Thursday, April 2, 2020

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΣ ΣΕ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ


Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΣ ΣΕ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

Πώς έφτασε η ΔΙΣ σε αυτή την απόφαση
Ποιοί Συνοδικοί Ιεράρχες ζήτησαν από τον Αρχιεπίσκοπο να σκληρύνει την στάση του προς τους φλύαρους που εκθέτουν το Σώμα

Του κ. Σωτήρη Τζούμα
=====

Η ΔΙΣ της 1ης Απριλίου 2020, η πρώτη με τηλεδιάσκεψη στην ιστορία της Εκκλησίας μας, είχε πολλά παρασκήνια τα οποία αυτή τη φορά είναι καταγεγραμμένα και επισήμως σε τηλεοπτική κασέτα, η οποία έπαιξε το ρόλο των κωδικογράφων- πρακτικογράφων της Συνόδου.
Μία απόφαση της Συνόδου η οποία διατυπώθηκε υπό την μορφή ευγενικής σύστασης αποτελεί το σημείο εκείνο δια του οποίου «παρακαλεί  να επιδείξουν όλοι  πνεύμα Συνοδικής εμπιστοσύνης και προς τον σκοπό αυτό δεν επιτρέπει πλέον σε κανέναν απολύτως, Αρχιερέα, Ιερέα, Διάκονο, Μοναχό ή άλλον εργάτη της Εκκλησίας, να προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις ή εμφανίσεις στα μέσα της Γενικής Ενημερώσεως και το Διαδίκτυο και προτρέπει όλους να ησυχάζουν, να ασκούνται στην σιωπή και την εντονότερη προσευχή. Οι Αρχιερείς δύνανται να επικοινωνούν μετά της Ιεράς Συνόδου και οι Ιερείς με τους Επισκόπους τους για κάθε ζήτημα.»
Στο μεταξύ, η Ιερά Σύνοδος με απόφασή της,- χωρίς να αφαιρεί από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΔΙΣ Σεβ. Μητροπολίτη Φιλίππων Στέφανο την αρμοδιότητα αυτή ορίζει για την παρούσα φάση  τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου  Ιερόθεο,  δεινό και καταξιωμένο Θεολόγο, ο οποίος κατά τα τελευταία έτη είναι εκπρόσωπος Τύπου των συνελεύσεων της Ιεραρχίας, ως το μόνο υπεύθυνο πρόσωπο προς το οποίο θα απευθύνονται τα Μέσα της Ενημερώσεως για να λαμβάνουν απαντήσεις επί εκκλησιαστικών ζητημάτων.
Και η Σύνοδος έπραξε άριστα, διότι με τον τρόπο αυτό βάζει ένα τέλος στην αναρχία της έκφρασης απόψεων που μέχρι τώρα υπήρχε,  όπου  ο καθένας μπορούσε να βγαίνει και να λέει το μακρύ του και το κοντό του, είτε υπό την μορφή επιστολών, είτε δηλώσεων ή συνεντεύξεων  και  να  υποκαθιστά την Σύνοδο.
Αλλά πως έφτασε η Σύνοδος σε αυτή την απόφαση;
Πρώτος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, λένε οι πληροφορίες μας, έδωσε το σύνθημα για να ανοίξει αυτή η κουβέντα καθώς στην εισήγησή του προς την ΔΙΣ σχολίασε και επέκρινε με αυστηρό μεν αλλά ευπρεπή τρόπο τη στάση ορισμένων Ιεραρχών οι οποίοι προβαίνουν σε δηλώσεις με αμετροεπή συμπεριφορά προσβάλλοντας έτσι το θεσμικό όργανο της Εκκλησίας την ΔΙΣ, η οποία είναι εξουσιοδοτημένη από την Ιεραρχία, το ανώτατο όργανο διοίκησης της Εκκλησίας, να ενεργεί και να αποφασίζει εκ μέρους όλων των Ιεραρχών. Και η επισήμανση αυτή του Αρχιεπισκόπου δεν πήγε χαμένη. Αμέσως μόλις έλαβαν τον λόγο οι Συνοδικοί Ιεράρχες άστραψαν και βρόντηξαν.
