ΣΤΑΣΗ ΓΕΜΑΤΗ ΛΕΒΕΝΤΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============
Κατά την επίσκεψή του στα Καλάβρυτα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τορόντο κ. Σωτήριος έδωσε μια ωραία συνέντευξη, η οποία δείχνει αφ’ ενός μεν τη σπουδαία δουλειά που επιτελεί η Μητρόπολη Καναδά και αφ’ ετέρου τη λεβεντιά που χαρακτηρίζει τους ομογενείς του Καναδά, οι οποίοι αρνούνται να πάρουν βοήθεια από το Ελληνικό κράτος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την πατρίδα μας.
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΝΑΔΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ
_____________
Η στάση αυτή αντανακλά φυσικά και στο πρόσωπο του ποιμενάρχη τους Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Τορόντο κ. Σωτήριου.
Εχω ακούσει από αξιόπιστους μάρτυρες ότι ο Σεβασμιότατος Καναδά διακρίνεται για μεγάλες διοικητικές ικανότητες και ότι έχει επιτέλεσει αξιόλογο από πολλές πλευρές έργο στον Καναδά.
ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ
__________
Δύο πράγματα μόνον τον παρακαλούμε θερμά να προσέξει, για να μη σκανδαλίζει το ποίμνιό του.
Το ένα είναι ο Οικουμενισμός όπου ο Σεβασμιότατος έχει να επιδείξει θλιβερές επιδόσεις και παράσημα ντροπής με προχωρήμενες συμπροσευχές με αιρετικούς.
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ π. ΕΦΡΑΙΜ
__________
Το δεύτερο παράπονό μας με τον Σεβασμιότατο Καναδά είναι η στάση που επέδειξε έναντι του Αγίου Καθηγουμένου Εφραίμ, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να ορφανέψει η Μητρόπολη Καναδά από την παρουσία και ανδρώου μοναχισμού στην επαρχία του.
Αν ο π. Ιωσήφ είχε αφεθεί απερίσπαστος να επιτελέσει το έργο του στον Καναδά και αν δεν είχε - εκ των πραγμάτων - εξαναγκαστεί να φύγει και να ζητήσει στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής τόπο ασκήσεως, η Μητρόπολη Καναδά θα είχε αποκτήσει μια τεράστια δυναμική, η οποία θα έδινε ορθόδοξο χρώμα στην ποιμαντική της δραστηριότητα.
ΤΟ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΙΩΣΗΦ
____________
Βέβαια ο π. Ιωσήφ - ένας ιδιαίτερα αξιοσέβαστος και αξιαγάπητος ιερομόναχος, που κέρδισε τη βαθύτατη εκτίμηση του ποιμνίου της Εκκλησίας - δεν έμεινε αναξιοποίητος.
Η παρουσία του ιδίου, και της ευλογημένης αδελφότητας που προίσταται, στο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου είναι πηγή ευλογίας για όλη τη Βορειοανατολική Αμερική.
Ούτε που προφθαίνει να εξομολογεί, από το πρωί μέχρι το βράδυ, χιλιάδες ανθρώπους που προστρέχουν κοντά του.
ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ!
_____________
Αλλά η παρουσία του στον Καναδά θα είχε ακόμη μεγαλύτερη σημασία, επειδή παράλληλα με το πλούσιο πνευματικό χαρακτήρα που θα προσέδιδε στη διακονία του Σεβασμιότατου, θα ήταν πηγή έμπνευσης για όλους τους ορθόδοξους πιστούς της Μητροπόλεως Καναδά.
Μήπως ο Σεβασμιότατος πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση του έναντι του μοναχισμού και να παρακαλέσει τον π. Εφραίμ να του στείλει μια ανδρώα αδελφότητα η οποία να επανδρώσει ένα νέο μοναστήρι στην επαρχία του;
Θα ήταν πηγή ευλογία για όλους και εξαίρετη προσφορά στην Εκκλησία.
Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση, που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.
