Monday, October 7, 2013

46 ΧΡΟΝΙΑ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΤΟΥ π. ΙΩΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ


46 ΧΡΟΝΙΑ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΤΟΥ π. ΙΩΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Αικατερίνης Αστορίας ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 46 χρόνια της ιερατικής διακονίας του π. Ιωάννη Αντωνόπουλου.

Την περασμένη Κυριακή εκκλησιάστηκα στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστορίας.

Πήγα για τη δεύτερη λειτουργία, αλλά έφτασα αρκετά νωρίς ώστε να ακούσω το δογματικά σπονδυλωμένο ωραίο κήρυγμα του π. Νεκταρίου που τέλεσε την πρώτη Θεία Λειτουργία στον Αγιο Δημήτριο. 

Τη δεύτερη πολύ κατανυκτική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο π. Ιωάννης Αντωνόπουλος με λίγους πιστούς.  

Ο ψάλτης κ. Γρηγόρης ήταν εξαιρετικός. Πρώτη φορά τον ακούω να ψάλλει και μου άρεσε πολύ η ψαλμωδία του. Και ωραία φωνή έχει -που είναι πολύ δευτερεύον προσόν- αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ψάλλει με εκκλησιαστικό ήθος. Ταπεινά, σεμνά, χωρίς λαρυγγισμούς και ασέβειες των τεριρέμ και των λοιπών επιδείξεων φωνητικής ικανότητας και χωρίς να κραυγάζει, όπως καλή ώρα -ή μάλλον κακή ώρα- ο ψάλτης της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστορίας. 

Να επαναλάβω -για μια ακόμη φορά- ότι στην εκκλησία πηγαίνουμε για να προσευχηθούμε και για να συμμετάσχουμε στην τέλεση των μυστηρίων του Θεού! Οχι για να παρακολουθήσουμε παράσταση Βυζαντινής ή φράγκικης μουσικής. Ευτυχώς ο άγνωστος -στον γράφοντα- κ. Γρηγόρης έψαλλε κατά Θεόν: Ταπεινά, σεμνά κατανυκτικά και με διάθεση προσευχής.

Στην Αγία Αικατερίνη Αστορίας δυστυχώς -τώρα τη χειμερινή περίοδο- συνεχίζει τις καντάδες της η μικτή φραγκοχορωδία.

Φρικτόν θέαμα και άκουσμα. 

Πρόκειται για αξιοθρήνητη κατάσταση. 

Ο μαέστρος της χορωδίας που παίζει το αρμόνιο -να το πούμε όσο πιο ευγενικά γίνεται- δεν θα γιορτάσει την άλλη βδομάδα τα sweet sixteen του.!!! Ή για να το πούμε διαφορετικά ανήκει στο dinosaurs’ era. Πρέπει να είναι συνηλικιώτης του λεγόμενου "πρωθυπουργού" της Αστορίας για τον οποίο πρέπει να κάνουμε εκτενή αναφορά στο σύντομο μέλλον.

Σκέτη ασέβεια η όλη παρουσία της φραγκοχορωδίας.

Μήπως είμαι υπερβολικός στην κρίση μου;

Θα σας πω τι συνέβηκε όταν πρόσφατα εκκλησιάστηκα στην Αγία Αικατερίνη Αστορίας και θα σας αφήσω να βγάλετε το συμπέρασμα μόνοι σας.

Μια από τις κυρίες της φραγκοχορωδίας, που μολύνουν με τα τραγούδια τους τη Θεία Λειτουργία στην Αγία Αικατερίνη, τραγουδά με τη βεντάλια στο χέρι -δεν ξέρω αν παριστάνει την κυρία με τας καμελίας- και χιχινίζει ναζιάρικα και πολύ προκλητικά ακόμη και την ώρα του χερουβικού ύμνου. 

Δεν γνωρίζω το όνομά της αλλιώς θα το ανέφερα για να την βοηθήσω να συναισθανθεί την προκλητική της ασέβεια.

Οσο για τον μαέστρο της χορωδίας έχει μονίμως την πλάτη προς το εκκλησίασμα και προς το Ιερό Βήμα είτε είναι η ώρα της Αγίας Αναφοράς, είτε είναι η ώρα του χερουβικού ύμνου.

Τα μέλη της φραγκοχορωδίας εμφανίζονται στο ναό όποτε θέλουν με τους κόκκινους μανδύες τους που θυμίζουν καρδινάλιους του Βατικανού.

Στο παρελθόν είδα μέλος της χορωδίας που πήγε στο παράπλευρο με το Ιερό Βήμα δωμάτιο για να πάρει πλαστική μπουκάλα νερού την οποία και μετέφερε στο χώρο που τραγουδά η φραγκοχορωδία την ώρα της Θείας Λειτουργίας.!!!

