ΕΘΝΟΠΡΕΠΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
Της Μικαέλλας Λοίζου
=================
Χαρακτήρισε «αφέλεια» να πιστεύει οποιοσδήποτε ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ή ο Ντερβίς Έρογλου ή ο Ραούφ Ντενκτάς θα μπορούσαν να λύσουν το Κυπριακό, καθώς ο εκάστοτε συνομιλητής της τουρκικής πλευράς είναι φερέφωνο της Άγκυρας και «ό,τι χαβά του παίξει η Τουρκία, τέτοιο χορό θα χορέψει».
Παρά το ότι ο Ντενκτάς ήταν μια προσωπικότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς την επαφή που είχε με τους στρατιωτικούς και «όταν ήρθε η ώρα, τον έδιωξαν κακήν κακώς».
Ακόμα και στην περίπτωση του Ντενκτάς, πρόσθεσε, φαίνεται εξόφθαλμα ότι το πάνω χέρι το είχε, το έχει και θα το έχει η Τουρκία.
Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την άποψη ότι πάντοτε η τουρκική πλευρά κατέθετε «φοβερά μαξιμαλιστικές» θέσεις και ο ίδιος έβλεπε ότι ήταν αδύνατον να πετύχουμε μια ομοσπονδία που να είναι λειτουργική για να είναι βιώσιμη.
«Έτσι», είπε, «ποτέ δεν ήρθα στο σημείο να πιστέψω ότι επίκειται λύσις». Αντιθέτως, τόνισε, «έχω αντιληφθεί προ πολλών ετών ότι η Τουρκία γεωπολιτικά ήθελε να ελέγχει την Κύπρο» και απέδωσε τη σύγκρουση Τουρκίας-Ισραήλ σε παιγνίδια ελέγχου της Μέσης Ανατολής.
Να επιτεθούμε στον Ντάουνερ
_____________
Ο Αρχιεπίσκοπος διερωτήθηκε, υπό το φως των δεδομένων, αν παίζει και πολύ ρόλο η πολιτική του καλού παιδιού.
«Μήπως θα αλλάξουν τα δεδομένα και θα πιεστεί περισσότερο η Άγκυρα;», πρόσθεσε. Αντιθέτως, όπως είπε, αν αλλάξουμε στάση, η Άγκυρα θα πιεστεί και θα μας λαμβάνουν πιο σοβαρά υπόψη και οι Ευρωπαίοι και τα Ηνωμένα Έθνη.
«Εμείς θα είμεθα μέσα στα κανονικά πλαίσια - δεν λέω να κάνουμε εξαλλοσύνες- αλλά ποτέ δεν θα ανεχόμουν τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών να βγει έξω από τα πλαίσια των αρχών που διέπουν τα Ηνωμένα Έθνη», τόνισε ο Μακαριώτατος.
Δεν μπορεί ο κ. Ντάουνερ να κάνει αυτά που έκανε, συνέχισε, σημειώνοντας ότι ενοχλείται όταν τον ακούει να απειλεί ότι εάν δεν βρεθεί λύση μέχρι το τέλος του χρόνου, ο Γ.Γ. θα αποδώσει ευθύνες στη δική μας πλευρά.
«Εάν ο Γ. Γ. του ΟΗΕ βγει και αυτός έξω από τα πλαίσια των αρχών που διέπουν τα Ηνωμένα Έθνη, πρέπει να του επιτεθούμε, εμείς ως Εκκλησία θα του επιτεθούμε. Και δεν έπρεπε να ανεχθούμε μέχρι τώρα τον Ντάουνερ», υπογράμμισε ο Μακαριώτατος.
«Έπρεπε να του λέγαμε να πάει στο καλό, να φύγει, και να ζητούσαμε από τα Ηνωμένα Έθνη να τον αλλάξουν», πρόσθεσε.
Ανέφερε, δε, ότι «αυτή η πολιτική του καλού παιδιού δεν δούλεψε, ούτε και θα δουλέψει».