Ιδιαίτερα ομιλητικός και καυστικός υπήρξε Σεβ. Φωκίδος Θεόκτιστος ο οποίος είπε στον Αρχιεπίσκοπο ότι πρέπει να γίνει πιο αυστηρός με τους αδελφούς Αρχιερείς που βιάζονται να μιλήσουν και βγαίνουν και λένε άλλα τη μια φορά, για να γίνουν αρεστοί στην εξουσία και άλλα την άλλη για να χαϊδέψουν τα αφτιά του λαού και να ικανοποιήσουν τους πλέον απαιτητικούς χριστιανούς. Έχουμε εντυπωσιαστεί με αυτούς τους τακτικισμούς είπε με στεντόρεια τη φωνή του ο Σεβ. Φωκίδος Θεόκτιστος και επεσήμανε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση διότι, όπως είπε, υπό αυτάς τας συνθήκας δεν χρειάζεται να υπάρχει η Σύνοδος, ούτε να συνεδριάζουμε αφού πρώτοι δεν την σέβονται οι ίδιοι οι Αρχιερείς. 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Σεβ. Μεσσηνίας Χρυσόστομος ο οποίος με πολύ πειστικά επειχειρήματα ως πανεπιστημιακός καθηγητής που είναι αποδόμησε την συμπεριφορά αυτή που βγάζει αυτό το άναρχο αποτέλεσμα και εισηγήθηκε και εκείνος ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα γιατί η κατάσταση αρχίζει να κουράζει και να εκτιθέμεθα!.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος άκουσε με ικανοποίηση τις θέσεις αυτές που εξέφρασε τόσο  ο Σεβ. Φωκίδος όσο και ο Σεβ.  Μεσσηνίας με τις οποίες συμφώνησαν όλα τα Συνοδικά μέλη αλλά δεν είπε τίποτα. 
Επεφύλαττε για το τέλος της συνεδρίασης την εισήγηση του επί του θέματος και η οποία συνοψίζεται στην ιστορική όντως απόφαση να αναθέσουν στον Σεβ. Ναυπάκτου Ιερόθεο να απαντά όλο αυτό το διάστημα της κορονοϊού εποχής, για τις θέσεις της Εκκλησίας.
Επίσης για την απόφαση της ΔΙΣ να συνδράμει οικονομικά η Εκκλησία στο θέμα αυτό ο Σεβ. Μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος εκ των πλέον δυναμικών και ευπρεπών Ιεραρχών μας. πρότεινε να  διαθέσει η Εκκλησία το ποσό των 150 χιλ. Ευρώ στο κοινό ταμείο που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και μάλιστα προχώρησε και σε ένα βήμα παραπάνω: να διαθέσουν όλοι οι Ιεράρχες μας τον μισθό ενός μηνός για τον ίδιο σκοπό. Και ως γνωστόν ο μισθός των Μητροπολιτών δεν είναι βουλευτικός! Είναι ένας αξιοπρεπής μικρός και όχι παραφουσκωμένος  μισθός. 
Ο Αρχιεπίσκοπος βέβαια γνωστός για τα συντηρητικά και καθόλου γενναιόδωρα αντανακλαστικά του ήταν φειδωλός και δεν ήθελε η Σύνοδος να δεσμευτεί για ποσό.
– Αφήστε να το δούμε αυτό αργότερα, τους είπε. 
Αλλά ο Σεβ. Παροναξίας Καλλίνικος και από κοντά ο Σεβ. Κρήνης  Ιουστίνος υπερμάχησαν με την πρόταση να οριστεί το ποσό των 150 χιλ και να δοθεί ένας μισθός. Και με την πρόταση αυτή συμφώνησαν όλοι οι Συνοδικοί Μητροπολίτες γεγονός που εξανάγκασε τον Αρχιεπίσκοπο την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος να το αποδεχθεί και να ανακοινωθεί.
Οι πληροφορίες μας λένε ότι δυο εκ των Συνοδικών Ιεραρχών έθιξαν το θέμα των αποθεματικών ποσών που υπάρχουν από παλαιούς εράνους και από τα κονδύλια βοήθειας  που έχουν απομείνει από την εποχή των πυρκαγιών, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ότι δεν άκουγε. Και προφανώς δεν ήθελε να το συζητήσει το θέμα ακόμη και όταν επανήλθε το θέμα από άλλο Ιεράρχη.
Η πρόταση του Βενιαμίν της Ιεραρχίας Σεβ. Σισανίου Αθανασίου, ευγενικού και πνευματικού Ιεράρχη, να βγαίνουν οι λειτουργοί ιερείς να κοινωνούν τον λαό που επιθυμεί να κοινωνήσει εκτός του ναού, σε ανοικτό χώρο, κρίθηκε ως ανέφικτη διότι αυτό θα δημιουργήσει ειδικά αυτή την εποχή που ισχύουν αυστηρά μέτρα νέα εσωστρέφεια  και κατακραυγή κατά της Εκκλησίας.