*****
ΤΟΡΟΝΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΣ: “ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”
Της Γωγώς Καράλη
===================
Ελληνικό χρώμα είχε η ακολουθία του Καναδού πρωθυπουργού Στήβεν Χάρπερ που επισκέφθηκε τα Καλάβρυτα και την Αγία Λαύρα. Και αυτό γιατί δεν ήταν μόνον ο εκπρόσωπος Τύπου της καναδικής κυβέρνησης Δημήτρης Σιούτας που συμμετείχε, αλλά και ένας υπουργός ελληνοκυπριακής καταγωγής και ένας επίσης βουλευτής. Κορυφαίο όμως πρόσωπο στην πρωθυπουργική ομάδα ήταν ο Ελληνας Μητροπολίτης Τορόντο κ. Σωτήριος, ο οποίος υπήρξε συμφοιτητής του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1956 1960).
Με την απόφασή του αυτή ο Πρωθυπουργός του Καναδά, ήθελε να τιμήσει την Ορθόδοξη κοινότητα της χώρας του στο πρόσωπο του κ. Σωτηρίου. Περιμένοντας την άφιξη του Καναδού πρωθυπουργού Στήβεν Χάρπερ και της συζύγου του, τους οποίους συνόδευε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλήσαμε για λίγο με τον Σεβασμιώτατο κ. Σωτήριο.
"Η προηγούμενη φορά που επισκέφθηκα την Αγία Λαύρα", μας είπε, "ήταν στα 1976, και τότε ήμουν Επίσκοπος. Θυμάμαι πολύ λίγα πράγματα από εκείνη την επίσκεψη. Τώρα όμως, χαίρομαι που είμαι εδώ. Σας βλέπω χαμογελαστούς, περιποιημένους, γεμάτους ζωή και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος γι' αυτό. Παρά τις δυσκολίες που περνά με τα οικονομικά της η πατρίδα, δεν βλέπω κατάθλιψη στα πρόσωπά σας, βλέπω ωραίους ανθρώπους και νοιώθω πολύ ευχάριστα".
Μιλώντας για τον Καναδά, όπου διακονεί, παρατήρησε πως "είναι μια περίφημη χώρα, εξήντα οκτώ φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα σε έκταση, με 33.000.000 πληθυσμό, από τους οποίους οι Ορθόδοξοι είναι 1000.0000 και οι Ελληνες Ορθόδοξοι είμαστε 350.000. Είμαστε καλά οργανωμένοι, έχουμε 78 κοινότητες (ενορίες), 11 γηροκομεία, έχουμε σχολεία και μπορώ να πω ότι πηγαίνουμε πολύ καλά και η κοινότητά μας είναι ανθούσα". Πάντα, όμως, υπάρχουν και κάποια προβλήματα και σε αυτά ο κ. Σωτήριος περιλαμβάνει "τους μικτούς γάμους, αλλά και με τα σχολεία των παιδιών, γιατί δεν διδάσκονται τα Ελληνικά στα σχολεία, και πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για να μαθαίνουν την γλώσσα μας".
Δεν σας βοηθά σε αυτή την κατεύθυνση το ελληνικό κράτος; τον ρωτήσαμε. "Το ελληνικό κράτος" , απάντησε, "προσπαθεί να μας βοηθήσει, αλλά αυτόν τον καιρό δεν δεχόμαστε καμία βοήθεια. Το Μητροπολιτικό Συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύω και συμμετέχουν περισσότερα από 50 άτομα, συνεδρίασε πρόσφατα και αποφάσισε, μετά από δική μου εισήγηση, πως τούτα τα χρόνια που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει μια μεγάλη οικονομική κρίση, δεν θα ζητήσουμε αλλά ούτε και θα δεχθούμε οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση από το ελληνικό κράτος. Ο Καναδάς είναι πολύ πιο πλούσιος ως κράτος από την Ελλάδα".
ΠΗΓΗ:
Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ,
Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
No comments:
Post a Comment