ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
__________
Ανδρέα Μελά, Τρεις Ελληνοκύπριοι: Μια προσωπική διαδρομή και σχόλια για τη σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου, Σικάγο 2014, σσ. 118.
=========
Κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο του Έλληνα από την Κύπρο, κάτοικου του Σικάγου κ. Ανδρέα Μελά, με τίτλο: «Τρεις Ελληνοκύπριοι: Μία προσωπική διαδρομή και σχόλια για τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου ως το 1950».
Ο συγγραφέας μεταφέρει τον αναγνώστη στην Ιστορία της Κύπρου μέσα από τη ζωή και την προσφορά τριών σημαντικών Ελληνοκυπρίων που διακινδύνευσαν τη ζωή τους χάρη του Ελληνισμού κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Παρουσιάζει την άγνωστη σε πολλούς ιστορία που δείχνει καθαρά ότι οι Ελληνοκύπριοι εθελοντικά πήραν μέρος και αγωνίστηκαν σε όλους τους πολέμους για την Ελληνική ελευθερία που έγιναν τον 19ο και 20ο αιώνα.
Οι τρεις Ελληνοκύπριοι είναι ο Δήμαρχος της Λεμεσού Σώζος, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Β΄ και ο Στυλιανός Κυριακίδης, νικητής του Μαραθωνίου Βοστώνης το 1946. Τόσο ο Δήμαρχος Σώζος όσο και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Β΄ πήραν μέρος εθελοντικά στους Βαλκανικούς πολέμους. Μάλιστα ο δήμαρχος Σώζος πέθανε πολεμώντας στο Μπιζάνι, κοντά στα Γιάννενα, στην Ήπειρο, στην Ελλάδα. Ήταν ο πιο αξιόλογος ηγέτης της Κύπρου του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Κατά τη δημαρχία του η Λεμεσός αναπτύχθηκε ραγδαία σε σύγχρονη πόλη.
Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Β΄ συνελήφθη από τους Βρεττανούς και τον έστειλαν εξορία λόγω της δράσης του στην Οκτωβριανή Επανάσταση του 1931. Όταν επέστρεψε δέκα πέντε χρόνια αργότερα έκανε το δημοψήφισμα του 1950 για την Ένωση με την Ελλάδα.
Ο Κυριακίδης ήταν πρωταθλητής Μαραθωνοδρόμος. Το 1946 έτρεξε και βγήκε πρώτος στο Μαραθώνιο της Βοστώνης. Είχε αδυνατίσει πολύ λόγω της αμασείας και πείνας που πέρασε στη Γερμανική κατοχή που οι γιατροί δεν τον άφηναν να πάρει μέρος στον Μαραθώνιο. Τοτε εκείνος εκουσίως υπέγραψε ότι μόνο εκείνος έχει την ευθύνη για ότι συμβεί. Νίκησε τον Johnny Kelley, το καμάρι της Βοστώνης, που οι Μαραθωνοδρόμοι του Κόσμου το 2001 τον ονόμασαν «Μαραθωνοδρόμο του Αιώνα». Οι εκκλήσεις του για την υποστήριξη των συμπατριωτών του Ελλήνων που πεινούσαν είχαν μεγάλο αποτέλεσμα. Κατορθωσε να συγκεντρωθεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και έξι πλοία φορτωμένα με τρόφιμα, φάρμακα και άλλα αγαθά που ήταν δωρεά των Αμερικανών. Σε δείπνο προς τιμήν του στο Λευκό Οίκο όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Τρούμαν τον ρώτησε τι θα ήθελε απάντησε «τίποτα για μένα κ. Πρόεδρε, μόνο βοήθεια για τους πεινασμένους αδελφούς Ελληνες». Οπως και αυτό έγινε.
Το βιβλίο τελειώνει το 1950 αφού ο συγγραφέας εξήγησε ότι τα γεγονότα που ακολούθησαν στην Κύπρο μετά και μέχρι σήμερα, ήταν η λογική συνέχεια όσων συνέβησαν μέχρι τότε. Το βιβλίο επομένως εξηγεί τους λόγους αυτών που συνέβησαν στην Κύπρο τη δεκαετία του 1950 για να αποτινάξουν το Βρεττανικό ζυγό, τη διαμάχη ανάμεσα στις δύο κοινότητες τη δεκαετία του 1960 και τελικά την Τουρκική εισβολή και κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου.
Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε από τον συγγραφέα threehellenecypriots@gmail.com ή από amazon.com ως χαρτόδετο βιβλίο https://www.createspace.com/4731304.
Αυτό το καλοκαίρι συμπληρώνονται 40 χρόνια της Τουρκικής κατοχής της Κύπρου και της προσφυγιάς για το 40 τοις εκατό των Ελληνοκυπρίων. Δε θα «Ξεχάσουμε Ποτέ».
No comments:
Post a Comment