Να ισχύσουν αρχές
______________
Αναφερόμενος στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων μας δικαιωμάτων, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επισήμανε ότι είπε στους Πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι «γι’ αυτά τα ανθρώπινα δικαιώματα κάνατε πολέμους. Εμείς δεν έχουμε ανθρώπινα δικαιώματα επειδή είμαστε μικροί;».
«Εμείς θέλουμε να ισχύσουν αυτές οι αρχές, όχι κάτι διαφορετικό», τόνισε, προσθέτοντας ότι κανείς δεν μπορεί να ονοματίσει τη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μαξιμαλιστική θέση.
Κάναμε μοιραία λάθη
_____________
«Πού ξανακούστηκε να έρθει να σε βγάλει ο άλλος έξω από το σπίτι σου και την περιουσία σου και να μην αγωνιζόμαστε να πάμε πίσω;», διερωτήθηκε ο Μακαριότατος. Ξεχάσαμε την εισβολή και την κατοχή, πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας αυτό το μεγάλο μας λάθος.
«Κάναμε μοιραία λάθη», σημείωσε, «και πάμε να αχρηστέψουμε το θέμα μας, που ήταν θέμα δικαίου και μπορούσαμε να απευθυνθούμε οπουδήποτε και δεν θα μπορούσε κανείς να μας αντιτείνει, γιατί ζητούσαμε κάτι πολύ δημοκρατικό και σωστό, που θα λειτουργήσει για να εξυπηρετήσει όλο το λαό, και Τούρκους και Έλληνες».
«Δυστυχώς είμαι πολύ απογοητευμένος και έχω καταλήξει στο σημείο ότι χρειάζεται μια συλλογικότητα και πρέπει πάση θυσία και όλος ο πολιτικός κόσμος να βρει τη χρυσή τομή, να ενωθούμε όλοι, δεν περισσεύει κανείς για να σώσουμε τον τόπο μας», υπογράμμισε.
Διαφορετικά, συμπλήρωσε, αν συνεχίσουμε αυτή την κατηφόρα, είναι θέμα χρόνου η Κύπρος να τουρκοποιηθεί.
«Λυπούμαι που το λέω, αλλά τα λάθη μας έχουν πλέον πληθύνει, είναι πολλά και δεν επιτρέπεται πλέον να κάνουμε άλλα λάθη, πρέπει να προσγειωθούμε με καθαρό μυαλό, να έχουμε ένα πρόγραμμα και ένα όραμα για την πατρίδα μας», πρόσθεσε. «Είμαστε ερασιτέχνες, δυστυχώς», τόνισε.
Να κλείσουμε τα οδοφράγματα
_____________
Έχουμε φτάσει στο απροχώρητο, σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος. «Θα το καταλάβετε αύριο, εάν θα δεθούν οι Τ/κ και η Τουρκία γενικά από την Ευρώπη και να τους αφήσουν να διεξάγουν το ‘απευθείας εμπόριο’ και να τους βοηθήσουν», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι αυτό το πράγμα δεν γίνεται. Πρότεινε όπως απειλήσουμε την Ευρώπη, ότι εάν θέσει τον κανονισμό σε εφαρμογή, θα κλείσουμε τα οδοφράγματα.
«Θα έχουν τη δύναμη να το κάνουν σε τέτοια περίπτωση;», διερωτήθηκε. Αλλά, επισήμανε, δεν είμαστε έτοιμοι να εξαπολύσουμε καμιά απειλή, αν και ο ίδιος αυτό εισηγείται.
«Οι απειλές, βέβαια, δεν είναι για τους μικρούς, είναι μεγάλη υπόθεση, αλλά δεν έχουμε υπαλλακτική λύση», ανέφερε. «Τουλάχιστον να μην περιμένουμε να τουρκοποιηθεί η πατρίδα μας. Ας σώσουμε λίγο την αξιοπρέπειά μας», κατέληξε
ΠΗΓΗ:
ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ “ΡΟΜΦΑΙΑ”
No comments:
Post a Comment