Sunday, May 20, 2018

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Του ελάχιστου αδελφού
=====

Ως φαίνεται ο κύβος ερρίφθη από το Φανάρι με πιθανότερο στόχο, παρά τις όποιες αρχικά ίσως και έντονες αντιδράσεις της Ρωσσικής Εκκλησίας, να την οδηγήσει τελικά σε συμβιβασμό, καθώς η Ρωσσία θα επιθυμεί κατά πρώτο να διασφαλίσει, με κάποιο τρόπο, την θρησκευτική ελευθερία των Ρώσσων που κατοικούν στην Ουκρανία. 

Αυτή η συμφωνία που τελικά θα πρέπει να υπάρξει για να αποκτήσουν και οι Ουκρανοί το Αυτοκέφαλο που ζητούν και ο συμβιβασμός που θα υπάρξει μεταξύ αυτών και των Ρώσσων, αλλά και μεταξύ Φαναρίου και Μόσχας, ίσως να μην περιλαμβάνει μόνο το θέμα της Ουκρανίας και του Εκκλησιαστικού καθεστώτος που την αφορά, αλλά να έχει, κατά την γνώμη μου, πρακτικά επεκτάσεις και σε άλλα θέματα, όπως την αποδοχή των Αποφάσεων της "Συνόδου" του Κολυμπαρίου ή και το θέμα του διαλόγου με την Ρώμη. 

Οψώμεθα! Πάντως το Φανάρι δύσκολα θα αποτολμούσε αυτή την κίνηση χωρίς ισχυρή υποστήριξη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το ιστορικό παράδειγμα της Εσθονίας, όπου τελικά έληξε η διαμάχη Μόσχας - Φαναρίου με την παράλληλη ύπαρξη δύο διαφορετικών Εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών στην ίδια χώρα. 

Πιθανόν μία παραλλαγή του ίδιου μοντέλου να γίνει τελικά και στην Ουκρανία. Αυτό όμως προϋποθέτει την συμφωνία του Φαναρίου και της Μόσχας και βέβαια και των Ουκρανών, οι οποίοι θα σταματήσουν του λοιπού τον οποιοδήποτε θρησκευτικό διωγμό εναντίον των Ρωσσικής καταγωγής Ορθοδόξων. 

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το Φανάρι θα επιδιώξει να βρεθεί μία τέτοιου τύπου λύση για να εκδώσει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας και όχι μία αντιπαράθεση πολεμικής φύσεως με την Ρωσσία για να διακινδυνεύσει ένα πιθανό ανεξέλεκτο Σχίσμα, άλλωστε στο Ανακοινωθέν του Φαναρίου αναφέρεται ουσιαστικά ότι θα υπάρξει διάλογος και συνεννοήσεις με τις αδελφές Εκκλησίες για το θέμα του Αυτοκεφάλου της Ουκρανίας. 

Βεβαίως το γεγονός της καταρχάς δεδηλωμένης πρόθεσης του Φαναρίου για την τελική χορήγηση της Αυτοκεφαλίας από μόνο του αποτελεί μοχλό πίεσης προς την Μόσχα, όχι μόνο για το θέμα της Ουκρανίας, αλλά γενικώτερα για τις υπάρχουσες μεταξύ Φαναρίου και Μόσχας διαφορές.

No comments:

Post a Comment