Monday, January 21, 2013

Ο ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΣΚΕΙ ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΙΕΡΩΝΥΜΟ




Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΣΚΕΙ ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΙΕΡΩΝΥΜΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===================

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Καθημερινή”, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος - μεταξύ άλλων - ασκεί μετριοπαθή μεν ως προς τη διατυπώση, αυστηρή όμως ως προς το περιεχόμενο, κριτική εναντίον του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Τους θεωρεί συνυπεύθυνους για τη σημερινή κρίση, προφανώς επειδή δεν προειδοποίησαν έγκαιρα το λαό για το πού θα οδηγούσε η ξέφρενη καταναλωτική πορεία που ακολουθούσαμε τις τελευταίες δεκαετίες και δη μετά την άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία το 1981.

Προειδοποιεί επίσης όλους - ασφαλώς έμμεσα και την Ιεραρχία - ότι δεν πρέπει να συντελέσουν στη δημιουργία νέου διχασμού και συνιστά να αλλάξουμε τον προσανατολισμό μας ως έθνος και να ανακατατάξουμε το αξιολογικό μας σύστημα και να ξεφύγουμε από τη δίνη της ευμάρειας και της ευζωίας της καταναλωτικής απληστίας.

Προχωρεί μάλιστα περαιτέρω και επιτίθεται εναντίον της “πανηγυροποίησης” - συγκεκριμένα μιλά για “μπαρόκ” - της συμπεριφοράς των αρχιερέων, με τη συνεχή παρουσία τους με πολυτελή άμφια σε πολυαρχιερατικά συλλείτουργα. Η συμπεριφορά αυτή προσβάλλει την απλότητα και την πτωχεία του μηνύματος του Ευαγγελίου αλλά και ελάχιστα συνάδει με το ορθόδοξο ήθος.

Προτρέπει η Εκκλησία να αποκτήσει λόγο "προφητικό", δηλαδή ελεγκτικό προς τους πολιτικούς και καθοδηγητικό προς τον λαό, τάσσεται εναντίον του συσχηματισμού της Εκκλησίας με διάφορα κόμματα και την εμπλοκή της στην πολιτική.

Αν και δεν αναφέρεται ονομαστικά είναι φανερόν ότι αποκηρύσσει την εμπλοκή του π. Βασιλείου Βολουδάκη, του παπα- Τσάκαλου κτλ. στην πολιτική ζωή του τόπου, αλλά προπαντός τον εναγκαλισμό του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και γενικά των αριστερών κομμάτων από τον “διά τας αμαρτίας ημών” Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και το περιβάλλον του.

Γενναίοι οι λόγοι του Μακαριότατου Αλβανίας!

Προσευχόμαστε να βρουν ευήκοα ώτα μεταξύ Ιεραρχίας και λαού.

No comments:

Post a Comment