ΕΔΩ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ!
ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΔΡΑΓΩΝΑ, ΤΟΥ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΟΥ ΚΑΜΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΑΓΓΛΙΚΑ!!!
*****
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!!!
Της Μίκας Κοντορούση
============
Δωρεάν διδασκαλία των Αρχαίων και Νέων Ελληνικών στο Σεισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης παραδίδεται κάθε Κυριακή, όπου σχεδόν 25 ενήλικες δίνουν ραντεβού με τις γνώσεις και καλούνται να κλίνουν ρήματα, να κάνουν μεταφράσεις σε άγνωστα κείμενα και να μαθαίνουν αρχαίο ελληνικό συντακτικό.
Για τρίτη συνεχή χρονιά τα Νέα Ελληνικά διδάσκονται με πρωτοφανή επιτυχία, ενώ ήδη στα τούρκικα έχει μεταφραστεί ο Ηρόδοτος, οι Προσωκρατικοί και ο Αριστοτέλης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή", η αρχαία ελληνική γραμματεία στο σύνολό της παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό. Τμήματα αρχαίων ελληνικών λειτουργούν σε....
κάποια πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας, τα οποία ως επί το πλείστον απευθύνονται σε φοιτητές αρχαιολογίας, αρχαίας ελληνικής φιλολογίας ή βυζαντινής ιστορίας και εστιάζουν στη γραμματική. Οι διδάσκοντες συνήθως είναι Τούρκοι, πτυχιούχοι Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας.
Η τάξη στην πλειονότητά της αποτελείται από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές συγγενικών επιστημών. Οι μαθητές δεν γνωρίζουν νέα ελληνικά. Οι μεταφράσεις γίνονται κατευθείαν από τα αρχαία ελληνικά στα τουρκικά, αλλά σε έκτακτη ανάγκη «επιστρατεύονται» και τα αγγλικά, τα οποία οι διδασκόμενοι κατέχουν σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό.
Παρόλο που στα τμήματα ενηλίκων οι απουσίες και η ασυνέπεια αποτελούν γενικό κανόνα, στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει σημειωθεί καμία διαρροή. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι οι συμμετέχοντες στο τμήμα προς το παρόν εκπροσωπούν μια ακαδημαϊκή ελίτ της χώρας, η οποία θαυμάζει τον κοντινό αλλά άγνωστο αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Οι Τούρκοι φοιτητές, όμως, θεωρούν μεγάλη τιμή να μάθουν αρχαία ελληνικά.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι Τούρκοι που συρρέουν για μαθήματα κάθε χρόνο, άλλοι που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να μάθουν από του χρόνου και άλλοι που το σκέφτονται. Το Σισμανόγλειο Μέγαρο από το 2003 ανήκει στην κυριότητα του ελληνικού προξενείου. Τα κίνητρα για την εκμάθηση ελληνικών είναι συναισθηματικά, αλλά και ακαδημαϊκά και πρακτικά, αφού κάποιοι φιλοδοξούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στην Ελλάδα.
Τα μαθήματα ξεκίνησαν με 40 άτομα και φέτος οι αιτήσεις έφθασαν τις 750, σε σημείο που τελικά χρειάστηκε να γίνει επιλογή των μαθητών.
ΠΗΓΗ:
Τρελό κουνέλι
No comments:
Post a Comment