Tuesday, November 15, 2011

ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΗ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ;


ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΗ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Εχω επισημάνει κατ' επανάληψη ότι πολλοί δεν είναι αντιοικουμενιστές αλλά “Βαρθολομαιομάχοι.” Μισούν τον Πατριάρχη θανάσιμα και προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα σφάλματά του, ενώ είναι εντελώς τυφλοί για την άκρως εμπερίστατη κατάσταση που βρίσκεται.


Ο κ. Καλμούκος - εκκλησιαστικός συντάκτης της ομογενειακής εφημερίδας ο “Εθνικός Κήρυξ” - δεν ανήκει στους αντιοικουμενιστές. Ισα - ίσα που λοιδορεί τους παραδοσιακούς πιστούς και τους αποκαλεί “φονταμενταλιστές”.


Κατά περιόδους όμως τον καταλαμβάνει πραγματικό μένος κατά του Παναγιότατου ή και κατά του Σεβασμιότατου Αμερικής.


Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ ΤΗΣ ΑΡΙΖΟΝΑΣ

________


Αφήνω πια τον δυστυχή Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας που τον περνά γενεές δεκατέσσερις επί μονίμου βάσεως.


Καλό πάντως είναι να γνωρίζει ο κ. Καλμούκος ότι όταν άλλοι λένε στον Γέροντα Εφραίμ πόσα του σέρνει - και μάλιστα χωρίς κανένα λόγο ή αιτία - ο σεβαστός Γέροντας, όχι μόνον αρνείται να τον κατακρίνει, αλλά και αποπαίρνει όσους τον κακολογούν και προσπαθεί να τον δικαιολογήσει.


Καθόλου δεν κατανοώ τι έπιασε ορισμένους να πολεμούν ένα άγιο άνθρωπο που μεταφύτευσε τον Αγιορειτικό μοναχισμό στην πνευματικά έρημη και άβατη και άνυδρη γη της Αμερικής.


Αντί να του πούμε δυο λόγια ευχαριστίας για όσα μας έχει προσφέρει τον βαράμε κι από πάνω;


Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

_________


Η πολεμική εναντίον του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου είναι εξίσου ακατανόητη. Μπορεί κάποιος να έχει αντιρρήσεις για ορισμένες προσεγγίσεις, θέσεις ή ενέργειες του Σεβασμιότατου. Ο γράφων άλλωστε έχει - κατ’ επανάληψη - ελέγξει και με αυστηρότητα τον Σεβασμιότατο για ορισμένες του ενέργειες.


Αλλά ποιος σοβαρός άνθρωπος που γνωρίζει τα εκκλησιαστικά δεδομένα - και ο κ. Καλμούκος τα γνωρίζει άριστα - πιστεύει ότι ο όποιος διάδοχος του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου θα είναι πιο αποτελεσματικός και θα γεμίζει τη θέση σε πιο ικανοποιητικό βαθμό;


Ας αναλογιστούμε ότι τουλάχιστον ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος πιστεύει στο Θεό. Είναι κατόχος σπανίας θεολογικής και θύραθεν παιδείας. Είναι ηθικά αδιάβλητος και αφιλοχρήματος. Πόσες Ορθόδοξες Εκκλησίες έχουν ως πρωθιεράρχες κληρικούς του ηθικού αναστήματος του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου; Αρα; Προς τι η καταλυτική πολεμική εναντίον του;


Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

__________


Και ερχόμαστε στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Καταρχήν να σημειώσω ότι κριτική κατά των οικουμενιστικών ακροβατισμών του Φαναρίου ασκώ συστηματικά από δεκαετίες. Αλλά σπάζω το κεφάλι μου να αντιληφθώ το λόγο για τον οποίο Ελληνες χριστιανοί Ορθόδοξοι έχουν αλόγιστο μίσος κατά του Παναγιότατου και εκφράζονται με τέτοια απέχθεια για το Πατριαρχείο λές και είναι Τούρκοι.


