Saturday, March 31, 2012
ΟΤΑΝ Η ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΣΦΙΚΤΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ
ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
___________
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευτικά Α΄ Γυμνασίου, Εκκλησία και θρησκευτικές κοινότητες στην Κύπρο, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου / Υπηρεσία ανάπτυξης προγραμμάτων, Λευκωσία 2011, σσ. 201.
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====================
Το βιβλίο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τα Θρησκευτικά της Α΄ Γυμνασίου διακρίνεται πάνω από κάθε τι άλλο για προχειρότητα.
Ενώ παρέχεται μια σελίδα με τον κατάλογο των ονομάτων των υπευθύνων της έκδοσης φαίνεται ότι τελικά οι πραγματικοί συντάκτες του βιβλίου δεν αναφέρονται πουθενά.
Το βιβλίο εντάσσεται στο πνεύμα της πολυπολιτισμικότητας και έρχεται να αντικαταστήσει το υφιστάμενο βιβλίο των θρησκευτικών της Α΄ Γυμνασίου για την Παλαιά Διαθήκη λες και η Παλαιά Διαθήκη δεν είναι πηγή της πίστης μας με την οποία πρέπει να εξοικειωθούν τα παιδιά μας.!!!
Το βιβλίο εκτός από μνημείο προχειρότητας συνιστά προσπάθεια διδασκαλίας της Ιστορίας της Εκκλησίας της Κύπρου σαν ένα ξεχωριστό μέγεθος από την εν γένει Εκκλησιαστική Ιστορία και καταλήγει στο “ψητό” που ενδιαφέρει τους πολυπολιτισμικούς! Αναφορά στην Αρμενική κοινότητα, στη Λατινική κοινότητα, στη Μαρωνιτική κοινότητα, στη Μουσουλμανική κοινότητα.!
Οχι η Εκκλησία της Κύπρου ως μέλος της οικογένειας των Ορθοδόξων Εκκλησιών ενδιαφέρει πρώτιστα, αλλά ως θρησκευτική παρουσία της Ελληνικής κοινότητας!
Τι να πει κανείς;
Τούτο μόνον για λόγους αληθείας και δικαιοσύνης.
Το βιβλίο είναι δομημένο πάνω σε λανθασμένη βάση. Ουδεμία περί αυτού αμφιβολία.
Δεν συγκρίνεται όμως ως προς τον πολυπολιτισμικό και θρησκειολογικό χαρακτήρα ούτε εξ αποστάσεως με τα Προγράμματα Σπουδών του Νέου Λυκείου που προωθούνται στην Ελλάδα.
Το ακόμη πιο σημαντικό.
Από ότι αντιλαμβάνομαι εξαιτίας της αντίδρασης της Εκκλησίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας το βιβλίο αυτό με απόφαση του υπουργού παιδείας της Κύπρου έχει ήδη αποσυρθεί.
Ιδου στάδιον δόξης λαμπρόν για τους εν Ελλάδι παράγοντες εκκλησιαστικούς και εκπαιδευτικούς.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ
ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
================
Για πρώτη φορά στα 13 χρόνια της Αρχιεπισκοπίας του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Δημητρίου συνήλθε παναμερικανικής εμβέλειας σύσκεψη.
Στόχος της ο προγραμματισμός και η υλοποίηση αποστολής βοήθειας προς τον δεινώς δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό.
Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος προσήλθε στη σύσκεψη με συγκεκριμένες προτάσεις βοήθειας σε πολλούς τομείς.
Ανακοίνωσε ότι έθεσε το όλο πρόγραμμα κάτω από την επίβλεψη του Θεοφιλέστατου Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Φασιανής κ. Αντώνιου.
Γνωστοποίησε ότι το ταμείο βοήθειας για τον δοκιμαζόμενο Ελληνισμό έχει ήδη στο ενεργητικό του 200,000 δολάρια και ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος για να διοχετευτεί αξιόπιστα κάθε βοήθεια.
Παράλληλα ο Σεβασμιότατος έδειξε ότι είναι ανοιχτός σε κάθε καλή ιδέα που κατατέθηκε από τους παράγοντες της Ομογένειας, την οποία και θα προσπαθήσει να υλοποιήσει με τη συνδρομή όλων.
