Monday, January 25, 2021

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ,ΜΟΝΟ ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΒΟΥΝΙΩΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ


 ΜΟΝΟ ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΒΟΥΝΙΩΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Δεν σκεφτόμουν να γράψω κάτι για την εκλογή νέου Ηγουμένου στην Ι. Μ. Σταυροβουνίου.


Θεωρούσα -και εξακολουθώ να θεωρώ- ότι το θέμα αφορά αποκλειστικά τους πατέρες της Μονής.


Επειδή, όμως, διαπίστωσα την απροκάλυπτη προσπάθεια του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου να ψαρέψει σε θολά νερά εντελώς αναρμοδίως, για κάτι που αφορά αποκλειστικά τους Σταυροβουνιώτες μοναχούς, ας πούμε λίγα λόγια για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος, ένας αδιάβλητος επίσκοπος με φόβο Θεού και πολλή διάκριση, δεν προτίθεται να επέμβει καθόλου στην διαδικασία της εκλογής του νέου ηγουμένου. 


Απολύτως προς τιμή του φυσικά.


Η Ιερά Μονή Σταυροβουνίου ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος ενεργεί κατά Θεόν.


Ας εξηγήσουμε για ποιό λόγο δεν επιτρέπεται να επέμβει κανένας στα εσωτερικά της Μονής.


Τι είναι ο Ηγούμενος μίας Μονής;


Ο Πατέρας της.


Επομένως, βάσει ποιας λογικής και βάσει ποιου εκκλησιαστικού φρονήματος έχουμε αρμοδιότητα να υποδείξουμε στους Σταυροβουνιώτες ποιος θα είναι ο πατέρας τους;

Όλοι οι πατέρες της Μονής Σταυροβουνίου πήγαν να μονάσουν στην Μονή επειδή αναπαύονταν στο πρόσωπο του Γέροντα Αθανάσιου.


Σε κάποια στιγμή, όμως, που κενώνει ο Ηγουμενικός θρόνος, τίθεται θέμα εκλογής νέου Ηγουμένου, δηλαδή νέου πατέρα της Μονής.


Ποιος επομένως πρέπει να εκλεγεί Ηγούμενος;


Όποιος αναπαύει τους πατέρες.


Οι υπόλοιποι δεν έχουμε κανένα λόγο.


Το μόνο που επιτρέπεται να κάνουμε είναι προσευχή να φωτίσει ο Θεός τους πατέρες να εκλέξουν τον πιο κατάλληλο.

Άλλωστε, όποιος και αν εκλεγεί από τους πατέρες, δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε, επειδή οι Σταυροβουνιώτες μοναχοί είναι ο ένας καλύτερος από τον άλλο.


Σεμνοί, ταπεινοί, ανυπόκριτοι, ασκητικοί, παραδοσιακοί, Oμολογητές, με φόβο Θεού και με σωστό φρόνημα.


Επομένως, όποιος και αν εκλεγεί Ηγούμενος, θα είναι ευλογία για την Μονή, την Μητρόπολη Κιτίου και την Εκκλησία της Κύπρου.


Όσο για τον Άγιο Λεμεσού να κάνει την δουλίτσα του. Ας περιοριστεί στην θέα του ακτίστου φωτός, χωρίς να παρεμβαίνει σε όσα αφορούν αδελφότητα, η οποία δεν ανήκει καν στην Μητρόπολή του.

No comments:

Post a Comment