Wednesday, May 16, 2018

ΓΙΑΤΙ ΔΙΕΡΡΕΥΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ;


ΓΙΑΤΙ ΔΙΕΡΡΕΥΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Το πιο ουσιαστικό ερώτημα, αναφορικά με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του κ. Πολυγένη, που παραθέσαμε στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, είναι ποιος και γιατί διέρρευσε το περιεχόμενο της συνομιλίας μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και των άλλων αρχιερέων της εν Ελλάδι Εκκλησίας και της τριμελούς επιτροπής του Φαναρίου, που επισκέφθηκε τον Μακαριώτατο, για να τον ενημερώσει και να τον βολιδοσκοπήσει για το Ουκρανικό.

Παρόλον, ότι -φυσικά- δεν έχω πληροφορίες ποιος διέρρευσε την πληροφορία, δύσκολα μπορώ να πιστέψω ότι το Πατριαρχείο είχε οποιονδήποτε όφελος αν διέρρεε το περιεχόμενο της συνάντησης.

Αντιθέτως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ήταν σφίγγα, κατά την συνάντηση, και έρριξε το μπαλάκι στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, η οποία θα συνέλθει τον Οκτώβριο. Δηλαδή κάθε άλλο παρά βιάζεται να πάρει απόφαση. Γι' αυτό και δεν συγκαλεί έκτακτη Σύνοδο της Ιεραρχίας. 

Με την τακτική αυτή κερδίζει τα ακόλουθα ουσιαστικά, για τον ίδιο, πλεονεκτήματα: 

1.) Αρνείται κατηγορηματικά να αναλάβει το βάρος της ευθύνης της όποιας απόφασης.

2.) Με την δημοσιοποίηση της συνομιλίας παραδίδει ουσιαστικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη βορά των κυνών (αντιπατριαρχικών, Ρωσσόφιλων, Βολουδάκηδων κτλ.).

3.) Κερδίζει χρόνο για να δει τι θα συμβεί με την κυριότητα του κτήματος Προμπονά. Κερδίζει, επίσης, χρόνο, για να δει πώς θα κατορθώσει να αποκρούσει τις αξιώσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε βάρος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ίσως έχει κατά νουν να συμφωνήσει με το Πατριαρχείο για την χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, αν εξασφαλίσει όσα επιδιώκει από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

4.) Γνωρίζει ότι το Πατριαρχείο, μετ’ ου πολύ, θα προχωρήσει στην χορήγηση Αυτοκεφαλίας έτσι και αλλιώς. Επομένως, έχει όλο το περιθώριο, μέχρι τον Οκτώβριο, να διαπιστώσει πώς θα αντιδράσουν οι υπόλοιπες Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες και θα τοποθετηθεί ανάλογα με το πώς διαμορφώνεται το σκηνικό.

Είπαμε! Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι -κατά τη λαική φράση- “μανούλα” στο παρασκήνιο! Τι κρίμα που χρησιμοποιεί τις ικανοτητές του για την προώθηση του Οικουμενισμού και όχι για το καλό της Εκκλησίας!

No comments:

Post a Comment