Ο ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΜΑΣ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

________


Ελπίζω να μην πληροφορήθηκε ποτέ ο Πατριάρχης την αντίδραση ορισμένων γι’ αυτό που συνέβηκε τα Θεοφάνεια, επειδή θα πικραθεί αφάνταστα.


Οταν έκανε τον Αγιασμό των υδάτων στο Βόσπορο οι Τούρκοι έβαλαν τον μουεζίνη να αρχίσει τον αμανέ του - και μάλιστα παρατεταμένης διάρκειας - την ώρα ακριβώς που ήταν έτοιμος ο Παναγιότατος να ψάλλει το “εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε”!!!


Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξενευρίσθη αφάνταστα - η σκηνή έχει βιντεογραφηθεί και μπορεί ο καθένας να δει τον εκνευρισμό του Παναγιότατου - για την απρέπεια των Τούρκων και έδωσε εντολή να σταματήσει η Ακολουθία για να μη μαγαρίσει η φωνή του μουεζίνη την ψαλμωδία και αφού τέλειωσε ο παλιότουρκος τον αμανέ του ο Παναγιότατος φανερά εκνευρισμένος για τον πόλεμο των νεύρων και τον εξευτελισμό που τον καθυπέβαλαν οι Τούρκοι, έδωσε εντολή να συνεχίσει η Ακολουθία του Αγιασμού των υδάτων.


Και πώς το παρουσίασαν αυτό ορισμένοι; Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σταμάτησε την Ακολουθία του Αγιασμού των υδάτων για να συμπροσευχηθεί με τους μουσουλμάνους!!! Για όνομα του Θεού! Για όνομα του Θεού! Για όνομα του Θεού! Αυτό πια ξεπερνά τα όρια της κακοήθειας και της παράνοιας. Ελεος.!!!


Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

__________


Να σημειώσω μόνον ότι ο κ. Καλμούκος δεν έχει καμία σχέση με την αναφορά στο συγκεκριμένο γεγονός. Εχει όμως και παραέχει για το θέμα της Τουρκικής υπηκοότητας των Ιεραρχών του Θρόνου.


Οχι μόνον ο κ. Καλμούκος, αλλά και πολλοί άλλοι, παρουσιάζουν το θέμα με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο από ότι είναι στην πραγματικότητα. Οχι μόνον δεν είναι εθνομειοδοσία, για ένα ιεράρχη να υποβάλει αίτηση για απόκτηση της Τουρκικής ιθαγένειας για να μπορέσει να γίνει μέλος της Πατριαρχικής Συνόδου που θα εκλέξει τον επόμενο Πατριάρχη, όποτε ήθελε προκύψει θέμα διαδοχής, αλλά είναι πράξη αληθινού πατριωτισμού!


Δεν κατάλαβα δηλαδή. Θέλουν να μην έχει τη δυνατότητα το Πατριαρχείο να εκλέξει νέο Πατριάρχη και να μείνει ακέφαλο; Καλά! Αυτό είναι πατριωτισμός;


Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΤΛΑΝΤΑΣ

_______


Και όχι μόνον αυτό! Ο κ. Καλμούκος γράφει για τον αγιο Ατλάντας ότι εκ των υστέρων υπέβαλε αίτημα “για να γίνει Τούρκος!” Ελεος!


Ο Σεβασμιότατος Ατλαντας υπέβαλε αίτηση για να γίνει Τούρκος ή υπέβαλε αίτηση για να αποκτήσει Τουρκική υπηκοότητα για να παραμείνει το Πατριαρχείο στα χέρια των Ρωμιών;


Παραθέτουμε στη συνέχεια το ρεπορτάζ που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΣΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ


Του Θεόδωρου Καλμούκου

==========

Η κυβέρνηση της Τουρκίας αρνήθηκε να χορηγήσει την τουρκική υπηκοότητα σε τέσσερις Μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι οποίοι είχαν υποβάλλει σχετική αίτηση, στους εξής: Γαλλίας Εμμανουήλ, Ρόδου Κύριλλο, Ισπανίας και Πορτογαλίας Πολύκαρπο και στον αείμνηστο Αυστρίας Μιχαήλ, ο οποίος απεβίωσε πριν από μερικές εβδομάδες.

