Tuesday, May 29, 2018

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Για τις πολύκροτες δηλώσεις του κ. Βαλιώτη, κατά την ομιλία του στην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στην Βοστώνη, είπαν:

Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος:

"Η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι υπό την πνευματική και κανονική αιγίδα του σεπτού μας Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οποιοσδήποτε ζητά τυχαίως η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής να εγκαταλείψει το καθήκον της από την Μητέρα Εκκλησία είναι τόσο ανόητος όσο και παράλογος."

Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος:

"Προσωπικώς, και ως ο Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης, της Επαρχίας του Σεπτού Οικουµενικού Θρόνου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αµερικής, απορρίπτω και καταγγέλλω τις θέσεις και δηλώσεις του κ. Βαλιώτη, του οποίου τα συναισθήµατα εναντίον του Οικουµενικού µας Πατριαρχείου είναι γνωστά και πολλάκις διατυπωµένα δηµοσίως κατά το παρελθόν.

Επιπλέον, καταγγέλλω την σιωπή εκείνων που ήταν παρόντες κατά την Τελετή Αποφοιτήσεως και επέτρεψαν στον κ. Βαλιώτη να απευθύνει την αποτρόπαια αυτή οµιλία, χωρίς να αντιδράσουν ή να τον διακόψουν."

Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ:

"Ηταν λάθος να τιμηθεί με τιμητικό τίτλο Ορθοδόξου Θεολογίας ένα πρόσωπο, το οποίο είναι γνωστό για τις αντιεκκλησιαστικές και αντιορθόδοξες θέσεις του, κυρίως εναντίον της κανονικής μας αρχής που είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Αυτά που είπε το τιμώμενο πρόσωπο ήταν μια επανάληψη των θέσεών του τις οποίες ευκαίρως ακαίρως διακηρύττει.

Διευκρινίζεται προς κάθε κατεύθυνση ότι το πρόβλημα της Αμερικής δεν είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η αποκοπή μας από τη Μητέρα Εκκλησία θα επιφέρει ανεπανόρθωτες εκκλησιολογικές και οντολογικές συνέπειες στη ζωή της Τοπικής Εκκλησίας."

Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Αθανάσιος:

"Η Ι. Μητρόπολις Χαλκηδόνος με οδύνην ανέγνωσε, τας ανιέρους, ανεδαφικάς, αντιεκκλησιαστικάς, αντιορθοδόξους, μισητικάς και ως εκ τούτου απαραδέκτους δηλώσεις του Ε. Βαλιώτου, κατά την τελετήν αποφοιτήσεως του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, παρόντος μάλιστα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου.

Απορον δε τυγχάνει πως η Θεολογική Σχολή απένειμεν, ως μη ώφελεν, εις τον γνωστόν άλλωστε και άλλωθεν Ε. Βαλιώτην, τον τίτλον του Επιτίμου Διδάκτορος της Θεολογίας. Εύχεται δε εις αυτόν υγιείαν και πάσαν ευλογίαν παρά του δικαιοκρίτου Θεού».

Θα σχολιάσουμε, στην αμέσως επόμενη ανάρτηση, τις δηλώσεις των 4 Μητροπολιτών, οι δύο από τους οποίους είναι βαμμένοι Οικουμενιστές.

No comments:

Post a Comment