Thursday, March 4, 2021

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΨΕΥΔΕΤΑΙ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ


 Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΨΕΥΔΕΤΑΙ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Μόλις εξελέγη, ο από Λουμπλιάνας Πορφύριος, νέος Πατριάρχης των Σέρβων, επισημάναμε ότι θα ήταν πιόνι του γνωστού αρχιΟικουμενιστή Ρωσσόφιλου Μητροπολίτη Μπάτσκας Ειρηναίου (Μπούλοβιτς).


Πριν ο αλέκτωρ φωνήσαι άπαξ -ούτε καν τρις-, οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν στο ακέραιο.


Ιδού τι δήλωσε για το Ουκρανικό ο Μακαριώτατος Σερβίας, σε πρόσφατη 

συνέντευξή του:

“Εν προκειμένω, όπως και κατ᾽ αρχήν, πάντοτε τασσόμαστε υπέρ των ιερών κανόνων και της τάξεως. Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή, σε ό,τι αφορά στις ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία, δεν συνάδουν αυτές με την παράδοση της Εκκλησίας και, υπό αυτήν την έννοια, εάν θέλετε, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στο πλευρό της Ρωσικής Εκκλησίας. Στην πραγματικότητα είμαστε στο πλευρό της τάξεως και των ιερών κανόνων. Και εν προκειμένω η Ρωσική Εκκλησία όντως στερήθηκε των 

δικαιωμάτων της».

Ώστε; 

Η Εκκλησία της Σερβίας σέβεται πάντοτε τους Ιερούς Κανόνες και δεν κινείται με εθνοφυλετικά και εθνικιστικά κριτήρια;

Α.) Ας αρχίσουμε από τον σεβασμό των Ιερών Κανόνων που επιδεικνύει η Εκκλησία της Σερβίας.

1.) Οι Ιεροί Κανόνες, Μακαριώτατε, απαγορεύουν ρητά και επί ποινή αναθεματισμού -που δεν μπορεί να αρθεί ούτε στην επιθανάτια κλίνη- την μετάθεση των επισκόπων.

Μπορείτε να μας πείτε τα τελευταία 30 χρόνια πόσες μεταθέσεις επισκόπων κάνατε 

στην Σερβία;

2.) Οι Ιεροί Κανόνες απαγορεύουν να εκλέγονται επίσκοποι και γενικά κληρικοί με κωλύματα ιερωσύνης.

Μπορείτε να μας πείτε πόσους Ιεράρχες με σοβαρά κωλύματα ιερωσύνης έχει στις τάξεις της η Εκκλησία της Σερβίας;

3.) Οι Ιεροί Κανόνες απαγορεύουν την συμπροσευχή με αιρετικούς, σχισματικούς και αλλόθρησκους.

Μπορείτε να μας πείτε πόσες φορές εσείς προσωπικά, ο Γέροντάς σας Μητροπολίτης Μπάτσκας Ειρηναίος (Μπούλοβιτς) και πλείστοι όσοι Σέρβοι Ιεράρχες συμπροσευχηθήκατε κατ’ επανάληψη με σχισματικούς, αιρετικούς 

και αλλόθρησκους;

4.) Οι Ιεροί Κανόνες απαγορεύουν την εμπλοκή των κληρικών “σταις του βίου πραγματείαις”.

Μπορείτε να μας πείτε πόσες φορές όλες ανεξαίρετα οι πτέρυγες της Σερβικής Ιεραρχίας δεν κάνετε τίποτε άλλο εκτός από το να παρεμβαίνετε, με διάφορους τρόπους, στα πολιτικά πράγματα της πατρίδας σας, αλλά και των όμορων κρατών στα οποία ζουν Σέρβοι;

Β.) Ας πάμε τώρα στους λόγους που υποστηρίζετε την Ρωσσία για το Ουκρανικό.

Ισχυρίζεστε ότι υποστηρίζετε την Εκκλησία της Ρωσσίας από σεβασμό προς τους Ιερούς Κανόνες και δείξαμε ήδη τι σόι σεβασμό προς τους Ιερούς Κανόνες δείχνουν οι Σέρβοι Ιεράρχες.

Αλλά ας πούμε ότι είναι έτσι.

Η Εκκλησία της Ρωσσίας βρίσκεται εν δικαίω ισχυρίζεστε για το 

Ουκρανικό.

Μακαριώτατε! Όπως γνωρίζετε, ο Τόμος Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Πολωνίας, που χορηγήθηκε το 1924, ξεκάθαρα λέγει ότι η Ουκρανία είναι έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο Μητροπολίτης Κιέβου είναι Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία. Πώς γίνεται κάποιος να είναι Έξαρχος μίας Εκκλησίας και όμως να ανήκει σε μία άλλη; Προς επίρρωση της εξάρτησης του Κιέβου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να εκλέγεται από κληρικολαική συνέλευση και η χειροτονία του ΜΟΝΟ να τελείται από τον Μόσχας.

Επιπλέον ο Κιέβου οφείλει πρώτα να μνημονεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και ύστερα τον Μόσχας για να τονίζεται η εξάρτηση του Κιέβου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η δική σας Εκκλησία, Μακαριώτατε Σερβίας, αναγνώρισε τον Τόμο Αυτοκεφαλίας της Πολωνίας με όσα διαλαμβάνει.

Σωστά;

Αν είχατε διαφορετική γνώμη από αυτήν που διατυπώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Τόμο, γιατί εσείς, αλλά και οι άλλες ανεξαίρετα Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες -της Εκκλησίας της Ρωσσίας μη εξαιρουμένης-, αναγνωρίσατε τον Τόμο Αυτοκεφαλίας της Πολωνίας, και δεν ψελλίσατε ούτε μία λέξη με την οποία να δηλώνετε ότι δεν σας δεσμεύουν όσα αναφέρει ο Τόμος;

Η μαύρη αλήθεια, Μακαριώτατε Σερβίας, είναι ότι, στην προκειμένη περίπτωση, έχει τέλεια εφαρμογή η λαϊκή ρήση “φωνάζει 

ο κλέφτης”.

Ισχυρότατα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσσίας και των Δυτικών δυνάμεων συγκρούονται ανελέητα για τον έλεγχο της Ουκρανίας.

Κανένα απολύτως δίκαιο δεν έχει η Ρωσσική Ομοσπονδία για τις ιμπεριαλιστικές της διαθέσεις σε βάρος της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Η συμπαράσταση της Εκκλησίας της Σερβίας προς την Εκκλησία της Ρωσσίας δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με το Κανονικό Δίκαιο ή με τα δήθεν δικαιώματα της Εκκλησίας της Ρωσσίας στην Ουκρανία.

Όλοι γνωρίζουν ότι έχει ΜΟΝΟ να κάνει με τα εθνικά συμφέροντα της Σερβίας, η οποία -αντί πάσης θυσίας- ακόμη και σε βάρος της αλήθειας και της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας, θέλει να εξασφαλίσει την ισχυρή συμπαράσταση της Ρωσσικής Ομοσπονδίας για να εντάξει το Κοσσυφοπέδιο στα Σερβικά σύνορα, αλλά και για να διατηρήσει τα όρια της Σερβικής Εκκλησίας πέραν των κρατικών συνόρων της Σερβίας.

Αν αυτό δεν είναι εθνοφυλετισμός και εθνικισμός, Μακαριώτατε Σερβίας, τότε δεν ξέρω τι σημαίνουν οι λέξεις εθνικισμός και εθνοφυλετισμός.

No comments:

Post a Comment