Wednesday, April 6, 2022

ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΤΟΣΤΟΜΟΣ;


ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΤΟΣΤΟΜΟΣ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Το τελευταίο χρονικό διάστημα -ως μη όφειλε- υπάρχει μια διάχυτη φημομολογία και σεναριο- λογία αναφορικά με δήθεν επικείμενη παραίτηση από το Θρόνο του του 

Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου 

Κύπρου κ. Χρυσοστόμου.

1.) Είναι φανερό ότι οι φήμες αυτές διασπείρονται επιτηδείως, από τους κύκλους του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Λεμεσού, ο οποίος έχει λυσσάξει κυριολεκτικά για να αρπάξει, με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο- τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.


2.) Καταρχήν διευκρινίζουμε ότι δεν έχουν καμμία πληφορόρηση για την πορεία της υγείας του Μακαριωτάτου, μετά την αποθεραπεία του για το πρόσφατο κάταγμα που υπέστη.


3.) Η Εκκλησία διοικείται με τους Ιερούς Κανόνες που θέσπισαν οι Οικουμενικές 

Σύνοδοι.


4.) Οι Ιεροί Κανόνες προνοούν ότι ένας Αρχιερέας μένει στον Θρόνο του, εκτός αν κανονικώς παυθεί (ήγουν καθαιρεθεί) από  αρμόδιο δικαστήριο ή οικειοθελώς παραιτηθεί.


5.) Στην προκειμένη περίπτωση δεν συνέβηκε κανένα από τα δύο. 


6.) Ούτε ο Αρχιεπίσκοπος παραιτήθηκε, ούτε κανονικώς παύθηκε.


7.) Επομένως ο Αρχιεπισκοπικός Θρόνος Κύπρου δεν χηρεύει.


9.) Κάθε επομένως συζήτηση για δρομολόγηση εξελίξεων για διαδοχή του Αρχιεπισκόπου αποτελεί κανιβαλισμό, εντελώς ανοίκειο για χριστιανούς ορθόδοξους. 


10.) Είναι στοιχειώδης ευγένεια και εκδήλωση χριστιανικού ήθους πρώτα να κενώσει -όταν θα κενώσει ο Αρχιεπισκοπικός Θρόνος- και μετά να ανοίξει η συζήτηση για την διαδοχή του Θρόνου.

No comments:

Post a Comment