Wednesday, September 8, 2021

ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ,ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

 


ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ


Του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως

=====


Η αληθινή πίστη έχει τα ακόλουθα γνωρίσματα:


1.) Πληροφορεί μυστικά τον πιστεύοντα για την αλήθεια της πίστεώς του.


2.) Κατευθύνει τα διαβήματά του στον δρόμο της αλήθειας.


3.) Τον γεμίζει με ελπίδα που είναι παντοτινή, αμείωτη, καθαρή από κάθε φόβο και κάθε μεταμέλεια και έχει μέσα της την πληρότητα της 

ευδαιμονίας.

4.) Τον γεμίζει με θερμή και ενεργό αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον.


5.) Δίνει τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.


6.) Χορηγεί άφθονα τους καρπούς της χάριτος του Αγίου Πνεύματος.


7.) Αναπλάθει τον άνθρωπο που έχει διαφθαρεί από τις αμαρτίες.


8.) Αγιάζει τον πιστό και τον αναδεικνύει εργάτη έργων αγαθών και εικόνα Θεού.


9.) Αποκαλύπτει τον Θεό στους 

πιστεύοντες.

10.) Έχει θείες ηθικές αρχές.


11.) Χορηγεί ηθικό σθένος στους πιστούς.


12.) Έχει μαρτυρίες ουράνιες, επίγειες και υποχθόνιες.


13.) Γεμίζει τον πιστό με ηθική δύναμη, πάνω στην οποία, σαν σε αράγιστη πέτρα, θραύεται κάθε κακό, κάθε απειλή, κάθε κίνδυνος που έρχονται από έξω. Και


14.) Ανεβάζει τον άνθρωπο υπεράνω των νόμων της φύσεως και νικά την τάξη της φύσεως.

 

Η πίστη που έχει όλα αυτά τα γνωρίσματα είναι αληθινή· επειδή δε η πίστη που έχει περιεχόμενο τον Ιησού Χριστό έχει όλα αυτά τα γνωρίσματα, άρα η πίστη του Ιησού είναι η αληθινή πίστη. 


ΠΗΓΗ:


Από το βιβλίο: Νεκταρίου Κεφαλά Μητροπολίτου Πενταπόλεως, Ιερών και φιλοσοφικών λογίων θησαύρισμα. Εν Αθήναις 1895, σελ. 7.

Απόδοση στα Νέα Ελληνικά για την Κ.Ο.


Ιστολόγιο “Κοινωνία ορθοδοξίας”

4 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Τα Γράμματα,ως,το σύνολο των φιλολογικών μνημείων του ανθρώπινου Πολιτισμού.
    Η Τέχνη,ως η αναζήτησις του Κάλλους και η μετά δεξιότητος αισθητική αποτύπωσις αυτού εις την ύλη.
    Μέσα στο διάβα των αιωνων,τα τέσσερα αυτά συστατικά στοιχεία της ανθρώπινης ζωής,υπήρξε έξαρση μεταξύ αυτών,αρμονική σύμπνοια ,άλλοτε εργαλειοποιηση και πόλεμος.
    Η Ορθόδοξος Εκκλησία,επί δύο χιλιάδες χρόνια,αποτελεί την αληθινή θρησκεία, προβάλλοντας ως τεκμήρια, μόνο τους Αγίους της,τα γνήσια Τέκνα Του Θεού,ως η ιστορική,γνήσια και αυθεντικη μορφή του Χριστιανισμού. Βιώνει και εκφράζει Το Ευαγγέλιο,ήτοι την Βασιλεία Του Τριαδικού Θεού,εν προσώπω Ιησού Χριστού,καταργώντας την αμαρτία,τον θάνατο και τον Σατανά.
    Η Επιστήμη έχοντας κατακτήσει την κορυφή μέχρι τα Άστρα,συμβαδίζοντας με το μήνυμα της χριστιανικής θρησκευτικότητας,όταν απαγκιστρωνεται από τις αθεϊστικες ιδεοληψίες,που φυλακίζουν το σκότος της παραζαλης και του υλιστικου πνεύματος,αναβοα το ψαλμικό"ως εμεγαλυνθη τα έργα Σου Κύριε,πάντα εν Σοφία εποιησας".
    Έχοντας αυτά υπόψιν,απαλλασομαστε από οποιασδήποτε φύσης δεισιδαιμονίες,ψυχωτικες συνομωσιολογικες υστεριες,ευσεβιστικη ρητορική και αθεϊστική συνθηματολογία.
    Η πανδημία του Κορωπίου,αποτελεί μεγάλη τραγωδία,αφού αποτελεί την αιτία τόσων θανάτων.
    Παρόλαυτα,ταπεινά φρονωντας,αποτελεί μια τιμωρία Του Αγίου Θεού,απέναντι στις ποικιλόμορφες αμαρτίες μας,πρόσκληση σε μετάνοια όσων δεν έχουν πορρωμενη συνθήκη αλλά και ευκαιρία της ανθρώπινης επιστημονικής κοινωνίας να προσφέρει την γνώση,μετουσιώνοντας την σε φάρμακο.
    Ας,ενταχθούμε οργανικά στο Σώμα Του Χριστού,την Ορθόδοξον Εκκλησία,γευομενοι την όντως Θρησκευτικότητα,αυτή αύτη την αιώνια ζωή,ακολουθώντας τις έγκυρες επιστημονικές διαπιστώσεις,απαλλαγμένοι από τις επιφανειακές προσεγγίσεις και τις οποίες αρρωστημένες διαθέσεις του βιοψυχισμου,της ηλιοτητας μας.
    Έτσι θα αποκτήσουμε την αίσθηση της παρουσίας Του Υπερβατικού,του Αληθινού Θεού Κυρίου ημών Ιησού Χριστού,τα επιστημονικά κριτήρια αποφυγής της διάκρισης πλάνης και Αλήθειας,έχοντας,αν ο Θεός όποτε και όταν το επιτρέψει, τα πνευματικά ελατήρια να αντισταθούμε στο εσωτερικό,τα αμαρτήματα και το εξωτερικο χάραγμα του Αντιχριστου.



    ReplyDelete
  3. Υ.Γ.Το ότι ο Σατανάς έχει στρατευμένα συνειδητά και ασυνείδητα όργανα στο Κόσμο,αυτο είναι βέβαιο,στο μόνο που μπορώ να καταφασκω με συνομωσιολογικες συλληψεις αφού ο κορωναϊος,ειναι θανατηφόρα λοιμώδης πνευμονολογικης φύσεως βλάβη.

    ReplyDelete
  4. Μια πανδημία η οποία οφείλεται στην αμαρτία μας.Ειτε μηχανή σατανικής εμπνεύσεως,είτε άγριο ξέσπασμα του φυσικού κόσμου,μαζί με την κλιματική αλλαγή,την ρύπανση του περιββάλλοντος,είναι,ο των νουν Χριστού,αντιλαμβάνεται,ότι η υπακοή στις αρμόδιες ιατρικές αρχές,και στην Εκκλησία,πάντοτε με τα κριτήρια της Ορθοδόξου διδασκαλίας,είναι η Χρυσή οδός........η μεσότητα είναι Του Θεού,τα άκρα του Δαίμονα.

    ReplyDelete