ΟΙ ΛΕΚΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============
Ωραίες οι επισημάνσεις του ρεπορτάζ της εφημερίδας “Σημερινή” για τη διεθνή καταδίκη της Τουρκίας εξαιτίας της συνεχούς παραβίασης της θρησκευτικής ελευθερίας στην Κύπρο και στην Τουρκία από το φασιστικό καθεστώς της χώρας.
Αλλά το αυτί της Τουρκίας δεν ιδρώνει - και είναι φυσικό να μην ιδρώνει - από τέτοιας μορφής καταδίκες. Αφού δεν συνοδεύονται από τις ανάλογες κυρώσεις (την ολοκληρωτική αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή το πάγωμα συζήτησης κεφαλαίων) μέχρις ότου η Τουρκία συμμορφωθεί πλήρως με τα Ευρωπαικό κεκτημένο η Τουρκία γνωρίζει - και έχει δίκαιο σε αυτό - ότι μπορεί να εμπαίζει όλο τον κόσμο ανενόχλητη.
Ετσι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονται απρόσκοπτα και η Τουρκία θα παραβιάζει απρόσκοπτα και ανενόχλητη τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία.
Κάθε λεκτική καταδίκη της η Τουρκία από οποιονδήποτε όργανο της Ενωμένης Ευρώπης και των αξιωματούχων των κρατών μελών της Ευρώπης η Τουρκία το ρίχνει αμέσως εκεί που ρίχνει όλα αυτά τα έγγραφα των δηλώσεων: Στον κάλαθο των αχρήστων.
Δυστυχώς την πρωταρχική ευθύνη για την ασυδοσία της Τουρκίας φέρουμε εμείς οι Ελληνες και της Ελλάδας και της Κύπρου οι οποίοι δεχθήκαμε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τους Τούρκους, χωρίς την αποχώρηση του Τουρκικού στρατού κατοχής και χωρίς να διασφαλιστεί η παραχώρηση όλων των ελευθεριών που πρέπει να απολαμβάνει το Πατριαρχείο στην Τουρκία.
Και ως να μην έφταναν αυτά ανεχόμαστε η Τουρκία να κουρελιάζει την εθνική μας κυριαρχία και να παραβιάζει καθημερινά (σε γη, ουρανό και θάλασσα) τα εθνικά μας σύνορα και ενώ δρομολογήσαμε τη συνεκμετάλλευση του ορυκτού και άλλου πλούτου των θαλασσών μας με τους Τούρκους.
Μήπως υπάρχει ελπίδα οι εθνομειοδότες που μας κυβερνούν να συνειδητοποιήσουν ότι επέστη ο καιρός για να προβάλουν βέτο στη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ενωμένη Ευρώπη;
Παραθέτουμε στη συνέχεια τα άρθρο που μας έδωσε την αφορμή για το πιο πάνω σχόλιο.
*****
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ
ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
=========
Την έντονη ανησυχία του για το ότι, σε ορισμένα καίρια ζητήματα, παρεμποδίζονται οι θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία, εκφράζει σε επιστολή που έστειλε προς την τουρκική κυβέρνηση, ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ.
Ο Επίτροπος ζητά από την Τουρκία να ενισχύσει την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και να ανοίξει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, υπογραμμίζοντας ότι επιβάλλεται να ενταθούν οι προσπάθειες για τη στήριξη και ενίσχυση των θρησκευτικών ελευθεριών στη χώρα, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι έχουν πραγματοποιηθεί κάποια θετικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ειδικότερα επισημαίνει ότι η Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης εξακολουθεί να παραμένει κλειστή και επαναλαμβάνει παλαιότερη έκκλησή του για ν' ανοίξει πάλι η Σχολή, ενώ παράλληλα καλεί την τουρκική κυβέρνηση να άρει τους όποιους περιορισμούς έχει επιβάλει στην εκπαίδευση του κλήρου στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων και των Αρμενίων κληρικών.
Εκφράζει ακόμη την έντονη ανησυχία του για την καθυστέρηση που επιδεικνύει η Τουρκία στην εκτέλεση των τελεσίδικων-καταδικαστικών αποφάσεων, που αφορούν θρησκευτικές ελευθερίες και έχουν εκδοθεί εναντίον της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Από το 2007, τονίζει ο κ. Χάμαρμπεργκ, «το Δικαστήριο έχει καταδικάσει την Τουρκία διότι απέτυχε να διασφαλίσει αντικειμενικότητα, πολυφωνία και σεβασμό στη θρησκευτική διδασκαλία στα τουρκικά σχολεία, δικαιώνοντας Αλεβίτες γονείς και ακόμη δεν έχω λάβει απαντήσεις, σε ερωτήματα σχετικά με το ποια μέτρα ελήφθησαν από τις Αρχές για την πλήρη συμμόρφωση της χώρας με αυτήν την απόφαση».
