"ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΜΨΥΧΟΝ’’, ‘’ΤΟ ΣΩΜΑ (Ο ΘΕΟΣ) ΤΟ ΕΚΑΜΕ ΠΡΩΤΥΤΕΡΑ’’- π. ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΣ
Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====
Στην ιστοσελίδα που επιγράφεται (Ι. Μ. ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ) Vatopedi.gr και στην Πεμπτουσία, σε βίντεο που τιτλοφορείται «Η υπακοή γίνεται για την αγάπη του Χριστού», με ομιλία του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, που έγινε στο Συνοδικό της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει για το σώμα ότι «το έκαμε πρωτύτερα απ’ το χώμα».

Στην ‘’διδαχή’’ του εκείνη ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός, διέκρινε το έμβρυο σε «εξεικονισμένον και μη», με αποτέλεσμα να μη θεωρεί φόνο την έκτρωση εμβρύου του «μη εξεικονισμένου». Θεώρησε δηλαδή, ότι το έμβρυο εμψυχούται μετά τον τρίτο μήνα.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός επίσης, στα «Κεφάλαια φιλοσοφικά» αναφέρει ότι, «Ομουπόστατα εισίν, ότε δύο φύσεις εν μια υποστάσει ενωθώσι και μίαν σχώσιν υπόστασιν σύνθετον και εν πρόσωπον, ως ψυχή και σώμα».
Ερ. Οι εκτρώσεις, τα παιδιά τα οποία έγιναν από εκτρώσεις τότε θα είναι…τότε θα είναι στην ηλικία…
π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός – Κοίταξε, εάν είναι έμψυχα, εδώ υπάρχει μια διαφορά, άλλο είναι το ζων και άλλο είναι το έμψυχο. Εδώ η Εκκλησία δεν έχει μιλήσει, αλλά κρατάει την παράδοσιν της Παλαιάς Διαθήκης. Εάν είναι εξεικονισμένο, δηλαδή περίπου στον τρίτο μήνα, που παίρνει πλέον την…και τη μορφή, εφόσον ζωντανά είναι είπα και από πρίν ακόμα, πριν να ενωθεί εκ της γυναικός και του ανδρός το σπέρμα, είναι ζωντανά από τότε είναι. Άλλο είναι το ζων και άλλο είναι το έμψυχον. Έμψυχον γίνεται κατά την Παλαιάν Διαθήκην, κατά την Γραφήν γίνεται μετά την εξεικόνισίν του, όταν πάρει την μορφήν, κατάλαβες; …γίνεται στον τρίτο μήνα. Τότε λειτουργεί και η καρδιά του, κτυπάει, και λειτουργεί το…δηλαδή ο εγκέφαλος έχει αποκτήσει τον χαρακτήρα της προσωπικότητος. Εάν είναι από κει και ύστερα, αυτή είναι ζωντανό. Δηλαδή από κεί και πέρα όμως είναι άδηλο δεν έχει όραμα. Αυτό μας δείχνει η Γραφή, δεν ξέρω…
Τώρα οι παπάδες λένε, ου, ου, ου, αν ακούσεις τους παπάδες τι λένε. Έχει και κάποιους εκεί στο Σταυροβούνι (κακόδοξος γέλως), με τι δογματισμούς ομιλούν (κακόδοξος γέλως). Ρε, τελείωσε, είναι φόνος, από το Θεό θα…(κακόδοξος γέλως).

Ποια η σκοπιμότητα της μη ανασκευής και απολογίας, για τα άτοπα και κακόδοξα του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, πέραν της ‘’απαραβιάστου’’ υπερβολικής αίγλης, που καθημερινά φροντίζουν να επαυξάνουν, συνεπικουρούμενοι από πλήθος ιστολογίων;
No comments:
Post a Comment