Wednesday, March 23, 2022

ΕΚΚΛΗΣΗ Ι. ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ



ΕΚΚΛΗΣΗ Ι. ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ


 Tου κ. Jerzy Betlejko στην romfea.gr

=====

Η Ιερά Σύνοδος Επισκόπων της Αγ. Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας, αφού εξέτασε την τρέχουσα θρησκευτική και κοινωνική κατάσταση στην Ουκρανία, δηλώνει:

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, απροσδόκητα, έγινε η εισβολή των Ρωσικών στρατευμάτων στα εδάφη της Ουκρανίας, τα οποία άρχισαν πολεμικές δραστηριότητες. Άρχισε και μια δύσκολη περίοδος αδελφοκτόνων μαχών, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ως αποτέλεσμα, καταστράφηκε η κανονική ζωή των πολιτών, σκοτώνονται πολλοί αθώοι άνθρωποι, και εξελίσσεται υποβάθμιση της εκκλησιαστικής και της κοινωνικής ζωής. Καταστρέφονται υλικά αγαθά: Ι. Ναοί, μνημεία, κρίσιμες 

υποδομές και κτίρια 

κατοικιών.

Ο πόλεμος, καθ' αυτός, είναι μια μεγάλη δοκιμασία στη ζωή των κοινωνιών. Η Ουκρανία και όλοι οι ειρηνικοί άνθρωποι βιώνουν μεγάλο πόνο, χύνεται αδελφικό αίμα, παρόμοιο με το αίμα του Άβελ κατά τη δολοφονία την οποία διέπραξε ο αδελφός του Κάιν.

Εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες εγκαταλείπουν την πατρίδα τους. Το έθνος υποφέρει, βρίσκεται σε απορία και είναι αναπροσανατολισμένο.

Όπως στην Παλαιά Διαθήκη, έτσι και σήμερα ο Θεός καλεί όλους τους συμμετέχοντες στις εχθροπραξίες: «φωνὴ αἵματος τοῦ ἀδελφοῦ σου βοᾷ πρός με ἐκ τῆς γῆς» (Γεν. δ΄,10).

Η Ιερά Σύνοδος Επισκόπων της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας, καθοδηγούμενη από αυτή τη βιβλική αλήθεια, καλεί τις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο, να σταματήσουν τις πολεμικές ενέργειες στην Ουκρανία, θεωρώντάς τις ως αθέμιτες και ακατανόητες.

Διότι είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς τους λόγους για τους οποίους δύο αδελφικά, Ορθόδοξα, και Σλαβικά έθνη πολεμούν μεταξύ τους. Ας μην καταστρέφουμε όσα μας άφησαν οι Πατέρες και οι Μητέρες μας, αρχής γενομένης από το βάπτισμα 

του Αγ. Πρίγκιπα 

Βλαδίμηρου.

Η Ιερά Σύνοδος Επισκόπων εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στον Μακαριώτατο Ορθόδοξο Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα, για την πρόσφατη επιστολή του προς τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο, με έκκληση να συμβάλει στο τερματισμό των πολεμικών ενεργειών που πραγματοποιεί ο Ρωσικός στρατός στην Ουκρανία, και για την έκφραση της αντίρρησής του κατά της αιματοχυσίας.

Η προσευχή μας, ως το ισχυρότερο πνευματικό όπλο, συνοδεύει όλους εκείνους που την αναπέμπουν στον Κύριο της Ειρήνης. Ας κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην αφήσουμε τον αδελφό να σκοτώνει τον αδελφό του.

Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος Επισκόπων της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας ευχαριστεί τον Ιερό Κλήρο και τους Πιστούς της Εκκλησίας μας για την ευρεία, και ολοκληρωμένη βοήθεια, που παρέχεται στους πρόσφυγες από την Ουκρανία – πνευματική και υλική. Είναι όντως μεγάλη. Εκφράζουμε την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μας σε όλους. Ο Θεός να σας ανταμείψει!

Το εύρος της βοήθειας που παρέχεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας στην Ουκρανία βρίσκεται στον ιστότοπο του Ορθόδοξου Μητροπολιτικού Κέντρου Ελέους «ΕΛΕΟΣ» – εκκλησιαστικής μας μονάδας που ασχολείται με φιλανθρωπικές δραστηριότητες, καθώς και στους ιστότοπους μεμονωμένων Ι. Μητροπόλεων.

«Θεέ Μέγα και Δυνατέ, δώρισε την ειρήνη Σου στην Ουκρανία και σε όλους μας!».

Ο π. Jerzy Doroszkiewicz, ο Γραμματέας της Γραμματείας Ιεράς Συνόδου Επισκόπων

No comments:

Post a Comment