Ως δικαιολογία πρόβαλλε η τουρκική κυβέρνηση ότι «δεν πληρούν τους όρους», ενώ πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» δεν απέκλειαν η Τουρκία να έχει μεταβάλλει στάση στο συγκεκριμένο θέμα χορήγησης της τουρκικής υπηκοότητας σε ιεράρχες του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, οι οποίοι υπηρετούν σε εκκλησιαστικές του επαρχίες στο εξωτερικό.

Η Τουρκία χορήγησε την υπηκοότητα μέχρι τώρα σε δέκα έξι ιεράρχες του εξωτερικού.

Το θέμα χορήγησης της τουρκικής υπηκοότητας σε ιεράρχες εκτός Τουρκίας είχε αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυξ» στις 6 Νοεμβρίου του 2009, λίγες μέρες από την αναχώρηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου είχε έλθει να προστεί περιβαλλοντολογικού συνεδρίου για τον καθαρισμό του ποταμού Μισισιπή.

Ουδείς εκ των ιεραρχών της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου και του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, τόλμησε να υποβάλλει αίτηση για να γίνει Τούρκος υπήκοος, φοβούμενοι την κατακραυγή της Ομογένειας.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος, ο οποίος εκ των υστέρων υπέβαλε αίτηση για να γίνει Τούρκος.

Επίσης, ο Μητροπολίτης Δαρδανελίων Νικήτας έχει ήδη πάρει την υπηκοότητα.

Ο «Εθνικός Κήρυξ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι έχουν εγερθεί ερωτηματικά από υψηλόβαθμα στελέχη του Φαναρίου όσον αφορά την ομαδική απονομή της τουρκικής υπηκοότητας στους εκτός Τουρκίας αρχιερείς, διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο αλλάζουν τα συμβεβηκότα, οι ισορροπίες και οι συμψηφισμοί για την Πατριαρχική εκλογή μετά τον Βαρθολομαίο.

Ήδη από τώρα κατά καιρούς γίνονται συζητήσεις μεταξύ των ιεραρχών για τη διαδοχή.

Μέχρι και την εκλογή του σημερινού Πατριάρχη Βαρθολομαίου μόνο οι Τούρκοι υπήκοοι Μητροπολίτες είχαν το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι και να ψηφίζουν.

Οι εκτός Τουρκίας ιεράρχες παρείχαν απλώς το λεγόμενο «σύμψηφο», που σημαίνει ότι παρείχαν εν λευκώ το δικαίωμα της συμφωνίας και της γνώμης τους σε ό,τι αποφάσιζαν και όποιον ψήφιζαν οι αρχιερείς εκλέκτορες της Ενδημούσας Συνόδου οι οποίοι ήταν Τούρκοι υπήκοοι.

Επί πλέον, η Ενδημούσα Σύνοδος ήταν υποχρεωμένη να υποβάλλει στην τουρκική κυβέρνηση τον κατάλογο των ονομάτων των ιεραρχών υποψηφίων για την Πατριαρχία προς έγκριση.

Η τουρκική κυβέρνηση διατηρούσε (και ακόμα μέχρι σήμερα) το δικαίωμα διαγραφής από τον κατάλογο των ανεπιθύμητων σ’ αυτήν ιεραρχών.

Όλοι οι μέχρι τώρα Πατριάρχες, ιδιαίτερα των τελευταίων εκατονταετιών, ήταν αναγκαστικά Τούρκοι υπήκοοι, εκτός από τον Αθηναγόρα ο οποίος εκλέχτηκε Οικουμενικός Πατριάρχης από Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη με το αεροσκάφος του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Χένρι Τρούμαν, ενώ οι Τούρκοι του έδωσαν την τουρκική υπηκοότητα επί του αεροσκάφους μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment