Thursday, April 26, 2018

H κ. ΕΛΕΝΗ ΛΩΡΙΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΩΣΠΡΕΠΙΣΜΟ


H κ. ΕΛΕΝΗ ΛΩΡΙΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΩΣΠΡΕΠΙΣΜΟ
=====

Κάποια πράγματα που έχουν να κάνουν απλά με τον ηθικισμό, με το savoir vivre, με την σοβαροφάνεια, με τους τρόπους καλής ή κακής συμπεριφοράς, που αντανακλούν την αγωγή, την καταγωγή, την παιδεία, την καλλιέργεια, όλα αυτά από μία καθαρά ανθρώπινη πλευρά, πολλές φορές περιβάλλονται τον μανδύα  της  πνευματικότητος και ταυτίζονται με αυτήν. 

Εννοείται ότι ο χριστιανός είναι ευγενής και καλλιεργημένος. Αυτή, όμως, η καλλιέργεια είναι κάτι το ουσιαστικότερο από την επίφαση των τρόπων και των λόγων. Επειδή, όμως, κάποιοι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τα μεγέθη των πνευματικών αξιών και την ιεράρχησή τους, μένουν στην επιφάνεια των πραγμάτων. 

Θυμάμαι την αμηχανία της κατηχητικού μου, όταν ήμουν 13ών, 14ων ετών, να μου εξηγήσει τι σημαίνει η περιτομή που είχα διαβάσει στο Ευαγγέλιο. Το έφερνε από δω, το έφερνε από εκεί στο τέλος δεν κατάλαβα τι σήμαινε η περιτομή. Ας το έλεγε "τσουτσούνι", ας το έλεγε κάπως, λες και όλοι δεν είχαμε δει το τσουτσούνι του αδελφού μας και το αντίστοιχο, λες και δεν θα χρειαστεί μέσα στην ζωή κανείς να νοσηλεύσει τα οικεία του πρόσωπα ή να βρεθεί σε κάποιο νοσοκομείο! Ήμαρτον! 

Πώς μπορεί, δηλαδή, κανείς να είναι άγιος, αν τρώει την γαρίδα με τα χέρια και όχι με μαχαίρι και πηρούνι! Ειλικρινά δεν κατάλαβα, όσο άγιος και να είσαι, πώς μπορείς να φας την γαρίδα με μαχαίρι και πηρούνι, ή περισσότερο τον αστακό! Το να μην φας ποτέ στη ζωή σου αστακό ούτε με τα χέρια ούτε με μαχαίρι -ξίκι να γίνει τέτοιο φαί- το καταλαβαίνω, αλλά να τα φας με μαχαίρι και πηρούνι μόνο από θαύμα! Μάλλον εκεί έγκειται η αγιότης! Ο άγιος άνθρωπος θα κάνει τον αστακό να μοιάζει με σούπα βελουτέ! Επίσης το κοτόπουλο να μοιάζει με κρεμμύδι εδώδιμο και για την Μεγάλη Παρασκευή! Υπό αυτή την έννοια είναι θέμα αγιότητος! Και είναι ένα γεγονός, την πλέον απάνθρωπη και αντιχριστιανική συμπεριφορά την βαφτίζουμε χριστιανική! Ω! της παρανόησης! 

Υπάρχουν και ειδικοί χώροι και αίθουσες, που λειτουργούν ως εργαστήρια διαστροφής και διαστρέβλωσης του Ευαγγελίου. Για να μην αναγκάζονται, λοιπόν, οι συνδαιτημόνες να φτύνουν κόκκαλα ή με έναν λάθος χειρισμό του μαχαιριού να φύγει το κόκκαλο προς άγνωστη κατεύθυνση και να βρει ανάπαυση στόν προκλητικό στηθόδεσμο της απέναντι κυρίας, καλό είναι σε επίσημα γεύματα να αποφεύγονται οι αστακοί, οι γαρίδες, τα ψάρια ακαθάριστα κ.τ.λ..

No comments:

Post a Comment