ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
________
Επισκόπου Ιωσήφ Αντ. Χαρκιολάκη Δρ. Φ., Μητροπολίτου πρ. Νέας Ζηλανδίας, Λαική θρησκευτική παράδοση στο έργο του Φώτη Κόντογλου, Αθήναι 2007, σσ. 285.
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης πρ. Νέας Ζηλανδίας, (νυν) Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, είναι συγγραφέας πολλών περισπούδαστων έργων.
Το παρόν βιβλίο του - μια καλαίσθητη έκδοση των εκδόσεων Αθ. Σταμούλη - είναι η διδακτορική διατριβή του που εξεπόνησε όταν ήταν Επίσκοπος Αριανζού στην Αδελαίδα της Αυστραλίας.
Στον πρόλογο και στην εισαγωγή ο Σεβασμιότατος εξηγεί αναλυτικά πώς εργάστηκε, ποιους στόχους έθεσε και σε ποιες ενότητες χωρίζει τη διατριβή του.
Στόχος της διατριβής είναι να αναζητήσει και να προβάλει συνοπτικά τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της παραδόσεως - θρησκευτικής και λαικής - που θησαυρίζονται άφθονα στο έργο του Κόντογλου για να αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης.
Για το σκοπό αυτό αναπτύσσει το υλικό της ερευνητικής του προσπάθειας σε έξι ενότητες, που αφορούν
1.) τις μεγάλες γιορτές της Ορθοδοξίας με τα ευσεβή λαικά έθιμα, που τις συνοδεύουν,
2.) τα μοναστήρια - ερημοκκλήσια - εικονοστάσια,
3.) το Βυζάντιο και τη Βυζαντινή τέχνη,
4.) τη Ρωμηοσύνη,
5.) τη θάλασσα και τους θαλασσινούς. (Προς μεγάλη μου απογοήτευση - επειδή είναι ίσως οι ποιο γλαφυρές περιγραφές που έχουμε στην Ελληνική γλώσσα - ο Σεβασμιότατος συγγραφέας αφήνει εκτός της μελέτης του τις ιστορίες του Κόντογλου για τους κουρσάρους, αν και κατανοώ το λόγο για τον οποίο δεν συμπεριέλαβε στη διατριβή του αυτές τις διηγήσεις ως άσχετες με την ορθόδοξη παράδοση στο έργο του Κόντογλου). Τέλος
6.) κάνει αναφορά στα παραδοσιακά στοιχεία στη γλώσσα του Κόντογλου.
Αυτά τα όμορφα από τη γλαφυρή πέννα του Σεβασμιότατου Προικοννήσου, ενός προικισμένου συγγραφέα, δόκιμου ποιητή, παραδοσιακού θεολόγου, με αξιόλογο ακαδημαικό έργο και ακαταπόνητου εργάτη του Ευαγγελίου.
Ο Σεβασμιότατος Προικοννήσου είναι ένας από τους διαπρεπέστερους ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου.
No comments:
Post a Comment