Wednesday, April 14, 2021

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΟΥ πρώην ΚΙΤΙΟΥ ΣΕ ΔΙΚΗ


 ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΟΥ πρώην ΚΙΤΙΟΥ ΣΕ ΔΙΚΗ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Ο Μητροπολίτης πρώην Κιτίου κ. Χρυσόστομος παραπέμπεται σε δίκη την Μεγάλη Δευτέρα για σοβαρές καταγγελίες γυναικών σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση.


Δεν είναι δουλειά μας να προλάβουμε την απόφαση της Δικαιοσύνης και να εκφράσουμε άποψη για το θέμα, άτε στερούμενοι πάμπαν νομικής παιδείας, αλλά και επειδή ο Πανιερώτατος δηλώνει αθώος.


Ούτε ασφαλώς προτιθέμεθα να πατήσουμε πάνω σε ένα άνθρωπο τώρα που έπεσε ακόμη και αν καταδικαστεί από τα Δικαστήρια.


Ο δοκών εστάναι βλεπέτω 

μη πέση.


Αν το δικαστήριο κρίνει ότι ο πρώην Κιτίου είναι όντως ένοχος των κατηγοριών, η Δικαιοσύνη θα του επιβάλει την όποια ποινή προνοείται γι’ αυτά τα αδικήματα.


Στο παρόν άρθρο η παραπομπή του Πανιερώτατου σε δίκη θα μας απασχολήσει μόνο από μία σκοπιά.


Από καιρό επισημαίνουμε ότι η Εκκλησία της Κύπρου διαθέτει εκατοντάδες ευλαβέστατους έγγαμους κληρικούς, οι οποίοι διακονούν τον λαό του Θεού με αυταπάρνηση και φόβο Θεού.


Δόξα σοι ο Θεός! 


Είναι πολύ σπάνιο να συναντήσεις σκανδαλοποιούς έγγαμους κληρικούς. Μπορεί να μην είναι όλοι οι κληρικοί του ιδίου πνευματικού επιπέδου, αλλά σίγουρα είναι άνθρωποι με φόβο Θεού που διακονούν τον λαό του Θεού με ταπείνωση και σεμνότητα.

Μεταξύ μάλιστα αυτών, υπάρχουν εκατοντάδες έγγαμοι κληρικοί, οι οποίοι δεν είναι απλά καλοί κληρικοί, αλλά άνθρωποι αγιότητας, προσευχής, μεγάλης ταπείνωσης, ιεραποστολικού ζήλου και τους οποίους διακρίνει πολύς φόβος Θεού.


Δόξα σοι ο Θεός!


Η θαυμάσια αυτή εικόνα των έγγαμων κληρικών -δυστυχώς- δεν βρίσκει την ίδια αντιστοιχία μεταξύ των άγαμων κληρικών.


Αν μεταξύ των έγγαμων κληρικών οι σκανδαλοποιοί είναι η σπάνια εξαίρεση, στις τάξεις του άγαμου κλήρου όλων των βαθμίδων της ιερωσύνης συμβαίνουν πολλά 

παρατράγουδα.


Βεβαίως υπάρχουν πολλοί άγαμοι κληρικοί διαμάντια, όχι μόνο στην Αρχιεπισκοπική περιφέρεια, αλλά και σε άλλες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Κύπρου, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλοί άγαμοι κληρικοί, οι οποίοι επ’ ουδενί λόγω δεν πρέπει να διακονούν το Άγιο Θυσιαστήριο


Είναι απολύτως επιβεβλημένο η Ιερά Σύνοδος να επιληφθεί γοργά και αποφασιστικά του θέματος.


Για όσους σκανδαλοποιούς κληρικούς υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία ας φροντίσει η Ιερά Σύνοδος να απομακρυνθούν πάραυτα από τις τάξεις του 

ιερού κλήρου.


Για όσους σκανδαλοποιούς κληρικούς είναι παγκοίνως γνωστό ότι είναι άνθρωποι που δεν φοβούνται τον Θεό, αλλά δεν υπάρχουν τα τεκμήρια που θα οδηγήσουν στην καθαίρεσή τους, ο Αρχιεπίσκοπος και οι Μητροπολίτες της Κύπρου μπορούν να τους δώσουν Απολυτήριο και να τους απομακρύνουν από την Εκκλησία της Κύπρου.


Ουδεμία ολιγωρία είναι επιτρεπτή.

No comments:

Post a Comment