσμου για να εξετάσουν τα αποτελέσματα της εκστρατείας που ξεκίνησαν τα Μέλη του ΠΣΕ τα τελευταία δέκα χρόνια για την καταστολή της βίας στη σύγχρονη κοινωνία στο χώρο της οικογένειας, σε τοπικές κοινότητες, ανάμεσα στους λαούς, αλλά και σε βάρος της δημιουργίας του Θεού, του Περιβάλλοντος και γενικότερα του Πλανήτη μας.
Το Ελληνορθόδοξον Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο κ. Θεόδωρον θα εκπροσωπήσει ο εκ των Μελών της Ιεράς Συνόδου του Αλεξανδρινού Θρόνου που είναι υπεύθυνος για τις Διεθνείς Εκκλησιαστικές Υποθέσεις Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Σεραφείμ Κυκκώτης.
Με τις κοινωνικές εξεγέρσεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα στο χώρο της Βορείου Αφρικής, σε περιοχές της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, και τα προβλήματα θρησκευτικού φανατισμού, όπως στη Νιγηρία και αλλού, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας θα προτείνει για εξέταση και συζήτηση δύο επιπλέον σημαντικά θέματα, πρώτον, Κράτος και Βία, και δεύτερον, Θρησκεία και Βία.
Στο Πατριαρχικό του μήνυμα προς τους Συνέδρους ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι:
“Η ανθρωπότης καταβάλλει προσπαθείας, όπως η έχθρα και η δυσπιστία, αι δηλητηριάζουσαι την διεθνή ατμόσφαιραν, παραχωρήσωσι την θέσιν εις την φιλίαν και την αλληλοκατανόησιν, όπως η άμιλλα εις τον εξοπλισμόν αντικατασταθή υπό ολοκληρωτικού και πλήρους αφοπλισμού, όπως ο πόλεμος, ως μέσον επιλύσεως των διεθνών προβλημάτων, αποβληθή διά παντός από την ζωήν της κοινωνίας.
Κατά τα ανωτέρω η Ορθόδοξος Εκκλησία αγωνίζεται πάντοτε διά την επικράτησιν των χριστιανικών ιδεωδών της ειρήνης, της ελευθερίας, της ισότητος, της αδελφοσύνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αγάπης μεταξύ των λαών. Αυτή αύτη, η εν Χριστώ Αποκάλυψις χαρακτηρίζεται «ευαγγέλιον της ειρήνης», διότι ο Χριστός, «ειρηνοποιήσας διά του αίματος του Σταυρού» τα πάντα, «ευηγγελίσατο ειρήνην τοις μακράν και τοις εγγύς»[10] και κατέστη «η ειρήνη ημών». Η ειρήνη αύτη, η «πάντα νουν υπερέχουσα», ως είπεν ο ίδιος ο Κύριος εις τους μαθητάς Του κατά την εσπέραν του Μυστικού Δείπνου, είναι ευρυτέρα και ουσιαστικωτέρα από την ειρήνην, την οποίαν επαγγέλλεται ο κόσμος: «Ειρήνην αφίημι υμίν, ειρήνην την εμήν δίδωμι υμίν, ου καθώς ο κόσμος δίδωσιν, εγώ δίδωμι υμίν». Και τούτο, διότι η ειρήνη του Χριστού είναι ο ώριμος καρπός της εν αυτώ ανακεφαλαιώσεως των πάντων, της αναδείξεως της ιερότητος και του μεγαλείου του ανθρωπίνου προσώπου ως εικόνος Θεού, της προβολης της οργανικής ενότητος εν αυτώ του ανθρωπίνου γένους και του κόσμου, της εν τω σώματι του Χριστού καθολικότητος των ιδεωδών της ειρήνης, της ελευθερίας, της ισότητος και της κοινωνικής δικαιοσύνης, και τέλος, της καρποφορίας της χριστιανικής αγάπης μεταξύ των ανθρώπων και των λαών του κόσμου. Η πραγματική ειρήνη είναι ο καρπός της επικρατήσεως επί της γης όλων αυτών των χριστιανικών ιδεωδών. Είναι η άνωθεν ειρήνη, περί της οποίας πάντοτε εύχεται η Ορθόδοξος Εκκλησία εις τας καθημερινάς της δεήσεις, εξαιτουμένη ταύτην παρά του Θεού, του τα πάντα δυναμένου και εισακούοντος τας προσευχάς των μετά πίστεως Αυτώ προσερχομένων”.
Ημείς», λέγει ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς, είμεθα «το ειρηνικόν γένος» , είμεθα οι ειρηνικοί στρατιώται του Χριστού. Η ειρήνη είναι συνώνυμον της δικαιοσύνης”.
Μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου στη Τζαμάϊκα ο Σεβ. Μητροπολίτης Σεραφείμ θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη για να συναντήσει, εκ μέρους του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου, αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Human Trafficking στην Αφρικανική Ήπειρον και τρόπους συνεργασίας μετά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Θα ενημερώσει επίσης και φίλους της Ορθόδοξης Ιεραποστολής από την Ελληνική Κοινότητα που βοηθούν στο Ζιμπάμπουε το κτίσιμο Νηπιαγωγείου για ορφανά παιδιά και θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο.
Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Λονδίνο για να συναντήσει αξιωματούχους του Διεθνούς Οργανισμού για το Περιβάλλον (www.arcworil.com) για να χρηματοδοτήσουν την έκδοση βιβλίου που θα προετοιμάζει Ορθόδοξους νέους στην Αφρική και διδακτέα ύλη για θέματα του Περιβάλλοντος, κι ακολούθως, στη Ναϊρόμπι της Κένυας για Συνέδριο για τις Κλιματολογικές αλλαγές που οργανώνουν από κοινού το UNEP (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον) και το Παναφρικανικό Συμβούλιο Εκκλησιών, ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου. Το Συνέδριο θα εξετάσει το ρόλο των θρησκειών και των μελών τους στη συνάντηση κορυφής των αρχηγών των Μελών των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματολογικές αλλαγές στο Ντέρπαν της Νοτίου Αφρικής στο τέλος του χρόνου (COP17).
ΠΗΓΗ:
Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ
No comments:
Post a Comment