ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΨΑΛΜΩΔΙΑ ΚΑΙ ΦΡΑΓΚΙΚΕΣ ΧΟΡΩΔΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΟΡΙΑ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===============
Λειτουργήθηκα στους τρεις Ελληνορθόδοξους ναούς της Αστόριας τις τελευταίες μέρες. Το ψυχοσάββατο στην Αγία Αικατερίνη, στην Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου την Πεντηκοστή και στον Αγιο Δημήτριο του Αγίου Πνεύματος.
Στην Αγία Αικατερίνη δεν υπήρχε φράγκικη χορωδία επειδή ήταν Σάββατο και όχι Κυριακή. Η διαφορά της εμπειρίας από τη γη στον ουρανό.
Εστω και αν οι ψάλτες δεν ήταν Πρίγκοι και Περιστέρηδες έψαλλαν εκκλησιαστικά και δημιουργούσαν κατάνυξη και κλίμα προσευχής.
Στην Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου ψάλλουν βυζαντινά και στα Ελληνικά πάντοτε.
ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ
_______
Στον Αγιο Δημήτριο Αστορίας ο π. Βασίλειος λειτουργεί με κατάνυξη, κάνει θεολογικό κήρυγμα με ταπείνωση, κοινωνά τα παιδάκια με πολλή υπομονή και αγάπη. Κρίμα μόνον που λέγει τις ευχές εκφώνως.
Οι ψάλτες έψαλλαν πολύ ωραία. Οχι με την έννοια ότι είναι οι πιο καλλίφωνοι ψάλτες που μπορεί κάποιος να ακούσει αλλά επειδή τηρούν τους απαραίτητους όρους της Βυζαντινής ψαλμωδίας.
1.) Δεν έχουν τη μανία να μπουκώνουν το μικρόφωνο και να κραυγάζουν.
2,) Ψάλλουν γρήγορα και όχι μακρόσυρτα για να κάνουν επίδειξη καλλιφωνίας.
3.) Αποφεύγουν τα νανίσματα και τεριρίσματα και τις λοιπές ασέβειες που ορισμένοι χαρακτηρίζουν “άρρητα ρήματα”.!!! (Οντως! παρατηρούσε ο Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος. “Αρρητα ρήματα”! (Δηλαδή ψαλμωδίες που δεν πρέπει να ψέλλονται).
Θα προσθέσουμε ότι όσο πειστικό είναι ότι η δεσποτική μίτρα συμβολίζει τον ακάνθινο στέφανο άλλο τόσο πειστικό είναι ότι οι λαρυγγισμοί των νανινά και τεριρέμ συμβολίζουν τα “άρρητα ρήματα” της υψηλής θεολογίας.
Ο Αγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης είναι σαφής για όσους εμμένουν περί του αντιθέτου.
Οι φραγκοχορωδίες φυγαδεύουν την κατάνυξη και μετατρέπουν την εκκλησία σε αίθουσα ρεσιτάλ μουσικής.
Αλλά και η βυζαντινή ψαλμωδία δεν συντελεί στην προσευχή αν δεν οδηγεί τον πιστό στην κατάνυξη.
ΑΣ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ "ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΠΕΡΑ"
_______
Η Νέα Υόρκη δεν έχει ανάγκη από αίθουσες ρεσιτάλ. Οσοι ενδιαφέρονται γι’ αυτά δόξα σοι ο Θεός. Η Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης μπορεί να ικανοποιήσει πλήρως τα ενδιαφέροντά τους. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει τόσο ποιοτική όπερα όσο στη Νέα Υόρκη. Μαζί με τον Covent Garden στο Λονδίνο και την Scala του Μιλάνου η Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης κρατά τα πρωτεία σε ποιοτική οπερατική μουσική σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Στην Εκκλησία δεν πάμε να ακούσουμε τους λαρυγγισμούς των ψαλτών, ούτε το ρεσιτάλ των φραγκοχορωδιών αλλά για να προσευχηθούμε.
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΦΡΑΓΚΟΧΟΡΩΔΙΕΣ
_______
Να παρακαλέσουμε τον π. Βασίλειο και τους άλλους κληρικούς της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Αικατερίνης Αστορίας να φροντίσουν αφ’ ενός μεν να μην ξαναεμφανιστεί η φραγκοχορωδία στην Αγία Αικατερίνη και αφ’ ετέρου η Βυζαντινή ψαλμωδία να παραμείνει και να εμβαθύνει στο κλίμα της κατάνυξης.
Ας τους βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση και ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος.
Ούτε στην Αστόρια, ούτε στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος επιτρέπεται να ψάλλουν φραγκοχορωδίες. Δεν εννοώ φυσικά ότι τις προκρίνω για τις υπόλοιπες εκκλησίες, αλλά τουλάχιστον ας αρχίσουμε την εισαγωγή της βυζαντινής μουσικής από τον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος και από την Αστόρια όπου διαμένουν τόσοι πολλοί Ελληνες πρώτης γενεάς μετανάστες.
No comments:
Post a Comment