ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΧΕΙ ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΕΙ ΤΑ ΛΟΓΙΚΑ ΤΟΥ!
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========
Ειλικρινά δεν ξέρω! Είναι υποκρισία; Είναι θράσος; Είναι υποτίμηση της νοημοσύνης των συνανθρώπων του; Αγνοώ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Μακαριότατος Πατριάρχης Ρωσίας Κύριλλος έχει μια μοναδική ικανότητα να προκαλεί τους συνανθρώπους του.
Ο ιερέας διακήρυξε ο Μακαριότατος “δεν πρέπει να ζει μια άνετη και εύκολη ζωή!”
Και πώς μπορεί φυσικά κανείς να διαφωνήσει ότι οι ιερείς πρέπει να δίνουν στους πιστούς το παράδειγμα για να ζουν μια λιτή ζωή;
Η ζωή του χριστιανού είναι σταυρός και όχι καλοπέραση. Οταν οι ιερείς ζουν μια ζωή γεμάτη ανέσεις και πολυτέλειες, ούτε που χρειάζεται να συζητήσουμε για ποιο λόγο αποτυγχάνουν να επιτελέσουν το καθήκον τους έναντι του Χριστού και της Εκκλησίας.
Τότε πού ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα με το κήρυγμα του Μακαριότατου Μόσχας;
Ξέχασε να αναφέρει (γιατί άραγε;) ότι, όχι μόνον οι ιερείς πρέπει να ζουν μια λιτή ζωή χωρίς πολλές ανέσεις, αλλά προπαντός οι επίσκοποι και δη οι Πατριάρχες πρέπει να δίνουν υπόδειγμα αυτής της λιτής και χωρίς ανέσεις ζωής, για την οποία μιλά το Ευαγγέλιο.
Αν μετρηθεί με αυτή τη μεζούρα ο Μακαριότατος Μόσχας πόσο φερέγγυος μπορεί να αποδειχθεί;
Οταν κάποιος έχει 27 πολυτελέστατα χρυσοποίκιλτα μέγαρα, επαύλεις, θερινές κατοικίες, σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της Ρωσικής επικράτειας, είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι ζει μια λιτή ζωή χωρίς ανέσεις;
Οταν κάποιος διαθέτει πολυτελέστατο θωρακισμένο αυτοκίνητο για να μετακινείται, που αν το διέθετε υπουργός της Γερμανικής Ομοσπονδίας λ.χ. θα έπεφτε εν μιά νυκτί η κυβέρνηση εξαιτίας της σκανδαλώδους πολυτέλειας που το διακρίνει, είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι ζει μια λιτή ζωή χωρίς ανέσεις;
Οταν ένας Αρχιερέας έχει για κάθε μέρα του χρόνου διαφορετική πολύτιμη στολή στην γκαρνταρόμπα του που η καθεμιά στοιχίζει περιουσία είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι ζει μια λιτή ζωή χωρίς ανέσεις;
Οταν κάποιος - εκτός από τα άλλα γραφεία και μέγαρα - διαθέτει προσωπικό γραφείο δίπλα στο γραφείο του Προέδρου Μεντβέντεφ στο Κρεμλίνο, ζει μια λιτή ζωή χωρίς ανέσεις;
Δεν αντιλαμβάνεται ο Μακαριότατος Μόσχας ότι - κατά τη λαική έκφραση-, “γελά και το παρδαλό κατσίκι” σε βάρος του όταν τον ακούει να μιλά για λιτή και χωρίς ανέσεις ζωή;
Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.
*****
ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ: “Ο ΙΕΡΕΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΜΙΑ ΑΝΕΤΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΖΩΗ”
Του κ. Αιμίλιου Πολυγένη
============
«Ο σκοπός του ιερέα είναι να δώσει στους ανθρώπους την αλήθεια του Θεού. Όσοι θέλουν να γίνουν κληρικοί, πρέπει να καταλάβουν ότι η ζωή του ιερέα δεν συνοδεύεται από μια άνετη και εύκολη ζωή…», τόνισε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στη Θεολογική Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης.
Εν συνεχεία ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, τόνισε: «Πάντα υπάρχουν εκείνοι στους οποίους δε θα αρέσει αυτό. Πάντα θα υπάρχουν εκείνοι που με μια αναφορά ότι η αμαρτία είναι αμαρτία θα κατηγορούν εσάς και την εκκλησία.»
«Με την έννοια αυτή ο καθένας ιερέας που αρχίζει τη διακονία του, προορίζει τον εαυτό του να γίνει κατά κάποιο τρόπο ομολογητής», πρόσθεσε ο Πατριάρχης.
Ο Πατριάρχης Κύριλλος, επεσήμανε ότι «παρά το γεγονός ότι από τους σύγχρονους ιερείς δεν απαιτούνται μαρτυρικά κατορθώματα, ίδια με εκείνα των πατέρων και των παππούδων μας που κατάφεραν στους δύσκολους καιρούς, όταν για την πίστη στον Θεό μπορούσε κανείς να χάσει τη ζωή του.»
«Αλλά και σήμερα ο κλήρος χρειάζεται μεγάλη αντοχή, σοφία και ποιμαντική φροντίδα για να μαρτυρεί με μια φωνή χαμηλή και ταπεινή, αλλά καθαρή την αλήθεια του Θεού», υπογράμμισε ο Πατριάρχης Μόσχας.
Σύμφωνα με τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο, τον καθήκον του ιερέα, είναι να δώσει στο λαό να καταλάβει ότι «ούτε τα χρήματα, ούτε η πολυτέλεια, ούτε η άνεση, ούτε η δύναμη είναι σε θέση να φέρουν στην ψυχή την ειρήνη του Θεού».
«Ο άνθρωπος του Θεού έχει ειρήνη στην καρδιά, είναι χαρούμενος, είναι αυτό που λέμε ευτυχία», πρόσθεσε κλείνοντας ο Πατριάρχης Μόσχας.
Τέλος, να σημειωθεί, ότι ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, τέλεσε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που βρίσκεται εντός της Θεολογικής Ακαδημίας της Αγίας Πετρούπολης.
ΠΗΓΗ:
Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”
Δυστυχώς το κείμενο αυτό πιάνει μέσα σχεδόν το σύνολο της ιεραρχίας όχι μόνο στην Ρωσσία αλλά και στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κύπρο. Η λιτή ζωή είναι για τους άλλους όχι για μάς!
ReplyDelete