Saturday, January 23, 2021

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΒΟΥΝΙΩΤΗ;

 ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΒΟΥΝΙΩΤΗ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιου από την κηδεία του Γέροντα Αθανάσιου Σταυροβουνιώτη.

Ο Πανιερώτατος υπήρξε πνευματικό τέκνο του μακαριστού Γέροντος πριν προσδεθεί στο άρμα του Ιωσήφ του Βατοπαιδινού και μέχρι την εκλογή του στον Μητροπολιτικό Θρόνο Λεμεσού.


Το κοσμικό του όνομα ήταν Ανδρέας και όταν χειροτονήθηκε άγαμος κληρικός πήρε το όνομα Αθανάσιος προς τιμή του Γέροντα Αθανάσιου Σταυροβουνιώτη.


Στην κηδεία του μακαριστού Γέροντα, όμως, δεν συμμετείχε. 

Φρόντισε βέβαια να πάει με τον Θεοφιλέστατο Αμαθούντος Νικόλαο το πρωί της ημέρας της κηδείας στο Σταυροβούνι, προσκύνησαν το λείψανο του Γέροντα και είπαν στους πατέρες ότι δεν θα παραστούν στην κηδεία. Και ώχοντο απιόντες.


Στην κηδεία του Γέροντα Αθανάσιου Σταυροβουνιώτη, πάντως, συμμετείχε ο Ιωσηφίτης Επίσκοπος Λήδρας Επιφάνιος, ανάστημα και υποτακτικός του Πανιερώτατου Λεμεσού. 

Ο Θεοφιλέστατος Λήδρας είναι προσεκτικός όσον αφορά την στάση του στο Ουκρανικό. Ψήφισε μεν στην Σύνοδο να μην αναγνωριστεί η Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, αλλά δεν συμμετείχε στις παρασυναγωγές που έκαναν οι Λεμεσού Αθανάσιος, Κύκκου Νικηφόρος, Ταμασού Ησαίας και Αμαθούντος Νικόλαος. 


Ο λόγος; 


Ο Θεοφιλέστατος Λήδρας είναι Ηγούμενος Σταυροπηγιακής Μονής, η οποία -φυσικά- υπάγεται στον Αρχιεπίσκοπο και έτσι τηρεί τα προσχήματα.


Γιατί όμως, άραγε, δεν παρέστη στην κηδεία ο Πανιερώτατος Λεμεσού;


Ας κάνουμε κάποιες υποθέσεις.


1.) Είχε ανειλημμένες δεσμεύσεις το απόγευμα που θα τελείτο η κηδεία.


2.) Δεν ήθελε να παραστεί στην Νεκρώσιμο Ακολουθία για να προφυλάξει τον εαυτό του από τον κορωνοιό, αφού αναπόφευκτα θα παρατηρείτο συνωστισμός, με την κοσμοσυρροή στην πάνδημη κηδεία του Γέροντα Αθανάσιου Σταυροβουνιώτη. 


(Γι' αυτό τον λόγο ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης πρώην Κιτίου Χρυσόστομος απουσίαζε απο την κηδεία του Γέροντα. Πήγε στο Σταυροβούνι, προσκύνησε το λείψανο του Γέροντα πριν την τέλεση της κηδείας και ανεχώρησε.)


3.) Δεν ήθελε να συμμετάσχει σε κηδεία στην οποία θα συμμετείχαν αρχιερείς που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας. 


Οίκοθεν νοείται, ότι, αν αληθεύει αυτή η υπόθεση, σημαίνει ότι o ο Πανιερώτατος Λεμεσού προτίθεται να προχωρήσει σε περιορισμένης έκτασης Σχίσμα (άκου αδόκιμος και αθεολόγητος όρος.!)!


Η συνέχεια θα δείξει αν όντως ο Πανιερώτατος Λεμεσού θα κινηθεί με σχισματικό φρόνημα ή αν μετέρχεται τακτικισμούς, που αποσκοπούν στην απρόσκοπτη ροή εκατομμυρίων ρουβλίων ετησίως στα ταμεία της Μητροπόλεως του. 


Προσωπική μας εκτίμηση είναι ότι μετέρχεται τακτικισμούς και δεν θα προχωρήσει σε Σχίσμα, για να μη διακινδυνεύσει την ακύρωση ή την επιβράδυνση της Αγιοκατάταξης του Ιωσήφ του Βατοπαιδινού και για να μην εκτρέψει την πορεία του προς τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.


Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση και αν υπάρχει πρόθεση δημιουργίας Σχίσματος, εκ μέρους των εν Κύπρω Ιωσηφιτών ή εκ μέρους οιουδήποτε άλλου, θα καταγγείλουμε υπεύθυνα με την δέουσα αυστηρότητα κάθε είδους Σχισματική ενέργεια.

No comments:

Post a Comment