ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
(Μια πνευματική και φυσική όαση)
Του Παναγιώτη Τελεβαντου
=====
Ανάμεσα σε πολλές ευχάριστες εμπειρίες που είχα από τότε που επέστρεψα στην Κύπρο, με την επίσκεψη μου σε ανδρώες και γυναικείες Μονές της Κύπρου, ήταν και η λίαν ευχάριστη εμπειρία μου όταν χθες μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθώ την Ιερά Μονή Μαυροβουνίου της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου.
Όταν πρωτοπήγε εκεί να μονάσει ο π. Συμεών με την ολιγομελή τότε συνοδεία του, υπήρχε μόνο το μικρό εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρα του Κυπρίου και ένα πετρόκτιστο κτίσμα που χρησιμοποιείτο σαν μάντρα για να στεγάζει τα πρόβατά του ένα βοσκός.
Σήμερα ο προσκυνητής συναντά μια πραγματική όαση στην καρδιά ενός έρημου τόπου. Ψηλά και χαμηλά δέντρα και θαμνοειδή περιβάλλουν από παντού την Μονή και δημιουργούν στην ψυχή του προσκυνητή μια απαράμιλλη εικόνα ειδυλλιακής ομορφιάς.
Η ομορφιά αυτή περιβάλλει ένα ωραιότατο σύμπλεγμα κτισμάτων με πολλά κελλιά της αδελφότητας της Μονής, το Γραφείο του Ηγουμένου που μοιάζει με αίθουσα βυζαντινού μουσείου, ένα πολύ ευρύχωρο λιτό και παραδοσιακό αρχονταρίκι, την τράπεζα της Μονής και άλλους βοηθητικούς χώρους. Όλα τα κτίσματα είναι οικοδομημένα σε Βυζαντινό παραδοσιακό ρυθμό.
Το όμορφο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου έχει επεκταθεί. Πολύ κατανυκτικός χώρος που βοηθά ουσιαστικά την προσευχή.
Δίπλα από το σημερινό καθολικό της Μονής (το εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου), χτίζεται ένα θαυμαστό οικοδόμημα, το νέο καθολικό της Μονής. Πρόκειται για βυζαντινού ρυθμού μεγάλο ναό που χτίζεται με Κυπριακή πέτρα χωρίς τσιμέντα και σίδερα. Με τον τρόπο, δηλαδή, που χτίζονταν παλιά οι εκκλησίες.
Αν με ρωτούσε κάποιος να πω ποιο από όλα στην Μονή του Αγίου Γεωργίου με εντυπωσίασε περισσότερο, θα απαντούσα -χωρίς κανένα δισταγμό-, το παρεκκλήσι των Αγίων της Λαύρας της Όπτινα στο υπόγειο του νέου υπό ανοικοδόμηση ναού.
Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την κατάνυξη που αισθάνεσαι όταν μπεις στον χώρο. Αρκετά ευρύχωρο για παρεκκλήσι με εικόνες του τέμπλου που αγιογράφησε ο π. Συμεών, ο Ηγούμενος της Μονής και ένας από τους καλύτερους αγιογράφους της Κύπρου.
Αμφιβάλλω αν υπάρχει στην Κύπρο πιο κατανυκτικός λατρευτικός χώρος.
Ο Ηγούμενος της Μονής αφιέρωσε το παρεκκλήσι στους Αγίους της Όπτινα εξαιτίας της αγάπης του για τον Ντοστογιέφκσυ που σύχναζε στην περίφημη λαύρα της Ρωσσίας.
Η ώρα που πήγαμε να προσκυνήσουμε -γύρω στις 12.30 μ.μ.- δεν ήταν και η πιο κατάλληλη για να γνωρίσει κάποιος το μοναστήρι. Ούτε στην Τράπεζα της μονής καθίσαμε, ούτε σε Ακολουθία προσευχηθήκαμε. Ελπίζω ο Θεός να με αξιώσει σύντομα να γνωρίσω, την Μονή και την αδελφότητα από πιο κοντά.
Το πιο συγκινητικό.!
Στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου τις Κυριακές γίνεται το αδιαχώρητο, επειδή εκατοντάδες νέοι πηγαίνουν να εκκλησιαστούν στον Άγιο Γεώργιο και αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ο Ηγούμενος της Μονής αποφάσισε την ανοικοδόμηση του νέου μεγάλου και περικαλλούς πετρόκτιστου ναού.
Ήδη δύο αδελφοί της Μονής είναι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Κύπρου: Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Νεκτάριος.
Όταν έρχεται η ώρα να αναχωρήσεις από την Μονή αφήνεις ένα κομμάτι από την καρδιά σου επειδή πρόκειται για μια όαση φυσική και πνευματική που ξεκουράζει τον προσκυνητή.
Ευτυχώς δεν είναι η μόνη ευλογημένη Μονή στην Κύπρο.
Υπάρχουν πολλές ανδρώες και γυναικείες Μονές που ξεκουράζουν πνευματικά τους προσκυνητές όπως υπάρχουν και πολλές ενορίες με αγωνιστικό φρόνημα που ποιμαίνονται από παραδοσιακούς κληρικούς με φόβο Θεού.
Αναφέρθηκα στο παρελθόν σε ορισμένες από αυτές. Ελπίζω να βρω σύντομα τον χρόνο να γράψω κάτι σχετικό για άλλες που επισκέφθηκε ή λογαριάζω να πάω να λειτουργηθώ.
No comments:
Post a Comment