Friday, August 20, 2021

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====

Ας επισημάνουμε 10 σημαντικά στοιχεία της Ανακοίνωσης της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που παραθέσαμε στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, αναφορικά με την επίσημη επίσκεψη του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και της συνοδείας του στην Ουκρανία.

1.) Ο Οικουμενικος Πατριάρχης επισκέπτεται την Ουκρανία ως προσκεκλημένος του Προέδρου της Ουκρανίας κ. Ζελένσκυ, ο οποίος μετέβη αυτοπροσώπως στο Φανάρι για να απευθύνει την επίσημη πρόσκληση στον Παναγιώτατο, για να εορτασθεί ένα καθαρά κοσμικό γεγονός ήτοι τα τριαντάχρονα της 

ίδρυσης του κράτους 

της Ουκρανίας.

2.) Αυτό και μόνον αποδεικνύει πόσο απαράδεκτοι έως γελοίοι είναι όσοι στην Ουκρανία αντιδρούν για την Πατριαρχική επίσκεψη και λέγουν με θρασύτητα στον Οικουμενικό Πατριάρχη “εμείς δεν σε προσκαλέσαμε”. 

Και ποιος είπε ποτέ ότι τον προσκαλέσατε; Η πρόσκληση απευθύνθηκε από τον Πρόερδρο Ζελένσκυ για να εορταστεί ένα καθαρά 

κοσμικό γεγονός.

3.) Βεβαίως είναι αυτονόητο ότι ο Παναγιώτατος θα επισκεφθεί και την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας και θα συλλειτουργήσει με τον Μακαριώτατο Κιέβου κ. Επιφάνιο και πολλούς άλλους Ιεράρχες της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. 

Θα ήταν πραγματική απρέπεια αν ο Παναγιώτατος βρισκόταν στην Ουκρανία για επίσημη επίσκεψη και δεν πραγματοποιούσε ταυτόχρονα επίσημη επίσκεψη στην τοπική Εκκλησία της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

4.) Το αίτημα λαϊκών να συναντήσουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη για να του εκθέσουν τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ουκρανία μετά την χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην τοπική Εκκλησία είναι άκαιρο, δόλιο και υστερόβουλο.

5.) Αν ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία, Σεβ. κ. Ονούφριος και άλλοι Ιεράρχες της Ρωσσικής Εξαρχίας στην Ουκρανία, επιθυμούν να συλλειτουργήσουν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Μακαριώτατο Κιέβου και να συζητήσουν τα διάφορα εκκλησιαστικά προβλήματα στην Ουκρανία θα δώσουν μεγάλη χαρά και στον Πατριάρχη και στον Μητροπολίτη Κιέβου.

6.) Το να ξεσηκώνει η Μόσχα μέσω των δικών της ανθρώπων στην Ουκρανία λαϊκή αντίδραση στην πατριαρχική επίσκεψη είναι ταυτόχρονα 

δόλιο και άηθες.

7.) Αν αυτό που όντως επιζητούν ως Ρωσσική Εξαρχία είναι να καταγγείλουν στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο όσα αφορούν την εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία, θα ζητούσε ο Σεβ. κ. Ονούφριος ακρόαση από τον Πατριάρχη και θα μετέβαινε στο Φανάρι για να προβεί στις όποιες καταγγελίες έχει υπόψη του. 

8.) Η εμπλοκή του λαϊκού στοιχείου δεν είναι τίποτα άλλο παρά τραμπουκισμός, που επιδιώκει να αμαυρώσει την Πατριαρχική επίσκεψη 

και όχι να λύσει 

κάποιο πρόβλημα.

9.) Είναι πολύ σημαντικό ότι στην συνοδεία του Παναγιώτατου στην Ουκρανία συμπεριελήφθη και ο Μητροπολίτης Καβάλλας κ. Στέφανος, ο οποίος ανήκει στο κλίμα των Νέων Χωρών και επομένως στην Εκκλησία της Ελλάδος.

10.) Η πρακτική να συμμετέχουν Ιεράρχες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και των Εκκλησιών Κύπρου και Ελλάδος στα συλλείτουργα του Παναγιώτατου με τον Μακαριώτατο Κιέβου κ. Επιφάνιο είναι πολύ σημαντική επειδή επαληθεύει στην πράξη ότι οι Εκκλησίες αυτές συμπεριέλαβαν στα Δίπτυχά Τους τον Μακαριώτατο Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, ως Προκαθήμενο της 15ης Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας.

No comments:

Post a Comment