Οπως πάμε δεν θα παραξενευτώ αν ορισμένα μέλη της χορωδίας παραγγείλουν τον καφέ τους την ώρα που ασχημονούν φράγκικα σε ορθόδοξο ναό.

Παρακαλούμε θερμά όλους τους υπευθύνους να τερματίσουν πάραυτα και αμελλητί το καραγκιοζιλίκι που λέγεται φραγκοχορωδία του ιερού ναού της Αγίας Αικατερίνης Αστορίας.

Να σημειώσουμε με πολλή ικανοποίηση ότι, με εξαίρεση την φρικτή φραγκοχορωδία, υπάρχει καλή εκκλησιαστική τάξη στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Αικατερίνης. Δηλαδή όσοι βρίσκονται στο Ιερό Βήμα ή στο σολέα φορούν τα άμφιά τους ως κληρικοί, τα ράσα τους ως ψάλτες ή ως καντηναλάφτες και τα παπαδικά τους όσα παιδάκια ή έφηβοι υπηρετούν στο Ιερό Βήμα.

Ετσι πρέπει να γίνεται σε όλους τους ναούς για να έχουν συνείδηση ότι "ίστανται εν τόπω αγίω" και για να μπορούν έτσι να μεταδίδουν και στο εκκλησίασμα το ίδιο δέος.

3 comments:


  1. Αγαπητέ Παναγιώτη,

    Χαίρε εν Κυρίω πάντοτε,

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθώ τα άρθρα σου για τις επισκέψεις σου σε διάφορες εκκλησίες της Νέας Υόρκης.

    Εγώ όταν πηγαίνω ταξίδια εντός ΗΠΑ, κοιτάζω που είναι η πλησιέστερη Ελληνορθόδοξη ενορία για να λειτουργηθώ.

    Τον περασμενο Μαιο συγκεκριμένα, πήγα στο Wilmington της Βόρειας Καρολίνας όπου είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με πολύ φιλόξενο κόσμο, και μάλιστα μια βδομάδα πριν το ταξίδι μου εκεί, είχαν το Ελληνικό Φεστιβάλ στο οποίο πήγαν 25,000 ατομα.

    Αυτο ομως που μ' εκανε περιεργη εντυπωση και ας μην ειχε φραγκοχορωδια ηταν στο Αναλογιο μαζι με τον ψαλτη εψελναν 3 γυναικες καθόλη την διάρκεια του Ορθρου και της Θείας Λειτουργίας.

    Ενας φίλος μάλιστα μου είπε ότι δεν επιτρέπεται οι γυναίκες να ανεβαίνουν στο Αναλόγιο.

    Πιο προσφατα και συγκεκριμενα την περασμενη Κυριακη εκκλησιαστηκα σε μια ενορια που μετακομισε προσφατα οχι μακρυα απο την περιοχη μου(περιπου 25 λεπτα απο το σπιτι μου) την Κοιμηση της Θεοτοκου Homer Glen Illinois.

    Την Θεια Λειτουργια τελεσε ενας Νεοχειροτονουμενος Ιερεας ο οποιος ητο επισκεπτης στην ενορια λογω οτι ο κανονικος εφημεριος της ενοριας απουσιαζε για προσωπικους λογους.

    Ο Νεος αυτος Ιερεας ητο πολυ ευλαβης και ιεροπρεπης και ο Ναος αν και στεγαζεται προσωρινα σε σπιτι ηταν ομορφα διακοσμημενος με ξυλογλυπτα και Βυζαντινες εικονες και ηταν παρα πολυ ωραια.

    Το μονο αρνητικο ηταν η χρηση φραγκοχορωδιας και ας ειχε ψαλτες που εψαλλαν παρα πολύ σεμνα και κατανυκτικα στον Ορθρο.

    Ο ενας μαλιστα απ' αυτους μολις αρχισε η Θεια Λειτουργια πηγε και ελαβε μερος με την φραγκοχορωδια το οποιο ειναι ακατανοητο.

    Κατι πρεπει να γινει να καταργηθουν οι φραγκοχορωδιες διοτι χαλανε την σουπα.

    Αυτα προς το παρων. Ευχομαι να εισαι παντα καλα και ο Θεος μαζι σου.

    Σε χαιρετω,

    Χαραλαμπος Μπραντνερ

    ReplyDelete
  2. Το ανωτέρω σχόλιο μου εστάλη ως επιστολή.

    Ο κ. Χαράλαμπος Μπράντερ, λόγω της φύσεως του επαγγέλματός του, έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει και να παρατηρέι τα συμβαίνοντα σε πολλές κοινότητες των ΗΠΑ.

    Δυστυχώς οι φραγκοχορωδίες έχουν καταντήσει πραγματική μάστιγα σε πολλές κοινότητες της Εκκλησίας της Αμερικής.

    ReplyDelete