ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
Δημητρίου Χ. Καππαή, ΟΧΕΝ Λεμεσού, Ογδόντα χρόνια προσφοράς, έκδ. Ορθοδόξου Χριστιανικής Ενώσεως Νέων Λεμεσού, Λεμεσός 2020, σσ. 336.
Του κ. Ανδρέα Κυριακού
====
Πολύς ο μόχθος του συγγραφέα, του οποίου, παρά τα πολλαπλά καθήκοντα, ο κάλαμος δεν λέει να στεγνώσει. Στο παρόν, μέλημά του είναι να παρουσιάσει όσο το δυνατόν ολοκληρωμένα, μια άγνωστη, εν πολλοίς, πτυχή της σύγχρονης κυπριακής πραγματικότητος, τουτέστιν το έργο και τη δράση του αρχαιότερου Χριστιανικού σωματείου της Νήσου, της ΟΧΕΝ Λεμεσού από της ιδρύσεώς του το 1939, μεσούσης της Αγγλοκρατίας, άχρι του νυν.
Μεταξύ των σκοπών της συγγραφής του παρόντος ο κ. Καππαής έθεσε και τον πιο κάτω: θεώρησε το παρόν βιβλίο “ταπεινό μνημόσυνο στους ανθρώπους που πέρασαν από τις τάξεις της ΟΧΕΝ και δεν βρίσκονται σήμερα μαζί μας”. Ο συγγραφέας ανασκουμπώθηκε και μελέτησε ένα σωρό από έγγραφα, όπως και άλλο αρχειακό υλικό, με αποτέλεσμα να προβάλει μέσα από τις πηγές, το πολυσχιδές έργο που πραγματοποιήθηκε από την ΟΧΕΝ όλα αυτά
τα χρόνια.
Θα ήταν παράλειψη ολκής να μην αναφερθεί κανείς στο έργο του πρωτοπόρου κληρικού π. Σολομώντος Παναγίδη, του εμπνευστή και ιδρυτή της ΟΧΕΝ. Όπως πληροφορούμαστε ο φλογερός αυτός λευίτης γεννήθηκε στη Σωτήρα Αμμοχώστου και χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στα 1931. Από το 1933 υπηρετούσε στο ναό της Αγίας Τριάδος Λεμεσού. Εκεί ιδρύει τα πρώτα κατηχητικά σχολεία της Κύπρου και στα 1939 την Ορθόδοξη Χριστιανική Ένωση Νέων (Ο.Χ.Ε.Ν.).
Μελετώντας το Καταστατικό της ΟΧΕΝ μαθαίνουμε ότι: “Τα μέλη έχουν καθήκον να λαμβάνουν μέρος στη θεία λατρεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας τες Κυριακές και τες επίσημες γιορτές. Να είναι ζωντανά μέλη της Εκκλησίας και να θεωρούν ηθική υποχρέωση τους την επιτυχία των σκoπών της Εκκλησίας. Να μετέχουν στα υποχρεωτικά μυστήρια της Εκκλησίας”.
Αντιλαμβάνεται κανείς με την πρώτη ότι υπήρχε μόνιμη έγνοια και συνεχής προσπάθεια για την ενδυνάμωση της Χριστώ ζωής από τους
ιδρυτές της ΟΧΕΝ.
Παρελαύνουν επίσης από τις σελίδες του βιβλίου πλείστα όσα πρόσωπα είχαν ρόλο στην ΟΧΕΝ. Αναφέρω δειγματοληπτικά τους μακαριστούς Ανδρέα Βαρνάβα και Αρχιμ. Νικόλαο Σιδερά, όπως και τον Σταύρο Ολύμπιο και τον Αρχιμ. Επιφάνιο Ευθυβούλου.
Το βιβλίο κοσμείται με πλήθος φωτογραφιών, αλλά και φωτοτυπιών ουκ ολίγων εγγράφων. Ο συγγραφέας εργάστηκε, για μια ακόμη φορά, υποδειγματικά και αόκνως και μας παρουσίασε με επιτυχία μια σημαντική πτυχή της εκκλησιαστικής ιστορίας του τόπου μας.
No comments:
Post a Comment