Ας προσέξουμε προπαντός τον υπεύθυνο τρόπο που εργάζεται ο Σεβασμιότατος, ο οποίος θα πάει επί τόπου για να διαπιστώσει τι είδους έργο επιτελείται στο φιλανθρωπικό τομέα της Εκκλησίας της Ελλάδος για να δώσει την πρώτη δόση της προσφοράς της Εκκλησίας της Αμερικής ώστε η αρωγή που προσφέρεται να διοχετεύεται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Χαιρετίζουμε την παρουσία των Γενικών Πρόξενων Ελλάδας και Κύπρου στη σύσκεψη που δείχνει ότι σύσσωμοι οι Ελληνες μετέχουν στην προσπάθεια.
Παραθέτουμε στη συνέχεια αποσπάσματα της Ανακοίνωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.
*****
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ
_________
Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο Μανχάταν υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, συνεδρίαση 17 ηγετών και εκπροσώπων ομογενειακών Ελληνοαμερικανικών οργανισμών, ομοσπονδιών και ενώσεων με σκοπό την αλληλοενημέρωση και τον συντονισμό των ενεργειών και προσπαθειών για οικονομική αλληλεγγύη και στήριξη προς τον δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό.
Στη συνεδρίαση που διήρκεσε δύο περίπου ώρες συμμετέσχον επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, η Γενική Πρόξενος της Κύπρου κ. Κούλα Σοφιανού.
Η συνεδρίαση είχε διαπιστωτικό και συντονιστικό χαρακτήρα. Με δεδομένη την δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν συνάνθρωποί μας στη γενέτειρα και την διάθεση της Ομογένειας να συμπαρασταθεί και να βοηθήσει, έγινε σύντομη αναφορά σε μέχρι σήμερα σχετικές ενέργειες και συζητήθηκαν τρόποι για την καλύτερη και συντονισμένη δράση της Αρχιεπισκοπής και των ομογενειακών οργανώσεων ώστε να μεγιστοποιηθεί η προσφορά των προσπαθειών με ουσιαστικά αποτελέσματα.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις ενέργειες της Αρχιεπισκοπής και το «Ταμείο Αρωγής για τον Ελληνικό Λαό» το οποίο, όπως είπε, είχε συγκεντρώσει μέχρι εκείνης της στιγμής το ποσό των 200 χιλιάδων δολαρίων από συνεισφορές των ενοριών, προσφορές μέσω του διαδικτύου και απ’ ευθείας εμβασμάτων προς το Ταμείο και τόνισε ότι η προσπάθεια και συλλογή χρημάτων συνεχίζεται.
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος τόνισε ότι ένα μεγάλο έργο ανακούφισης αυτών που έχουν ανάγκη γίνεται αυτή την περίοδο, από την Εκκλησία της Ελλάδος και απαρίθμησε τους διάφορους τομείς δράσεως όπως τα καθημερινά συσσίτια, την προσφορά ένδυσης και στέγης και την πρόσφατη αναγγελία για την δημιουργία κοινωνικών φαρμακείων, σημειώνοντας ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει σκοπό να κατευθύνει το κύριο μέρος της βοήθειας μέσω της Ελλαδικής Εκκλησίας προς τους τομείς αυτούς.
Επίσης ανακοίνωσε προς τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση ότι είχε ήδη τηλεφωνική συνομιλία για το όλο θέμα συμπαραστάσεως με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και ότι κατόπιν συνεννοήσεως μαζί του θα τον επισκεφθεί συντόμως στην Αθήνα.
Κατά την επίσκεψή του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα προγράμματα βοηθείας των δεινοπαθούντων, τα οποία λειτουργούν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στις Μητροπόλεις της Ελλάδος και στις κατά τόπους ενορίες της Εκκλησίας της Ελλάδος, και θα επιδώσει στον Μακαριώτατο εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής την πρώτη δόση από τα χρήματα που εξακολουθούν να συλλέγονται στο «Ταμείο Αρωγής για τον Ελληνικό Λαό», προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στα συγκεκριμένα προγράμματα βοηθείας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Ο Σεβασμιώτατος είπε ακόμη ότι ανετέθη στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Φασιανής κ. Αντώνιο, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, η ευθύνη του συντονισμού της προσπάθειας αυτής και στο εξής, οι ομογενειακοί φορείς μπορούν να απευθύνονται σ’ αυτόν για τις εξελίξεις στις διάφορες προσπάθειες και το συντονισμό των ενεργειών.
