Sunday, January 17, 2021

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ,Ο ΣΕΒ. ΜΠΕΛΟΓΚΟΡΣΚ ΣΙΛΒΕΣΤΡΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ

Ο ΣΕΒ. ΜΠΕΛΟΓΚΟΡΣΚ ΣΙΛΒΕΣΤΡΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====

 

Διαβάσαμε, στην ιστοσελίδα “Ρομφαία”, εκτενή  αποκαλυπτική συνέντευξη του Σεβ. Μητροπολίτη Μπελογκόρσκ Σίλβεστρου, Πρύτανη της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου.

Πρόκειται για πολύ εμπεριστατωμένη και περιεκτική ανάλυση του Ουκρανικού, από την σκοπιά του Πατριαρχείου Ρωσσίας, τις επιδιώξεις του οποίου υιοθετεί στο ακέραιο ο Σεβ. κ. Σίλβεστρος.


Παρακαλώ όλους να διαβάσουν την συνέντευξη προσεκτικά για να αντιληφθούν πού ακριβώς το πάει η Εκκλησία της Ρωσσίας εξαιτίας του Ουκρανικού.


Δύο πράγματα με εντυπωσίασαν περισσότερο από την συνέντευξη του Σεβ. Μπελογκόρσκ.


1.) Ομολογεί έμμεσα ότι η Ουκρανία δόθηκε επιτροπικά στην Ρωσία και έτσι αναγνωρίζει -έστω και έμμεσα- την δυνατότητα επαναγωγής της στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.


Δεν το λέγει βεβαίως ευθέως, αλλά, αντί να επαναλάβει τα έωλα -και εν πολλοίς αστεία-επιχειρήματα των εν Ελλάδι Ουκρανομάχων και να εκτεθεί ανεπανόρθωτα, περιορίζεται να επισημάνει ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω μελέτη του τι συνέβηκε το 1686, και


2.) Δεν κρύβει καθόλου ότι στόχος του Πατριαρχείου Μόσχας είναι να σφετεριστεί το πρωτείο τιμής από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.


Συγκεκριμένα όταν ερωτήθηκε τι πρέπει να γίνει για να υπερβούμε την κρίση, μετά την εκχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, ο Σεβασμιώτατος ήταν απολύτως σαφής.


Χρειάζεται Πανορθόδοξη Σύνοδος η οποία, όμως, εκτός από την επίλυση του Ουκρανικού, πρέπει να προσαρμόσει στα σημερινά ιστορικά δεδομένα το πρωτείο τιμής στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ισχυρίστηκε ο Σεβασμιώτατος κ. Σίλβεστρος.

Ο Σεβασμιώτατος, στο άρθρο του, μπήκε σε μεγάλο κόπο να αποδείξει ότι η Κωνσταντινούπολη έχει πρεσβεία τιμής ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και ΜΟΝΟ επειδή ήταν η Βασιλεύουσα του Βυζαντίου.


Σήμερα, ανέφερε, ούτε Βυζάντιο υπάρχει, ούτε Βασιλεύουσα, ούτε καν Κωνσταντινούπολις. Υπάρχει μόνο η “Σταμπούλ” -όπως την χαρακτήρισε-, που ποιμαίνει ελάχιστους ορθόδοξους πιστούς που διαμένουν στην Τουρκία.


Άρα αρνείται την διαποίμανση, όχι μόνο της "βαρβαρικής", αλλά και της Διασποράς από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.


Οι ιστορικές συνθήκες που έδωσαν το πρωτείο στην Κωνσταντινούπολη έχουν ανατραπεί άρδην, κατά την άποψη του Σεβ. Σίλβεστρου, γι' αυτό ο Σεβασμιώτατος ζητά να συγκληθεί Πανορθόδοξη Σύνοδος για να επιληφθεί του θέματος.


Με τις προυποθέσεις, που θέτει στο άρθρο του ο Σεβασμιώτατος, το Πατριαρχείο Μόσχας σε Πανορθόδοξη Σύνοδο που τυχόν ήθελε συγκληθεί για το Ουκρανικό, θα απαιτήσει, όχι μόνο να ακυρωθεί η Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, αλλά και να του αναγνωριστεί το πρωτείο, που απολαμβάνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 


Οι λόγοι που θα προβάλει γι' αυτό του αίτημα είναι ο μεγάλος αριθμός των πιστών που ποιμαίνει, αλλά και η μετατόπιση του συντελεστή της κρατικής ισχύος στην Μόσχα.


Καιρός, λοιπόν, να εγερθούν από τον ύπνο των ψευδαισθήσεων όσοι ελαυνόμενοι από αλλότρια ελατήρια, είναι τυφλοί ως προς τις επιδιώξεις της λεγομένης “Τρίτης Ρώμης”.

Το Ουκρανικό έδωσε την αφορμή στο Πατριαρχείο Μόσχας να ζητήσει αυτό που επεδίωκε σταθερά επί αιώνες: Να υποκλέψει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το πρωτείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.


Γι' αυτό ακριβώς, από την πρώτη στιγμή της εκχώρησης Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, οι Ρώσοι εκκλησιαστικοί ηγέτες επαναλαμβάνουν ότι, μετά την εκχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, -που αρνούνται να το ονομάσουν Οικουμενικό-, δεν μπορεί να διαδραματίζει συντονιστικό ρόλο στην Ορθοδοξία.

No comments:

Post a Comment