Friday, January 15, 2010

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ


ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ
ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============

Δεν ξέρω, πατέρες και αδελφοί, πού πάει αυτή η ιστορία που ξέσπασε στην Εκκλησία της Αμερικής. Δεν φαίνεται πάντως ότι πρόκειται για κάτι που θα βοηθήσει την Εκκλησία, την ομογένεια στις ΗΠΑ, τον Ελληνισμό ή το Πατριαρχείο. Οπωσδήποτε δε όχι την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.


ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

____________________

Καταρχήν έχουμε δικαιολογημένα παράπονα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο ο οποίος δυστυχώς συμπροσεύχεται, ως μη όφειλε, με τους αιρετικούς και τους αλλόθρησκους ευκαίρως - ακαίρως. Το ότι το κάνει κατόπιν πατριαρχικής εντολής ουδόλως ελαφρύνει το μέγεθος του παραπτώματος.


Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ-ΚΩΣΤΑ ΜΠΕΗ ΤΟΥ ΚΑΘΑΙΡΕΤΕΟΥ

______________________

Υστερα δεν μου άρεσε η συνηγορία του παπα-Κώστα Μπέη του καθαιρετέου ο οποίος όφειλε να απολογείται για τα δικά του εκκλησιαστικά εγκλήματα. Οχι να υπερασπίζεται άλλους. Τώρα βρήκε τη μιλιά του; Επιτέλους! Για μήνες παρέμενε μουγγός χωρίς να έχει διορθώσει τα αναρίθμητα κακά εναντίον της λατρείας της Εκκλησίας μας και χωρίς να απολογείται για το συγκρητιστικό του πνεύμα. Οσο για την παρέμβαση του Μητροπολίτη που τον χειροτόνησε όχι μόνον δεν είναι πειστική αλλά προκαλεί θυμηδία. Γι’ αυτό ο αιδεσιμολογιότατος παπα-Κώστας Μπέης καλύτερα να σιωπά αφού δεν έχει “σιγής τι κρείττον” να αρθρώσει. Ας απολογηθεί για όσα άνομα έπραξε και πράττει εναντίον της Εκκλησίας και αυτός και οι υπόλοιποι Νεοβαρλααμίτες. Εστω και αν οι επισημάνσεις του για το θέμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής είναι σε γενικές γραμμές ορθές, όφειλε να έχει άλλες προτεραιότητες. (Αναφέρω σε "γενικές γραμμές" επειδή, με πρόσχημα την υποστήριξη προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, βρίσκει την ευκαιρία να παραπονεθεί έμμεσα για την κριτική που δέχεται για τις ασχημίες που διαπράττει με τους υπόλοιπους Νεοβαρλααμίτες).


ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

________________

Ας δούμε τώρα τους κατήγορους του Αρχιεπισκόπου Δημήτριου. Ο δημοσιογράφος που άρχισε τις επιθέσεις εναντίον του Σεβασμιότατου, όπως και ο εκδότης που τον καλύπτει, έχουν εξαιρετικά βεβαρυμένο παρελθόν αναφορικά με όλες τις αναταραχές στην Εκκλησία της Αμερικής και τη διάσπαση της ομογένειας τα τελευταία είκοσι τουλάχιστον χρόνια. Και επί Ιακώβου και επί Σπυρίδωνα και επί Δημητρίου. Υστερα ο Μητροπολίτης Ικονίου, που πήρε τη σκυτάλη, δεν είναι σόι άνθρωπος. Πρόκειται για “Φαναριώτη” με την πολύ κακή έννοια του όρου. Σημαδεμένο χαρτί από πολλές απόψεις. Αποκλείεται εξ ορισμού ένας τόσο ισχυρός Μητροπολίτης του Θρόνου, που συμμετέχει άλλωστε σε επιτροπή του Πατριαρχείου που επιβλέπει πατριαρχικά ιδρύματα στην Εκκλησία της Αμερικής να έκανε τόσο αήθη και σκληρή ΔΗΜΟΣΙΑ παρέμβαση χωρίς την προσωπική άδεια ή πιθανότατα εντολή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.


ΠΟΥ ΠΑΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ;

_____________

Επομένως κάπου αλλού πάει η ιστορία! Το μόνον σίγουρο είναι ότι Πατριαρχείο θέλει να κλονίσει τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο. Γιατί όμως; Οποιος πιστεύει ότι αυτός ο σαματάς έγινε για τα δύο ορφανά παιδιά του Κογκό (που με τη βoήθεια του Θεού τακτοποιήθηκαν ήδη σε Ελληνικό φιλανθρωπικό ίδρυμα) χρειάζεται εσπευσμένα ψυχιατρική βοήθεια. Οποιος πιστεύει ότι αυτή η αήθης επίθεση του Σεβασμιότατου Ικονίου εναντίον του Αρχιεπισκόπου Δημήτριου δεν έχει την απόλυτη έγκριση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου πρέπει να υποβάλει υποψηφιότητα για "νόμπελ αφέλειας". (Πώς είπατε; Δεν έχει θεσμοθετηθεί τέτοιο Νόμπελ ακόμη; Προσφέρεται θαυμάσια ευκαιρία, λοιπόν, να θεσμοθετηθεί για να απονεμηθεί σε αυτόν που τον διακρίνει τόση αφέλεια).


ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΛΟΝΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟ;

_________________

Το γιατί θέλει το Πατριαρχείο να κλονίσει το Δημήτριο είναι το ζητούμενο. Μήπως ο Παναγιότατος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήρθε η ώρα να απαλλαγεί από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο; Αλλά γιατί; Δεν του εναντιώνεται σε τίποτα. Ούτε στις οικουμενιστικές ασχημίες, ούτε στις οικολογικές του κρουαζιέρες. Ισα - ίσα που του διοργάνωσε, με την πολύτιμη έστω συνδρομή του π. Αλέξανδρου Καρλούτσου, με απόλυτη επιτυχία, την πρόσφατη επίσκεψη - θρίαμβο στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της οποίας έτυχε λαμπρής αναγνώρισης και υποδοχής από όλους ανεξαίρετα τους κορυφαίους παράγοντες της Αμερικής. Επιπλέον, με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στο θρόνο της Αμερικής, οι έριδες και τα σκάνδαλα μεταξύ των παραγόντων της ομογένειας και της Εκκλησίας ελαχιστοποιήθηκαν. Επομένως, κατά αναπόδραστη νομοτέλεια, σφυρηλατήθηκε και η σταθερότητα της υπαγωγής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στον Οικουμενικό Θρόνο.


ΣΠΟΥΔΗ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΟΧΟΥ ΤΟΥ;

_____________________

Μήπως το Πατριαρχείο διαπίστωσε ότι ο Δημήτριος είναι ακόμη, παρά την προχωρημένη ηλικία του, ακμαιότατος και ότι έχει πολλά ακόμη χρόνια μπροστά του να ποιμάνει την Αρχιεπισκοπή Αμερικής; Μήπως θέλει, ενόσω είναι σε θέση ακόμη να ελέγξει τις εξελίξεις, να αναδείξει στον περίλαμπρο θρόνο της Αμερικής ένα νεαρό στην ηλικία και απόλυτα αφοσιωμένο στο Φανάρι Αρχιεπίσκοπο; Αν αυτός είναι ο λόγος του σαματά τότε το Φανάρι επέλεξε το χειρότερο τρόπο για να χειριστεί το ζήτημα.


ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ

_____________

Ενα είναι το σίγουρο. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παίζει κυριολεκτικά με τη φωτιά. Οφειλε να γνωρίζει ότι οι παράγοντες στην Αμερική είναι εντελώς αστάθμητοι. Καταρχήν ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είναι, κατά λαική έκφραση, πολύ "σκληρό καρύδι". Πολύ πιο σκληρό από ότι δίνει την εντύπωση ότι είναι. Αν και εξ ιδιοσυγκρασίας άτομο πολύ χαμηλών τόνων η προσωπικότητά του είναι ισχυρότατη και το ακαδημαικό και άλλο κύρος του πανταχόθεν αναγνωρισμένο. Οι διασυνδέσεις του με τους παράγοντες της ομογένειας είναι (με ελάχιστες εξαιρέσεις) αρμονικότατες, ενώ τυγχάνει μεγάλου σεβασμού και καθολικής και ευρείας αποδοχής από την Αμερικανική ηγεσία σε όλα τα επίπεδα.

Παράλληλα υπάρχουν πολλοί που παραμονεύουν για να κάνουν τη δική τους παρέμβαση και να οδηγήσουν τις εξελίξεις σε πολύ ασύμφορες ατραπούς. Είναι ενδεχόμενο νέα αναταραχή στην Εκκλησία της Αμερικής να οδηγήσει το Πατριαρχείο όχι μόνον σε αδυναμία να ελέγξει την πορεία των εξελίξεων, αλλά, σε τελευταία ανάλυση, να χάσει, κατά τη λαική έκφραση, "και τα αυγά και τα καλάθια".

Παρακαλούμε θερμά να γίνουν δεύτερες πιο σώφρονες σκέψεις από τον Παναγιότατο! Πριν είναι αργά. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής αποτελεί τον πιο ζωντανό πνεύμονα του Πατριαρχείου. Δεν προσφέται για παιγνίδια "εν ου παικτοίς".


No comments:

Post a Comment