ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==================
Διαβάζουμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”:
«Αν θέλουν να μας καταστρέψουν, να έχουμε το θάρρος να πούμε ότι μπορούμε να ζήσουμε και μόνοι μας, με την κυπριακή λίρα που είχαμε προηγουμένως», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.
Εξέφρασε σαφώς τη δυσαρέσκειά του για τη στάση που τηρεί η τρόικα στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την κυπριακή δανειακή σύμβαση, ενώ υπέδειξε στην πολιτική ηγεσία ότι θα πρέπει να φανεί σκληρή απέναντι στους δανειστές «και να τους πει ότι κάνουμε σκέψεις να φύγουμε από το ευρώ».
Ο κ. Χρυσόστομος μίλησε και για την κατάσταση στις τράπεζες, λέγοντας ότι συζητά την καταχώρηση αγωγών κατά της προηγούμενης κυβέρνησης και ειδικότερα κατά του τέως υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη.
Υποστήριξε ότι αυτοί έχουν εμπλέξει το όνομα της Ελληνικής Τράπεζας στους όρους εντολής, που έδωσαν στην Pimco, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι η τράπεζα είναι υγιής και δεν χρήζει κρατική στήριξης.
Ήγειρε και θέμα Pimco, του διεθνούς οίκου που ανέλαβε τον διαγνωστικό έλεγχο για το πραγματικό ύψος των κεφαλαιουχικών αναγκών των τραπεζών.
Διατύπωσε αμφιβολίες για τον τρόπο της μεθοδολογίας που ακολούθησε ο οίκος σε σχέση με το σενάριο μη βιώσιμου χρέους και υποστήριξε ότι μεθοδεύτηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για να αποσοβήσει τις ευθύνες της».
Δεν θα υπεισέλθουμε στην ουσία της πρότασης του Μακαριότατου για επιστροφή στην Κυπριακή λίρα επειδή ομολογούμε παντελή άγνοια για το θέμα.
Αναγνωρίζουμε όμως ότι ο Μακαριότατος, αν και στερείται πτυχίου στον οικονομικό και επιχειρηματικό κλάδο ή στην πολιτική οικονομία, έχει τη δυνατότητα να κάνει παρεμβάσεις για οικονομικά θέματα.
Από δεκαετίες είναι ηγετικό στέλεχος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας και ασχολείται με μεγάλη επιτυχία στον τομέα.
Αυτή την πτυχή, λοιπόν, την πρόταση του Μακαριότατου για επιστροφή στην Κυπριακή λίρα, θα την κρίνουν οι οικονομολόγοι και οι άλλοι ειδικοί.
Εμείς θα περιοριστούμε στο σχολιασμό δύο θεμάτων.
Καταρχήν στη διαπίστωση του Αρχιεπισκόπου ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες εκ μέρους των διοικητικών οργάνων της προηγούμενης κυβέρνησης, του υπουργού οικονομικών και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας - και επομένως και του τέως προέδρου Χριστόφια που τους διόρισε - για τη σημερινή οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και ότι μελετά την καταχώρηση αγωγής εναντίον τους.
Οσο περνά ο καιρός τόσο περισσότερο κόσμος συνειδητοποιεί ότι ο κ. Χριστόφιας καθυστερούσε επικίνδυνα να πάρει αποφάσεις επειδή το μόνο μέλημα που είχε ήταν το ΑΚΕΛ και όχι η Κύπρος.
Για να κρατήσει το ΑΚΕΛ άθικτο από τις συνέπειες ξεπούλησε κυριολεκτικά την Κύπρο με την κωλυσιεργία του.
Για να κρατήσει το ΑΚΕΛ άθικτο από τις συνέπειες ξεπούλησε κυριολεκτικά την Κύπρο με την κωλυσιεργία του.
Αν στοιχειοθετείται με νομικά κριτήρια αυτή η κατηγορία, η απόφαση του Μακαριότατου να καταθέσει σε βάρος των όποιων υπευθύνων αγωγή είναι πολύ ορθή.
Συν τοις άλλοις πρέπει κάποτε να μάθουμε ότι όσοι ενέχονται σε σκάνδαλα ή σε αποφάσεις που οδηγούν την πατρίδα μας στην καταστροφή έχουν προσωπική ευθύνη και πρέπει να λογοδοτούν γι' αυτά.
Συν τοις άλλοις πρέπει κάποτε να μάθουμε ότι όσοι ενέχονται σε σκάνδαλα ή σε αποφάσεις που οδηγούν την πατρίδα μας στην καταστροφή έχουν προσωπική ευθύνη και πρέπει να λογοδοτούν γι' αυτά.
Παράλληλα η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου στην οικονομία αποτελεί και γενναία πράξη αντίστασης της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία αφενός μεν στηρίζει τη διαπραγματευτική ισχύ της Κύπρου έναντι της τρόικας, αλλά και συνιστά εγερτήριο σάλπισμα αντίστασης όλων για να διασωθεί κατά το δυνατό η οικονομία της ιδιαίτερης πατρίδας μας.
No comments:
Post a Comment