Saturday, April 10, 2010

"ΝΑ ΔΙΩΧΘΕΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ"






"ΝΑ ΔΙΩΧΘΕΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ"

=========


Yψηλοβάθμιος νομικός των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), κάλεσε στο Λονδίνο την περασμένη Παρασκευή, την βρετανική κυβέρνηση να απαγορεύσει την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ 'στη Βρετανία και να τον στείλει σε δίκη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας."


Ο Geoffrey Robertson με την ιδιότητά του ως δικαστής του ΟΗΕ σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, στο οποίο υποστήριξε ότι οι νομικοί θα πρέπει να κινήσουν τις ίδιες διαδικασίες που έχουν χρησιμοποιηθεί για να κατηγορήσουν εγκληματίες πολέμου όπως ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για να εξετάσουν τον Πάπα ως κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο οποίος έχει, κατά τον Robertson, την τελική ευθύνη για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από καθολικούς ιερείς.


Ο Robertson είναι ένας από τους πέντε επιλεγμένους νομικούς στο εσωτερικό σύστημα δικαιοσύνης του ΟΗΕ που είναι αρμόδιο για θέματα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης από αξιωματούχους. Το άρθρο του δημοσιεύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία και δημοσιεύθηκε από το Associated Press.


Ο καθηγητής Hurst Hannum του Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts είπε την Παρασκευή ότι θα αποτελούσε σοβαρή ‘διεύρυνση’ το να χρησιμοποιηθεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, δεδομένου ότι η αρμοδιότητα του δικαστηρίου είναι κατά κύριο λόγο για εγκλήματα που γίνονται κατά τη διάρκεια ενός ου πολέμου. Πιο πιθανό, είπε ο Hannum, είναι ότι Robertson και οι ομοϊδεάτες του εμπειρογνώμονες, θα επικαλεστούν την αρχή της «οικουμενικής δικαιοδοσίας», ούτως ώστε τα εθνικά δικαστήρια σε όλο τον κόσμο να μπορούν να απαγορεύουν τον απόπλου του Πάπα, σε περίπτωση που θα πατήσει το πόδι του στο έδαφος μίας χώρας. Οι επικριτές λένε ότι η αρχή, που χρησιμοποιείται ήδη στην πράξη, αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας του κάθε κράτους, όπως αυτή κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.


Ωστόσο, ο Ρόμπερτσον επέμεινε ότι το ΔΠΔ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο βαθμό που η ασυλία που απολαμβάνει ο Πάπας μπορούσε να αρθεί για όσο διάστημα οι νομικοί ήταν ικανοί να αποδείξουν ότι το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης διεξήχθη σε "εκτεταμένη ή συστηματική κλίμακα," με παρόμοιο τρόπο που τα παιδιά-στρατιώτες είχαν χρησιμοποιήθηκαν στους πολέμους στη Σιέρα Λεόνε και με τον τρόπο που οι ‘σκλάβοι του σεξ’ γίνονται αντικείμενο διεθνών συναλλαγών.


Ο Robertson, που γεννήθηκε στην Αυστραλία, αλλά ζει στο Λονδίνο, είναι δικηγόρος (είχε εκπροσωπήσει τον Σαλμαν Ρουσντί και για αυτό είχε δεχτεί απειλές από μουσουλμάνους), υποστήριξε ότι η δίωξη κατά ενός υψηλότερου επίπεδου της Εκκλησίας είναι αναγκαία προκειμένου να αποζημιωθούν με περισσότερα χρήματα τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς σε περιπτώσεις όπου οι ενορίες έχουν προχωρήσει σε πτώχευση. Έτσι επεσήμανε το γεγονός ότι η καθολική επισκοπή του Λος Άντζελες έχει ήδη καταβάλει $ 660 εκατομμύρια σε αποζημίωση και αυτή της Βοστώνης έχει πληρώσει $ 100 εκατομμύρια.


Εξέχων καθηγητής της νομικής είπε, "χωρίς με κατά κανένα τρόπο να θέλω να ελαχιστοποιήσω τη σοβαρότητα των αδικημάτων που προκλήθηκαν από καθολικούς ιερείς, θα ήταν σοβαρό λάθος για τη νομοθεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να επιτραπεί ο ευτελισμός της ευθύνης για προστασία και να περάσει στα χέρια αμερικανών δικηγόρων αστικών δικαστηρίων".


Ένας άλλος δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι το άρθρο αυτό θα μπορούσε να είναι μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας. Ο Robertson αγωνίζεται καιρό να απογυμνώσει την ‘Αγία Έδρα’ από το καθεστώς του μόνιμου παρατηρητή στον ΟΗΕ και έχει δημοσίως αναφερθεί στο Βατικανό χαρακτηρίζοντάς το ως "την μεγαλύτερη στον κόσμο ΜΚΟ (Μη Κυβερνητική Οργάνωση)».


ΠΗΓΗ: ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ


No comments:

Post a Comment