ΑΣ ΜΕΤΡΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΘΝΟΥΣΙΑΣΜΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΡΩΜΗΟΥΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑΣ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===================
Χαιρόμαστε μαζί με τον Πατριάρχη μας για την απόδοση των τίτλων ιδιοκτησίας της Αστικής Σχολής Γαλατά στη διοίκηση του ομώμυνου ομογενειακού ιδρύματος.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ανακοίνωση δεν συνιστά απλά την αρχή για την επιστροφή της καταπατημένης περιουσίας των ομογενών και του Πατριαρχείου, αλλά και σημαδιακό γεγονός επειδή στην περιοχή της Αστικής Σχολής Γαλατά έδρασε ο διαβόητος Παπά - Ευτύμ που έβαλε σε κίνδυνο την οικουμενικότητα και το Ρωμαίικο χαρακτήρα του Πατριαρχείου.
Ο Παναγιότατος εξέφρασε τη χαρά του, επειδή θεωρεί επικείμενο και το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το οποίο ελπίζει ότι θα γίνει σύντομα πραγματικότητα με την ψήφιση των νέων συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.
Εκφράζουμε τη χαρά μας για το γεγονός, αλλά θα μας επιτραπεί κάποια επιφύλαξη για τον ενθουσιασμό που έδειξε ο Παναγιότατος για την ενέργεια των Τούρκων.
Ας δούμε πρώτα ότι άνοιξαν την Θεολογική Σχολή της Χάλκης και μετά πανηγυρίζουμε και ας τελειώσει η όλη ιστορία με την ανάκτηση της περιουσίας από τον Παπά - Ευτύμ.
Οσο να είναι για Τούρκους μιλάμε, Παναγιότατε.
Υπενθυμίζουμε τον ακράτητο ενθουσιασμό των Ελλήνων της Κύπρου όταν η Τουρκία αναγκάστηκε να καταβάλει μεγάλο ποσό ως αποζημίωση στην κυρία Τιτίνα Λοιζίδου μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Δεκ. 2005), η οποία όμως απόφαση δεν βρήκε ανάλογη δικαίωση για τους υπόλοιπους Ελληνοκύπριους.
Ελπίζουμε εκ βάθους καρδίας ότι αυτή η ενέργεια των Τούρκων θα έχει συνέχεια για να αρθούν όλες οι αυθαιρεσίες σε βάρος του Οικουμενικού Θρόνου και σε βάρος των δικαιωμάτων των ομογενών.
Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.
*****
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΑΛΑΤΑ
============
Την επιστροφή των τίτλων ιδιοκτησίας της Αστικής Σχολής Γαλατά στη διοίκηση του ομώνυμου ομογενειακού ιδρύματος, ανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις Εγκεμέν Μπαγίς.
«Με την τροποποίηση του νόμου περί ιδρυμάτων λύθηκε ένα από μακρού εκκρεμές ζήτημα, που αφορά την ακίνητη περιουσία ιδρυμάτων των μειονοτήτων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.
«Η λύση του προβλήματος που εκκρεμεί από το 1936 συνιστά σημαντικό βήμα στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της χώρας», συνεχίζει ο υπουργός.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την βαθιά ικανοποίησή του για την εξέλιξη.
Μιλώντας με τον τέως πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στο Φανάρι ο Πατριάρχης σημείωσε ότι «χάρη στην τολμηρή ηγεσία του κ. Ερντογάν, αλλά και της κυβερνήσεώς του, αναπνεύσαμε σε πολλά θέματα. Ακόμη χθες, πήραμε και τον τίτλο ιδιοκτησίας ενός μεγαλοπρεπούς κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου του Γαλατά, το οποίο είχε κατασχεθεί από τις Αρχές».
Η επιστροφή του κτιρίου της Σχολής του Γαλατά θεωρείται στο Φανάρι συμβολική, όχι μόνο γιατί αποτελεί την πρώτη έμπρακτη επιστροφή σημαντικής περιουσίας , αλλά και διότι βρίσκεται δίπλα στους τρεις ιστορικούς ναούς του Γαλατά που έχουν καταλάβει οι λεγόμενοι Τουρκοχριστιανοί, της οικογενείας του ΠΑΠΑΕΥΤΙΜ.
Τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ελπίδα, ότι σύντομα θα λειτουργήσει και πάλι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
ΠΗΓΗ:
www.romiossini.com,
ΑΠΕ-ΜΠΕ/News in.gr
No comments:
Post a Comment