Επίσης η πρόταση του Σεβ. Θηβών και Λεβαδείας Γεωργίου να γίνει κατ' εξαίρεση από όλες τις ακολουθίες, η ακολουθία του Επιταφίου και στη συνέχεια η λιτανεία κατά τον συνήθη τρόπο, αλλά χωρίς την παρουσία του λαού μας,  για να νοιώσουμε οι θρησκευόμενοι, έστω και από μακριά  και για να ζήσουμε λίγο μέσα στο πνεύμα των Θείων Παθών και στην ατμόσφαιρα του Πάσχα, οι Συνοδικοί Ιεράρχες αλλά και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έκριναν ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει ανεξέλεγκτα προβλήματα.
Όλοι οι Συνοδικοί Ιεράρχες, μετά την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου από την οποία έμειναν όλοι ευχαριστημένοι γιατί ήταν εμπεριστατωμένη και εξέφραζε το πνεύμα του Σώματος, πήραν το λόγο και εξέφρασαν τις απόψεις τους όλοι οι Συνοδικοί Ιεράρχες.
Η σειρά των τοποθετήσεων ξεκινά πάντα από τον νεώτερο στα πρεσβεία και συνεχίζει προς τα επάνω μέχρι τον Αρχιεπίσκοπο που ομιλεί τελευταίος και ενώνει τα διεστώτα και δίνει την τελική γραμμή και την κατεύθυνση που θα κινηθεί  το ιερό Σώμα.
Μίλησαν όλοι οι Ιεράρχες- και οι δώδεκα-  ακόμη  και οι τρεις Γέροντες Θεσσαλονίκης Άνθιμος, Παραμυθιας Τίτος και Μηθύμνης Χρυσόστομος.
Εντύπωση προκάλεσε ο πνευματικός τρόπος που απευθύνθηκε στη ΔΙΣ ο Σεβ. Θεσσαλονίκης Άνθιμος ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει ενότητα μεταξύ όλων των Ιεραρχών και ενιαίος λόγος γιατί αυτά που ζούμε είναι πρωτόγνωρα και ο λαός μας δεν πρέπει να διχαστεί. 
Ο Σεβ. Παραμυθίας Τίτος απευθύνθηκε στους Συνοδικούς Ιεράρχες με μια σύντομη τοποθέτηση με την οποία δήλωνε ότι συμφωνεί με τις απόψεις των άλλων Συνοδικών και είπε ότι δεν πρέπει να μείνουν οι ναοί μας χωρίς να γίνεται η θεία λειτουργία και οι ιερές ακολουθίες αυτές τις ξεχωριστές μέρες για την Εκκλησία μας.
Στο αυτό πνεύμα και ακόμη πιο μαχητικός ο Σεβ. Μηθύμνης Χρυσόστομος ο οποίος συμφώνησε με τις αποφάσεις της Συνόδου και είπε κάτι που συγκίνησε τους άλλους Αρχιερείς: τόσα χρόνια κληρικός ( είναι  36 χρόνια Αρχιερεύς) δεν μπορώ να  διανοηθώ  ότι θα περάσουν οι μέρες αυτές του Πάσχα χωρίς να λειτουργούμε και να πηγαίνουμε στους ναούς, έστω και χωρίς κόσμο.
Αλλά και οι Μητροπολίτες Φιλίππων Στέφανος, Λευκάδος Θεόφιλος και Τριφυλίας Χρυσόστομος  μίλησαν και έδωσαν τον δικό τους παλμό, υποστηρίζοντες όλοι την επικρατούσα άποψη να μη μείνει ναός χωρίς λειτουργία και χωρίς ακολουθία. 
Στην  τοποθέτησή του ο Σεβ. Φιλίππων  Στέφανος υπεραμύνθηκε της ενότητας των Ιεραρχών και εξέφρασε την άποψη μέσα από το δικό του πνευματικό οπλοστάσιο ότι η Εκκλησία κατά την κρίση αυτή παρά την πρόσκαιρη απογοήτευση που επικρατεί θα βγεί πιο δυνατή .
Τέλος να πούμε  ότι η πρόταση να ηχούν οι καμπάνες τόσο το πρωί για τη λειτουργία και τις Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής όσο και το απόγευμα για τις ακολουθίες, κρίθηκε ως πρόκληση, τη στιγμή που οι ναοί θα είναι κλειστοί και δεν θα επιτρέπεται η είσοδος των πιστών και αποφασίστηκε να ηχήσουν χαρμόσυνα το βράδυ της Αναστάσεως.
Καλό θα ήταν και την Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα του Επιταφίου να ακουστεί ο πένθιμος ήχος της καμπάνας ο οποίος παράλληλα με το πένθος Της Εκκλησίας για «τον ωραίο τω κάλλει παρά πάντας βροτούς», θα εκφράζει και τα συναισθήματα όλων μας για όλη αυτή την δύσκολη κατάσταση που περνάμε ως  λαός, αλλά και ο κόσμος ολόκληρος.
ΠΗΓΗ:
Ιστολόγιο “Εξάψαλμος”

No comments:

Post a Comment