Κατά την δίωρη συνεδρίαση πήραν το λόγο όλοι οι εκπρόσωποι των οργανισμών και οργανώσεων που παρευρίσκονταν και παρουσίασαν τις πρωτοβουλίες που ήδη έχουν αναλάβει ή που προτίθενται να πραγματοποιήσουν.
Παρουσιάστηκαν πολλές απόψεις και νέες ιδέες όχι μόνο στον άμεσο και ειδικό τομέα που αφορά στην αλληλεγγύη προς τον δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό, αλλά και σε σχέση με μια σειρά άλλων σχετικών θεμάτων όπως η μεταναστευτική πολιτική, η προσφορά εργασίας στην Ελλάδα και εδώ, το θέμα της βίζας για νέους επιστήμονες και η προσωρινή εργασία, ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κ.α.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακούσθηκαν τα στοιχεία που παρουσίασαν οι φορείς που ήδη έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες, και μάλιστα έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα για διανομή τροφίμων, ρουχισμού και έχουν ήδη αποστείλει χρήματα σε φιλανθρωπικούς φορείς στην Ελλάδα.
Όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την πρωτοβουλία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής να συγκαλέσει την κοινή συνεδρίαση των ομογενειακών φορέων τονίζοντας ότι ο κοινός προγραμματισμός, ο συντονισμός ενεργειών και η αλληλοενημέρωση είναι καθοριστικής σημασίας. Εκφράσθηκε η προθυμία όλων να συνεργαστούν με πνεύμα ενότητος και με την Ιερά Αρχιεπισκοπή ως το συντονιστικό όργανο για την προσπάθεια.
ΝΕΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΑ "ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ" ΤΟΥ ΔΙΑΥΛΕΙΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛ
ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ, Κ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΚΥΠΡΙΟΝ ΠΑΤΕΡΙΚΟΝ ΤΟΥ ΑΘΩΝΟΣ
ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
___________
Κώστα Παπαγεωργίου, Κύπριον Πατερικόν του Αθωνος, Κύπρος 2011, σσ. 223.
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==================
Ακόμη ένα βιβλίο για τον αγιασμένο Αθωνα, όπου χτυπά τόσο δυνατά και καθαρά η καρδιά της Ορθοδοξίας.
Ο κ. Κώστας Παπαγεωργίου εξέδωσε βιβλίο με τη βιογραφία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό για πολλούς μοναχούς που κατάγονται από την Κύπρο που ασκήτευσαν στον Αθωνα.
Το έργο προλογίζει ο γνωστός λόγιος Αγιορείτης Μοναχός Μωυσής, ο οποίος και μιλά για το βιβλίο, αλλά και για τις σχέσεις του ιδίου με την Κύπρο και τις σχέσεις του Αγίου Ορους με την Κύπρο.
Το βιβλίο περιέχει πολλά άγνωστα στοιχεία - τουλάχιστον στους πλείστους από μας - και χαιρετίζουμε όλα όσα θετικά καταγράφονται.
Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε απαρατήρητη τη συμπερίληψη στον κατάλογο των Κυπρίων που μόνασαν στο Αγιον Ορος, όσων υπήρξαν σχισματικοί, δηλαδή δεν είχαν “κοινωνία” με την κανονική εκκλησιαστική τους αρχή ή έστω με τις κυρίαρχες μονές που εγκαταβίωναν.
Αν ο καλός συγγραφέας ένιωθε ότι έπρεπε να συμπεριλάβει τους εκ Κύπρου σχισματικούς του Αθωνα για λόγους ιστορικής έρευνας, θα έπρεπε τουλάχιστον να καταστήσει σαφές ότι καταδικάζει το σχισματικό τους φρόνημα.
Προσοχή ποιους προβάλλουμε για να μη δίνουμε στους πιστούς λανθασμένα πρότυπα.
Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ
Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===============
Ο π. Δημήτριος Κορδάρης είναι ένας σεμνός και ευλαβής κληρικός που διακονεί την κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στον 53ον δρόμο στο Μανχάταν.
Η Εκκλησία έχει μια υποβλητική σεμνότητα παρόλον ότι ουσιαστικά είναι όροφος κατοικίας στο Μανχάταν.
Μοιάζει με εκκλησία ρυθμού βασιλικής και έχει πολύ ωραίο σκαλιστό άμβωνα και τέμπλο και είναι με το δικό της τρόπο κατάγραφη εκκλησία με εικόνες (τοιχογραφίες και φορητές).
Ευτυχώς δεν έχει φράγκικη χορωδία αλλά ψάλτες Βυζαντινής μουσικής. Ούτε συμμετέχουν γυναίκες στην ψαλμωδία, όπως σε άλλες κοινότητες, ούτε που τους δίνουν την ευκαιρία να απαγγέλλουν μέρος του Απόδειπνου όπως σε άλλες εκκλησίες, που δεν σέβονται την παράδοση και βάζουν γυναίκες να απαγγείλουν το “Ασπιλε”, ενώ υπάρχουν ψάλτες.
Η προσέγγιση του π. Δημητρίου είναι πολύ ανοιχτή σε κάθε επισκέπτη, αλλά δεν γίνεται ποτέ φορτικός και ενοχλητικός.
Πρόθυμος να δεχτεί όποιον περνά από την περιοχή και μπαίνει στην εκκλησία να ανάψει ένα κεράκι ή ξένος που θέλει να μάθει για την πίστη μας.
Σε όλους συμπεριφέρεται, ζεστά, ευγενικά, πηγαία και με σεβασμό.
Πολύ κατανυχτικές οι ακολουθίες που τελούνται στο ναό.
Ας το έχουν υπόψη τους οι χριστιανοί που εργάζονται στο Μανχάταν και δεν είναι εύκολο να πάνε στους ναούς των δικών τους κοινοτήτων τη Μ. Εβδομάδα.
Αλλά και όσοι κατοικούν στην Αστόρια και δεν αισθάνονται άνετα με την κοσμοσυρροή στις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, που παρατηρείται αυτές τις άγιες μέρες στις δικές τους εκκλησίες, ας γνωρίζουν ότι η κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Μανχάταν είναι ιδανικός ναός για να ζήσουν με κατάνυξη τη Μεγάλη Εβδομάδα.
ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ, ΑΡΧΙΜ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΩΣΤΩΦ, ΜΙΚΡΗ ΚΛΙΜΑΚΑ
ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
__________
Αρχιμ. Ιωάννου Κωστώφ, "Μικρή Κλίμακα", Δεν υπάρχει ασανσέρ για τον Ουρανό. Μόνον σκάλες, Περί πνευματικού αγώνος 3, Εκδ. Αγ. Ιωάννης Δαμασκηνός, σσ. 352.
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=================
Ακόμη ένα έργο για την πνευματική ζωή του ευλαβούς κληρικού π. Ιωάννη Κωστώφ.
Δεν είναι τυχαίο ότι ονομάζει το βιβλίο του "Μικρή Κλίμακα”, αφού ο καλός συγγραφέας εμπνέεται από την “Κλίμακα” του Αγίου Ιωάννη του Σιναίτη του επικληθέντος “Ιωάννη της Κλίμακος”.
Το έργο του π. Ιωάννη Κωστώφ δεν έχει "σκαλοπάτια" όπως το έργο του Αγίου Ιωάννη του Σιναίτη, τα οποία να οδηγούν βαθμηδόν από τις αρετές για τους αρχάριους στις αρετές που αφορούν τους πιο προχωρημένους.
Εχει επίσης είκοσι αντί τριάντα ξεχωριστά κεφάλαια - πνευματικά σκαλοπάτια που έχει η "Κλίμαξ".
Ο π. Ιωάννης Κωστώφ παραθέτει είκοσι αρετές βασισμένες πάντοτε στη θεολογία του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος, του οποίου εμπλουτίζει την θεολογία με την εμπειρία άλλων Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας.
Ψυχωφέλιμο ανάγνωσμα.