ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
______
Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Ύδρας, Ιστορία-Περιγραφή, Α΄ έκδοση 2016, σς. 199.
Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====
Στους δίσεκτους καιρούς μας, «φωνήν αύρας λεπτής» αποτελεί το παρόν. Σε αναγκάζει να ακολουθήσεις τα ίχνη του φιλοκαλικού κινήματος των Κολλυβάδων.
Το Α΄ Μέρος του είναι αφιερωμένο στην ιστορία της Μονής, από το 1772 και εντεύθεν. Παρακολουθούμε την πορεία του Γέροντα Ιερόθεου, διαπρεπούς Αγιορείτη, που αναχώρησε από το Όρος με τη συνοδεία του στα 1812, λόγω των θέσεών του περί θείας μεταλήψεως και μετά από περιπλάνηση ενός έτους κατέληξε στην Ύδρα, όπου έγινε φιλοφρόνως δεκτός. Οι πρόκριτοι εκθύμως του παραχώρησαν για εγκατάσταση τη Μονή του Προφήτου Ηλιού.
Αμέσως μετά την κοίμηση του Γέροντος στα 1814, αναλαμβάνει ως ηγούμενος ο ιερομόναχος Ευθύμιος που συνεχίζει το αγιορειτικό κοινοβιακό τυπικό. Ενδεικτικό είναι ότι κατ’ έτος ετελούνταν στη Μονή 25 ολονύκτιες αγρυπνίες. Ο αναγνώστης, φυλλομετρώντας το παρόν εντοπίζει μορφές ασκητικές, που τον μεταφέρουν σε παλαίσματα που συναντώνται στους Βίους των Αγίων. Αναφέρω μόνο την περίπτωση του γέροντος Αγάθωνος, κατόχου σπουδαίας μορφώσεως, που παρουσιάστηκε στη Μονή ως τελείως αγράμματος και τον είχαν να φροντίζει τα ζώα και να κτίζει πεζούλες. Τελικώς τον εντόπισε κι αποκάλυψε την ταυτότητά του ο συμμαθητής του Θεόφιλος Καΐρης (από τον οποίο φυσικά τον χώριζε άβυσσος).
Όταν τελευταίως η Μονή κινδύνευε με ερήμωση ο Μητροπολίτης Ύδρας Ιερόθεος απευθύνθηκε στον αοίδιμο Γέροντα Γεώργιο Γρηγοριάτη (Καψάνη), που απέστειλε στα 1999 εκεί τον ιερομόναχο Θεολόγο.
Στο Β΄ Μέρος του βιβλίου αυτό περιλαμβάνεται λεπτομερής περιγραφή της Μονής και του περιβάλλοντος χώρου, γίνεται αναφορά στην αρχιτεκτονική του καθολικού κ.ο.κ. και προβάλλονται τα υπάρχοντα κειμήλια.
Μαθαίνουμε επίσης ότι εκεί φυλακίστηκε στα 1825 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Το ενδιαφέρον και καλογραμμένο αυτό βιβλίο, έργο των αδελφών της Μονής, κοσμείται με πλείστες όσες φωτογραφίες, ασπρόμαυρες αλλά κι έγχρωμες.
No comments:
Post a Comment