Όπως προκύπτει από την επιστολή, ο Επίτροπος έχει ζητήσει, επίσης, συμπληρωματικές πληροφορίες για τα μέτρα που σχεδιάζονται να ληφθούν για την άρση της μη αναγνώρισης των τόπων λατρείας των Αλεβιτών και για την αντιμετώπιση της έλλειψης οικονομικής βοήθειας σ' αυτήν τη θρησκευτική κοινότητα.
Ο κ. Χάμαρμπεργκ, τέλος, υπενθυμίζει ότι το 2010 η Τουρκία καταδικάστηκε από το ΕΔΑΔ για παραβίαση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας, επειδή με τη νομοθεσία της επιβάλλει την αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες των πολιτών.
Η διακοπή της λειτουργίας στο Ριζοκάρπασο
''Πολύ λυπηρή'' χαρακτήρισε ο Βρετανός ΥΦΕΞ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Ντέιβιντ Λίντινγκτον τη διακοπή της Λειτουργίας στον κατεχόμενο Άγιο Συνέσιο ανήμερα Χριστούγεννα, τονίζοντας ότι μια υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρα πρέπει να εφαρμόζει τις δημοκρατικές αρχές της Ε.Ε., περιλαμβανομένης της θρησκευτικής ελευθερίας.
Τα σχόλια του κ. Λίντινγκτον έγιναν στη Βουλή των Κοινοτήτων, κατά τη διάρκεια ερωτήσεων του συντηρητικού βουλευτή Μάικ Φριρ, ο οποίος ρώτησε αν ο Βρετανός Υφυπουργός συζήτησε με Ευρωπαίους ομολόγους το θέμα της διακοπής της Λειτουργίας στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο.
Απαντώντας, ο κ. Λίντινγκτον ανέφερε πως δεν είχε συζητήσεις σε ευρωπαϊκό πλαίσιο ''γι' αυτό το πολύ λυπηρό επεισόδιο''.
Όπως είπε, ''αξιωματούχοι μου (του βρετανικού ΥΠΕΞ) είχαν συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο B' και έκαναν παραστάσεις σε ανώτερους πολιτικούς στο βόρειο τμήμα του νησιού, για να τονίσουν τη σημασία που αποδίδουμε στο να αφήνονται οι άνθρωποι σε όλα τα μέρη της Κύπρου να εξασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα ελεύθερα''.
Ερωτηθείς από τον κ. Φριρ κατά πόσον συμφωνεί ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να ενταχθεί στην Ε.Ε. χωρίς να εγγυάται τις θρησκευτικές ελευθερίες, ο κ. Λίντινγκτον είπε ότι ''οποιαδήποτε υποψήφια χώρα επιθυμεί την ένταξη στην Ε.Ε. πρέπει να συμμερίζεται και να εφαρμόζει τις δημοκρατικές αρχές που είναι κεντρικές στην Ε.Ε., περιλαμβανομένης της ελευθερίας της άσκησης της θρησκείας και της λατρείας''.
Καταδικάζουν και γερουσιαστές
To Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο (ΑΗΙ) με ανακοίνωσή του χαιρέτισε δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Δημοκρατικού Γερουσιαστή του Μέριλαντ, Μπέντζαμιν Κάρντιν, ο οποίος χαρακτήρισε ως ''απαίσια'' την ενέργεια των κατοχικών αρχών να διακόψουν τη λειτουργία ανήμερα Χριστούγεννα στον Άγιο Συνέσιο στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο.
Στη δήλωσή του, ο κ. Κάρντιν είπε ότι η ενέργεια αυτή θα πρέπει να καταδικαστεί ευρύτερα και ζήτησε την άρση των περιορισμών στην θρησκευτική ελευθερία στην κατεχόμενη Κύπρο.
''Επικροτούμε την έκκληση του γερουσιαστή Κάρντιν για άρση των περιορισμών στη θρησκευτική ελευθερία στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο'', δήλωσε ο πρόεδρος του AHI, Νικ Λαρυγκάκης, χαρακτηρίζοντας ''σημαντική'' τη δήλωση αυτή, λόγω του γεγονότος ότι ο κ. Κάρντιν προεδρεύει της Επιτροπής για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Επιτροπή Ελσίνκι) και είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
Σύμφωνα με το ΑΗΙ, ο γερουσιαστής Κάρντιν εξέφρασε επίσης ανησυχία για την τάση του αμερικανικού ΥΠΕΞ να ''υποβαθμίσει'' τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ορθόδοξοι χριστιανοί στην τέλεση Λειτουργιών στην κατεχόμενη Κύπρο.
ΠΗΓΗ:
Πυλώνας εκκλησιαστικών ειδήσεων ΑΜΗΝ,
Σημερινή
No comments:
Post a Comment