ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΑΝΩΝ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============
Στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ διαβάσαμε το ακόλουθο άρθρο του κ. Ιωάννη Λότσιου “Ανοικτές συγκρούσεις: Διαμάχη το ζήτημα της χειροτονίας των γυναικών'':
“Στις διαβουλεύσεις της Γενικής Συνόδου της Εκκλησίας της Αγγλίας που γίνονται αυτές τις ημέρες μεγάλο πρόβλημα έως σε συγκρουσιακό επίπεδο αποτελεί το ζήτημα της χειροτονίας των γυναικών στον βαθμό του Επισκόπου. Η Γενική Σύνοδος αποτελεί το κυβερνητικό σώμα της Εκκλησίας της Αγγλίας, όχι στα πλαίσια ενός συνοδικού συστήματος με ιεραρχική δομή των Επισκόπων, όπως συμβαίνει στον ορθόδοξο χώρο, αλλά ένα καθαρός κοινοβουλευτικό σώμα. Το ζήτημα της χειροτονίας των γυναικών έχει δημιουργήσει δύο μεγάλες παρατάξεις, τους προοδευτικούς και τους συντηρητικούς. Η αντίδραση είναι πλέον φανερή. Η προσπάθεια των δύο Αρχιεπισκόπων του Καντέρμπουρι, του πρώην και του νυν για ένα συμβιβασμό, δεν κατέληξε σε ένα τερματισμό των διαβουλεύσεων.
Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο της Γενικής Συνόδου για να επιτραπεί η χειροτονία των γυναικών στο βαθμό του Επισκόπου πρέπει να εγκριθεί από τα δύο τρίτα κατά πλειοψηφία από τα μέλη της Γενικής Συνόδου: την Βουλή των Επισκόπων, την Βουλή των Κληρικών και την Βουλή των Λαϊκών. Ορισμένα μέλη και από τις τρεις βουλές έθεσαν το ζήτημα του σεβασμού έναντι εκείνων των ενοριών που αντιτίθεται στην χειροτονία των γυναικών, χωρίς όμως να προσδιορίζουν ποιον ακριβώς σεβασμό πρέπει να δείξουν σε αυτές τις ενορίες.
Υπενθυμίζουμε ότι στον Αγγλικανισμό στο πλαίσιο της Αγγλικής κοινωνίας το ζήτημα της χειροτονίας των γυναικών αποτελεί θέμα του αυτοδιοικήτου των Εκκλησιών σε κάθε τόπο, έτσι άλλες εκκλησίες που ανήκουν στον Αγγλικανισμό έχουν γυναίκες Επισκόπους και άλλες όχι. Έτσι στην Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και στην Αμερική, υπάρχουν ήδη γυναίκες Επίσκοποι.
Η διαμάχη ανεξάρτητα ένα τελικά ψηφιστεί από την Γενική Σύνοδο θα είναι πλέον ικανή να καταστρέψει την ίδια την Εκκλησία της Αγγλίας. Η αποτυχία να επιτευχθεί μια αποφασιστική συμφωνία στο ζήτημα αυτό ήδη δημιουργεί διαμαρτυρίες έξω από τις εκκλησίες στην Αγγλία.
Αυτά που αναφέρει ο κ. Λοτσιός αφορούν τους Αγγλικανούς και όχι τους Ορθόδοξους για τους ακόλουθους λόγους:
1.) Οι Αγγλικανοί - ως αιρετικοί από αιώνες - ουδεμία ιερωσύνη ή αρχιερωσύνη έχουν και ως εκ τούτου ούτε γυναίκες, ούτε άντρες, ούτε ομοφυλόφιλους ούτε ετεροφυλόφιλους είναι σε θέση να χειροτονούν έγκυρα.
2.) Αυτή τη στιγμή "ο καυγάς για το πάπλωμα" στον Αγγλικανισμό, δεν είναι αν θα χειροτονούνται γυναίκες ιερείς - αυτό είναι κατοχυρωμένο -, αλλά αν θα χειροτονούνται γυναίκες επίσκοποι. Αρα η προβληματική τους είναι εντελώς αστήρικτη και ορθοδόξως αδιάφορη.
3.) Το θέμα της χειροτονίας γυναικών και ομοφυλοφίλων ιερέων και επισκόπων διχάζει τραγικά τον Αγγλικανισμό που απειλείται με σχίσμα παγκόσμιας έκτασης.
Η δε απομάκρυνση των πιστών από τις τάξεις του Αγγλικανισμού και η προσχώρησή τους στο Βατικανό και σε διάφορες Προτεσταντικές παραφυάδες, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Αρα ο άκρατος φιλελευθερισμός του Αγγλικανισμού τον έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.
Η δε απομάκρυνση των πιστών από τις τάξεις του Αγγλικανισμού και η προσχώρησή τους στο Βατικανό και σε διάφορες Προτεσταντικές παραφυάδες, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Αρα ο άκρατος φιλελευθερισμός του Αγγλικανισμού τον έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.
4.) Ως Ορθόδοξους, μόνον από δύο σκοπιές μας ενδιαφέρει το αδιέξοδο του Αγγλικανισμού.
α.) Γιατί συνεχίζονται οι διάλογοι με τους Αγγλικανούς; Σε τι αποσκοπούν; Ούτε μεταξύ τους δεν τα βρίσκουν οι Αγγλικανοί! Πώς, επομένως, θα τα βρουν με τους Ορθόδοξους;
β.) Βλέπουν οι εκπρόσωποι των "φιλελεύθερων" (liberal) τάσεων θεολόγοι (Γιανναράς, π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, π. Φιλόθεος Φάρος, π. Βασίλειος Θερμός, Πέτρος Βασιλειάδης κτλ. πού οδηγούν οι φιλελευθερισμοί που προωθούν στην Εκκλησία;
Ακόμη και τον Αγγλικανισμό δίχασαν με κίνδυνο δημιουργίας σχίσματος! Πόσο μάλλον είναι αδιανόητο να υιοθετηθούν από την Ορθόδοξη Εκκλησία.
No comments:
Post a Comment