ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΡΩΣΙΑΣ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========
Οι πιο θερμές μας ευχαριστίες προς το Πατριαρχείο Μόσχας, το οποίο διά τους Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, διαμαρτύρεται για την παρεμπόδιση του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου, από τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής, να πάει στα κατεχόμενα για να ποιμάνει το εγκλωβισμένο του ποίμνιο.
Η Ανακοίνωση του Πατριαρχείου δεν φείδεται λόγων για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων αδελφών μας στη χερσόνησο της Καρπασίας.
Οι πλείστοι από αυτούς εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη των πατέρων τους και οι ελάχιστοι που απέμειναν υφίστανται ανοιχτό διωγμό με την απαγόρευση του επισκόπου τους να τους επισκέπτεται στο Ριζοκάρπασο.
Η φωνή του Πατριαρχείου Μόσχας είναι φωνή αδελφής Εκκλησίας που πονά όταν τα μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας πάσχουν.
Ως Ελληνες της Κύπρου και ως ορθόδοξοι χριστιανοί είμαστε ευγνώμονες στο Πατριαρχείο Ρωσίας για τη σθεναρή υποστήριξη που παρέχει στον σκληρά διωκόμενο λαό μας.
Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.
*****
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΜΟΣΧΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΕΙΝ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
=========
Έφθασαν οι πληροφορίες στο Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας ότι την εορτή του Αγίου Πάσχα, στις 15 Απριλίου 2012, απαγορεύθηκε η είσοδος στη χειρσόνησο της Καρπασίας του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, όπου κατοικεί εγκλωβισμένο το ποίμνιό του, στον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο, Ιεράρχη της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου, για την τέλεση πασχαλινών ακολουθιών.
Στις 12 Μαρτίου 2012 οι κατοχικές αρχές έβαλαν το όνομά του στο στοπ-λιστ, πράγμα το οποίο σημαίνει την απαγόρευση εισόδου στην Πράσινη Γραμμή, η οποία χωρίζει τη Βόρεια Κύπρο από το υπόλοιπο νησί.
Αρχίζοντας από το Νοέμβριο 2008 στον Επίσκοπο Χριστοφόρο απαγορευόταν επανειλημμένως την τέλεση ακολουθιών και επισκέψεων του ποιμνίου του.
Η διαρκής διάκριση σε βάρος των χριστιανών κατοίκων του θύλακα της Καρπασίας είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού τους από 20,000 το έτος 1974 σε 477 σήμερα.
Η παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας στην περιοχή αναφέρεται στα έγγραφα των Ευρωπαϊκών και άλλων διεθνών οργανισμών.
Βαθιά ανησυχία προκαλεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας η επόμενη κατά σειρά καταπάτηση των δικαιωμάτων των Ορθοδόξων κατοίκων της Κύπρου.
Είναι προφανές ότι οι εν λόγω ενέργειες δεν αντιβαίνουν μόνο στο διεθνές δίκαιο αλλά και δημιουργούν επιπρόσθετες δυσκολίες στη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.
ΠΗΓΗ:
Ακτίνες
No comments:
Post a Comment